Το ΣτΕ «πάγωσε» την τσιμεντοποίηση του ρέματος της Ραφήνας

Το ΣτΕ «πάγωσε» την τσιμεντοποίηση του ρέματος της Ραφήνας

Το ρέμα της Ραφήνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής με πλούσιο οικοσύστημα και υγροτόπους στο οποίο ζουν πάνω από 150 είδη πουλιών, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και με βλάστηση πάνω από 2.500 δέντρα

rema
Η τσιμεντοποίηση του ρέματος της Ραφήνας που επιχειρείται από τον ομώνυμο Δήμο προσωρινά «πάγωσε» με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαργαρίτας Γκορτζολίδου.

Έτσι διασώζεται μέχρι στιγμής το πλούσιο οικοσυστήμα που υπάρχει στο προστατευόμενο με Προεδρικό Διάταγμα ρέμα που εκβάλει δίπλα στο λιμάνι της Ραφήνας. Το επίμαχο ρέμα είναι χαρακτηρισμένο με ΠΔ ως «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος».

Η προσωρινή διαταγή της Μαργαρίτας Γκορτζολίδου ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Ραφήνας, ενώ η κυρία αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο (4.10.2023) με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Σωτηροπούλου.

rema_rafinas_2
Κλείσιμο


Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δύο τοπικοί Εξωραϊστικοί και Οικολογικοί Σύλλογοι, καθώς και κάτοικοι της Ραφήνας. Όλοι ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις οριοθέτησης του επίμαχου ρέματος, ως ευθέως αντίθετες στο Ευρωπαϊκό και εθνικό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο και να σταματήσει η εκχέρσωσης του ρέματος.

Το ρέμα της Ραφήνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής με πλούσιο οικοσύστημα και υγροτόπους στο οποίο ζουν πάνω από 150 είδη πουλιών, με ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και με βλάστηση πάνω από 2.500 δέντρα.

Ήδη οι μπουλντόζες είχαν εισβάλει στην κοίτη του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας και αποψίλωσαν την περιοχή της εκβολής, επιφέροντας μεγάλες καταστροφές στο οικοσύστημα που φιλοξενεί προστατευόμενα ήδη πτηνών, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνού το ρέμα θα μετατραπεί σε «ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο» ενώ θα πραγματοποιηθεί και «φύτευση».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο νοσοκομείο της Άρτας το πρώτο τετ-α-τετ της μητέρας και του πατέρα του βρέφους μετά την τραγωδία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης