Δίκη για Μάτι: «Υπήρξε ολιγωρία, έπρεπε να έχουν δώσει εντολή για εκκένωση» λέει πραγματογνώμονας

Δίκη για Μάτι: «Υπήρξε ολιγωρία, έπρεπε να έχουν δώσει εντολή για εκκένωση» λέει πραγματογνώμονας

Ευθύνες σε Ματθαιόπουλο, Φωστιέρη και δημάρχους

diki-mati2
«Η εντολή για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από το Μάτι ήταν επιβεβλημένη και η σχετική απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έπρεπε να δράσουν άμεσα στο Νταού Πεντέλης (σ.σ. από όπου ξεκίνησε η φωτιά)» ανέφερε καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά ο πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος ορίστηκε από τους συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να συντάξει τεχνική έκθεση.

Ο μάρτυρας συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την κατάθεση του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, όπου διεξάγεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από συνηγόρους υποστήριξη της κατηγορίας και απαντώντας άφησε ξεκάθαρες αιχμές για ευθύνες των δημάρχων Πεντέλης και Ραφήνας αλλά και των ηγετικών στελεχών της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και Ιωάννα Φωστιέρη.

Μάλιστα όπως επισήμανε στο δικαστήριο μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί καμία ένορκη διοικητική εξέταση στην Πυροσβεστική για όσα έγιναν στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 όταν άνθρωποι και περιουσίες χάθηκαν στις φλόγες.

Ειδικότερα, για τις ευθύνες του κ. Ματθαιόπουλου ο οποίος την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς είχε τη θέση του υπαρχηγού επιχειρήσεων, ο κ. Γκουρμπάτσης ανέφερε πως «δεν ήταν κομιστής εντολών αλλά εκ της θέσεως του έπρεπε να δίνει εντολές» ενώ για τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ κ. Φωστιέρη τόνισε πως άμεσα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το «199».

Συνήγορος: Τελικά τι συνέβη; Ποια είναι η αιτία που επεκτάθηκε η πυρκαγιά;

Μάρτυρας: Πιστεύω ότι δεν αξιολογήθηκε ορθά ο κίνδυνος και υπήρξε ολιγωρία κινητοποίησης των εναέριων και επίγειων δυνάμεων.

Συνήγορος: Ακούσατε για αλλοιώσεις εγγραφών του πυροσβεστικού σώματος;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι που αναγράφονται στα έγγραφα, σε σχέση με τηλεματικά δεδομένα, έχουν διαφοροποιήσεις, δεν θέλω όμως να πω ότι έγινε σκόπιμα αυτό.

Κλείσιμο
Ακολούθως ο πραγματογνώμονας δέχθηκε ερώτηση για το εάν η Πυροσβεστική θα μπορούσε να επιχειρήσει στο Μάτι μετά τις 7:30, οπότε και οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν κοπάσει. «Πρώτο μέλημα της Πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά. Σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!», απάντησε ο μάρτυρας επισημαίνοντας πως την ημέρα της πυρκαγιάς δεν είχε κλείσει κανένα αεροδρόμιο λόγω καιρικών συνθηκών και πως υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα για να διατεθούν για την κατάσβεσή της.

Ερωτήσεις όμως δέχθηκε ο πραγματογνώμονας και σχετικά με τις ευθύνες του δημάρχου Πεντέλης την επίδικη περίοδο και κατηγορούμενου, Δημήτριου - Στέργιου Καψάλη. Απαντώντας ο κ. Γκουρμπατσης ανέφερε πως φημολογείται ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι κουμπάρος με τον κάτοικο στο Νταού Πεντέλης από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Όπως είπε ο πραγματογνώμονας, ίσως γι' αυτό το λόγο «υπήρχε μία καθυστέρηση ενημέρωσης» από το δήμαρχο Πεντέλης για τη φωτιά.

«Κινητοποίησε πρώτα τα δικά του οχήματα. Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρμπάτσης για να ερωτηθεί στη συνέχεια για τον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς. «Τον άκουσα στο ΣΚΑΙ που είπε πως η φωτιά κατευθύνεται προς Διόνυσο, βόρεια και στο Μάτι δε θα πάει. Πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;» τόνισε ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως τόσο ο κ. Τόσκας όσο και η κ. Γεροβασίλη θα μπορούσαν να ζητήσουν έρευνα από τη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης για τα όσα έγιναν στο Μάτι. «Εγώ έκανα μία αναφορά στην κυρία Γεροβασίλη πως θα έπρεπε να γίνει έρευνα, δεν έγινε» είπε ο μάρτυρας.

Συνήγορος: Για προηγούμενες φωτιές έγινε κάτι;

Μάρτυρας: Όχι δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «Μανιάτης» αρχηγός της μαφίας, οι σκληροί μπράβοι και η απάτη των €411.000 στη Σύρο

Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ούτε λέξη του Τσίπρα, αν του βγαίνουν τα κουκιά θα επιχειρήσει «πολιτική τερατογένεση»


Άστατος ο καιρός αύριο με ισχυρές μπόρες στα ηπειρωτικά - Ανεβαίνει η θερμοκρασία από εβδομάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης