Στο σφυρί για χρέη βίλες, εργοστάσια και σκάφη επωνύμων
pleistiriasmoi_xr

Στο σφυρί για χρέη βίλες, εργοστάσια και σκάφη επωνύμων

Μετά το Πάσχα, περιουσιακά στοιχεία γνωστών επιχειρηματιών ξαναβγαίνουν σε πλειστηριασμούς από τράπεζες

Μπαράζ πλειστηριασμών που συνδέονται με γνωστά ονόματα αναμένεται τις ερχόμενες μέρες. Από καταστήματα που υπήρξαν κάποτε κρίκοι ισχυρών αλυσίδων μέχρι βίλες και πολυτελή διαμερίσματα και από δημοφιλείς εταιρείες και εμβληματικούς χώρους διασκέδασης μέχρι ζαχαροπλαστεία περιλαμβάνονται σε αυτή τη φουρνιά ηλεκτρονικών σφυριών.

Ορισμένα από αυτά είναι επαναληπτικά καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί πρόθυμοι μνηστήρες, ενώ περιλαμβάνονται και κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις, όπως είναι η βίλα του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, η οποία οδηγείται σε εκούσιο πλειστηριασμό από τους κληρονόμους του, αλλά και το ακριβότερο luxury yacht που έχει βγει έως τώρα στο σφυρί στην Ελλάδα, εκτιμώμενης αξίας 7,5 εκατ. δολαρίων.

Η κατοικία Πετζετάκι στη Βούλα

Ενδιαφέρον κεντρίζει και η περίπτωση της κατοικίας που ανήκε στον καταζητούμενο Γιώργο Πετζετάκι, της εμβληματικής βιομηχανίας, και έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 7 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης στα 1,27 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, που δηλώνεται και ως κατοικία του, βρίσκεται στη θέση Αγιος Νικόλαος στην Ανω Βούλα, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου (πρώην Ακτής), αρ. 29 και Κέρκυρας (Ιφιγενείας). Πρόκειται για διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου που αποτελείται από τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, WC ξένων, διάδρομο, έχει δύο βεράντες προς τη νοτιοδυτική πλευρά και άλλη μία προς τη βορειοανατολική πλευρά. Η συνολική επιφάνεια φτάνει στα 220 τ.μ. και μαζί βγαίνει και μια θέση στάθμευσης υπογείου 11 τ.μ. με τιμή εκκίνησης στα 37.000 ευρώ.

Το διαμέρισμα αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008 και επισπεύδουσα είναι η Θεά Αρτεμις Α.Ε., που ενεργεί για λογαριασμό της Artemis Securitisation S.A. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο έχει τέσσερις υποθήκες και επτά κατασχέσεις για χρέη προς τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και άλλες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ακόμη μία ψηφίδα στο πλούσιο παζλ της προσωπικής περιπέτειας του Γιώργου Πετζετάκι, γιου του εμβληματικού βιομηχάνου Αριστόβουλου Πετζετάκι, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής το 1986, μετά τις σπουδές του στο Boston College και το London School Of Econimics, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Ωστόσο, οι συνθήκες είχαν αλλάξει δραματικά για την κάποτε πανίσχυρη Πετζετάκις που κυριαρχούσε στο διεθνές στερέωμα με 11 παραγωγικές μονάδες και δίκτυο πωλήσεων σε Eυρώπη, Aμερική και Mέση Aνατολή.

Για να καλυφθούν τα υπέρογκα χρέη που είχαν δημιουργηθεί αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό του σπίτι στο Kεφαλάρι, ένα ακόμη σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία. Το 2010 άρχισε η τελική αντίστροφη μέτρηση, καθώς η μετοχή τέθηκε υπό επιτήρηση, καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 122 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (71 εκατ.), ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς (154 εκατ.), το ίδιο και οι συσσωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις (229 εκατ.).

Tον Νοέμβριο του 2011 έσκαγε σαν βόμβα η είδηση της σύλληψης του Γιώργου Πετζετάκι για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται. Πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό μαζί με την Ιταλίδα σύζυγό του Γκαμπριέλα.

O όμιλος τέθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια άρχισαν οι πλειστηριασμοί για τα εν Ελλάδι εργοστάσια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη αλλάξει χέρια.

Η Mouzenidis Travel

Ενα ακόμη γνωστό όνομα, στην προκειμένη περίπτωση της τουριστικής αγοράς, αυτό της οικογένειας Μουζενίδη, αφορά ο πλειστηριασμός που αναμένεται στις 28 Απριλίου. Πρόκειται για αγρό 7.368,20 τ.μ. μαζί με διώροφο ακίνητο επιφάνειας 200 τ.μ. στη θέση Πόρτες της κτηματικής περιφέρειας Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική, που βγαίνει στο σφυρί με οφειλέτρια τη Mouzenidis Travel, επισπεύδουσα την Ολύμπιον Α.Ε. και τιμή εκκίνησης στα 560.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η περιοχή αρχικά ήταν αγροτική, σήμερα όμως παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, καθώς στη νοτιοδυτική πλευρά της και έως την ακτή Θερμαϊκού έχουν ανοικοδομηθεί σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες, συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις. Το οικόπεδο είναι ιδιαίτερα επίμηκες, περιφραγμένο και περίπου στο μέσο του έχει ανεγερθεί διώροφο κτίριο με κεραμοσκεπή, που στέγαζε λειτουργίες της επιχείρησης.

Ενα τμήμα του, περίπου 4 στρεμμάτων, έχει ασφαλτοστρωθεί και χρησιμοποιούνταν ως χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων και οχημάτων. Στο ίδιο σημείο έχουν κατασκευαστεί και κάποια στέγαστρα στάθμευσης επιβατηγών αυτοκινήτων. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τη Mouzenidis Travel το 1991. Το ηχηρό κανόνι της εταιρείας, το 2021, που ακολούθησε τον θάνατο του ιδρυτή της Μπόρις Μουζενίδη, προκάλεσε σοκ στην τουριστική αγορά.

Οι αναταράξεις που ακολούθησαν ήταν έντονες, αλλά και μεγάλο το άνοιγμα των 100 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι φτάνουν οι υποχρεώσεις από τις πολυσχιδείς δραστηριότητες του άλλοτε «βασιλιά του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα». Το προηγούμενο διάστημα ο κάποτε κραταιός όμιλος, στον οποίο ανήκει και η αεροπορική εταιρεία Ellinair, βρέθηκε αντιμέτωπος και με άλλους πλειστηριασμούς ακόμη και για επαγγελματικά οχήματα που διέθετε.

Η οικογένεια Λαϊνόπουλου

Αποτελούσε κάποτε ένα όνομα ταυτισμένο με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz στην Ελλάδα, και όχι άδικα καθώς η Promot Λαϊνόπουλος υπήρξε επί δεκαετίες η μεγαλύτερη αντιπρόσωπος και η σημαντικότερη dealer της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας.
Εδώ και χρόνια όμως οδηγήθηκε σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου να βγαίνουν κατά καιρούς στο σφυρί. Τον ίδιο δρόμο έχει πάρει και ένα κατάστημα που παλαιότερα ήταν σημείο πώλησης της Promot στα νότια προάστια. Το ακίνητο βρίσκεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 107, στη Γλυφάδα, και έχει βρεθεί κι άλλες φορές στο στόχαστρο, ήδη από το 2017. Πρόκειται για κατάστημα ισογείου με επιφάνεια 286,30 τ.μ. Στο κατάστημα αυτό ανήκουν, κατ’ αποκλειστική χρήση, οι ακάλυπτοι χώροι καθ’ όλο το μήκος της πρόσοψής του, συνολικής επιφάνειας 360 τ.μ.

Ακόμη, εντός του ακινήτου υπάρχει πατάρι επιφάνειας περίπου 200 τ.μ., το οποίο, κατά την έκθεση εκτίμησης, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί από την προηγούμενη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Mercedes και διατηρήθηκε και στη μεταγενέστερη χρήση ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Citroen και Peugeot, αλλά και στην υφιστάμενη χρήση ως κατάστημα επίπλων. Από την αυτοψία προκύπτει ότι «το ακίνητο είναι διαμορφωμένο ως κατάστημα με δάπεδα με ξύλινη επίστρωση, οροφές βαμμένες σε μαύρο χρώμα, με εμφανή αναρτώμενα στοιχεία κλιματισμού και φωτισμού, ενώ διαθέτει περιμετρικά τζαμαρίες με πολύ καλή προβολή».

Σημειώνεται ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο για 12 έτη (από 30/3/2012 και μέχρι 30/3/2024) στην εταιρεία Mega Space. Εκτιμάται ότι είναι κατασκευής του 1998 και ο πλειστηριασμός σε βάρος της Προμότ Ε.Ι. Λαϊνόπουλος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς στο 1,56 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Λαϊνόπουλος ιδρύθηκε από τον Ιωάννη E. Λαϊνόπουλο το 1958, ο οποίος το 1971 ίδρυσε στη Σίνδο Θεσσαλονίκης τη βιομηχανία αυτοκινήτων Steyr Ελλάς.

Η πορεία του ομίλου σημαδεύτηκε από το τραγικό γεγονός του θανάτου του στα γραφεία της εταιρείας τον Ιούλιο του 2001, κατά τη διάρκεια μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς της Mercedes-Benz.

Τα ηνία ανέλαβαν στη συνέχεια τα παιδιά του Μανώλης και Ολγα, με τις πωλήσεις και τις επιδόσεις του ομίλου να κινούνται ανοδικά, με αποκορύφωμα το 2007, όταν ο όμιλος πέτυχε τα υψηλότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Με την είσοδο της χώρας στην οικονομική κρίση, ξεκίνησε και η πτώση της Λαϊνόπουλος, που κλιμακώθηκε με δραματική μείωση του τζίρου και υψηλές ζημίες.

Από το 2012 η Mercedes-Benz Ελλάς ΑΕΕ ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία της στον τομέα των πωλήσεων με την Promot Λαϊνόπουλος και την Compact Lain, που διέθετε τα αυτοκίνητα Smart, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ακολούθησε η διακοπή της συνεργασίας και στον τομέα της τεχνικής εξυπηρέτησης.

Την περίοδο 2017-2018 ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί διάφορων ακινήτων του ομίλου, μεταξύ των οποίων και του κεντρικού καταστήματος στη Νέα Κηφισιά επί της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας.

Πάντως, τα δύο αδέλφια συνέχισαν την πορεία τους στο επιχειρείν, με την Ολγα Λαϊνοπούλου τουλάχιστον να δραστηριοποιείται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο αναπτύσσοντας παράλληλα έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Ο άλλος Βάρσος

Ενα όνομα συνδεδεμένο με το ποιοτικό γλυκό είναι η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Δ. Βάρσος 1945. Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την ομώνυμη επιχείρηση της Κηφισιάς, με την οποία άλλωστε τη χωρίζουν 53 χρόνια. Και τούτο καθώς ο Βάρσος της Κηφισιάς ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1892, ενώ ο Βάρσος του Χαλανδρίου το 1945, όπως μαρτυρεί και η επωνυμία του.

Η αφετηρία ήταν ένα μικρό γαλακτοπωλείο όπου τα τρία αδέλφια, Δημήτρης, Παναγιώτης και Ιωάννης Βάρσος, διέθεταν, πέρα από φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμες και αργότερα το γαλακτομπούρεκο που τους έκανε διάσημους στην περιοχή. Ολα τα προϊόντα ήταν φτιαγμένα με πρώτη ύλη το γάλα από τα δικά τους κοπάδια που βοσκούσαν τότε στα κτήματά τους στο... εξωτικό ακόμη Πολύδροσο.

Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε ζαχαροπλαστείο διατηρώντας τα παραδοσιακά προϊόντα και την ποιότητά της και στην πορεία δημιουργήθηκαν τέσσερα καταστήματα και μια επιχείρηση catering.

Εχοντας συμπληρώσει οκτώ δεκαετίες στην αγορά και με την τρίτη γενιά της οικογένειας πλέον στο τιμόνι, η εταιρεία βρίσκεται από πέρυσι αντιμέτωπη με την απειλή του πλειστηριασμού για το κατάστημα στα Βριλήσσια λόγω χρεών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές προσημειώσεις για δάνεια από το 2012 και μετά, καθώς και κατασχέσεις υπέρ του ΙΚΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΟΥ Χολαργού. Εως τώρα πάντως έχουν γίνει τρεις άγονοι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα την Cepal. Ο επόμενος έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου, με τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 35% σε σχέση με την αρχική, στα 1,113 εκατ. ευρώ.

Το σφυρί αφορά οικόπεδο 631,48 τ.μ. επί της λεωφόρου Πεντέλη,ς στο οποίο έχει ανεγερθεί τριώροφη οικοδομή με υπόγειους χώρους κύριας και βοηθητικής χρήσης. Ειδικότερα, το κτίριο αποτελείται από υπόγειο γκαράζ, υπόγεια αποθήκη, υπόγειο και ισόγειο καταστήματος, χώρο επαγγελματικής στέγης στον πρώτο όροφο και διαμέρισμα-κατοικία στον δεύτερο όροφο.

Η Πετράκης ΑΕΕ

Ακόμη παλαιότερη στην αγορά είναι η εταιρεία υποδημάτων Α. Πετράκης ΑΕΕ, με τη δική της ιστορία της να ξεκινά από το μακρινό 1925, δηλαδή πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Μια εταιρεία ταυτισμένη με το ποιοτικό παπούτσι, όπως απέδειξε επί δεκαετίες, που κατάφερε να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό και τις κρίσεις. Ωστόσο, η επιχείρηση, που με τη σημερινή μορφή της λειτουργεί από το 1987, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω και της γενικότερης πτώσης των πωλήσεων.

Ετσι μπλέχτηκε στην περιπέτεια των πλειστηριασμών από το 2021, όταν και τέθηκαν στο στόχαστρο το κεντρικό κατάστημά της στην Πανεπιστημίου και ένα ακόμη μεγάλο ακίνητο στη λεωφόρο Υμηττού. Εκτοτε υπήρξαν ανακοπές της εταιρείας κατά της επισπεύδουσας doValue, αλλά και αντίστροφα, με το δικαστήριο να αποφασίζει αρχικά την αύξηση των τιμών εκκίνησης και στη συνέχεια, δεδομένου ότι μεσολάβησαν άγονοι πλειστηριασμοί, τη μείωσή τους.

Κάπως έτσι για τις 21 Απριλίου έχει προγραμματιστεί ένα ακόμη διπλό σφυρί για τα δύο ακίνητά της στο κέντρο της Αθήνας και το Παγκράτι. Πρόκειται αφενός για πέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι οποίες συναποτελούν ένα ενιαίο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου και βγαίνουν με νέα τιμή εκκίνησης στα 850.000 ευρώ. Αφετέρου για ένα πολυώροφο κτίριο επί της λεωφόρου Υμηττού, συνολικού εμβαδού 1.043 τ.μ., που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο (με κατάστημα) και πέντε ορόφους. Γι’ αυτό η αρχική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στο 1,05 εκατ. ευρώ, κατόπιν προσφυγής αυξήθηκε στα 3,15 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια υποχώρησε στα 2,52 εκατ. ευρώ και πλέον στον επικείμενο πλειστηριασμό έχει μειωθεί, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο 1,57 εκατ. ευρώ.

Ο εμβληματικός «Μύλος»

Στο ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί να βγει το επόμενο διάστημα και ένας εμβληματικός χώρος διασκέδασης. Πρόκειται για τον πολυχώρο αναψυχής «Μύλος» στη Θεσσαλονίκη απέναντι από το λιμάνι, ένα σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της συμπρωτεύουσας και γενικότερα.

Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 10 Μαΐου, στρέφεται κατά της εταιρείας Περιβαλλοντική Δράση Α.Ε., με επισπεύδουσα την Telerin Α.Ε. και τιμή πρώτης προσφοράς στα 990.000 ευρώ, ενώ η κατάσχεση έγινε για οφειλή 49.992,60 ευρώ.

Αφορά ένα οικόπεδο έκτασης 9.962,42 τετραγωνικών πήχεων, όπως αναφέρεται, στη συνοικία Τσάιρ και επί της οδού Βερμίου (πρώην Κόκκινος Πύργος), που συνορεύει με τον σιδηροδρομικό σταθμό Μοναστηρίου και την οδό Κεφαλληνίας. Μαζί βγαίνουν φυσικά και τα κτίρια, δηλαδή «αλευρόμυλος μετά καθαριστηρίου σίτου, αποτελούμενος από πέντε ορόφους, δύο μηχανοστάσια, σιδηρουργείο, ξυλουργείο, στάβλος, αποθήκες κ.ά.». Η περιγραφή του κτιριακού συγκροτήματος παραπέμπει στην πλούσια ιστορία του ως μεγάλης βιομηχανίας αλευριού με την επωνυμία Αλτιναλμάζης-Χατζηγιαννάκης και ιδρυτή τον Γεώργιο Χατζηγιαννάκη. Το βιομηχανικό συγκρότημα υπέστη μεγάλη καταστροφή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια το 1958, μετά τον θάνατο του Χατζηγιαννάκη, πέρασε στην ιδιοκτησία της αλευροβιομηχανίας Αλλατίνη, η οποία το λειτούργησε έως το 1987.

Το 1990, χρονιά-ορόσημο για την πορεία του, πέρασε στα χέρια της εταιρείας Μύλος Α.Ε., η οποία μετέτρεψε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε πολυθεματικό χώρο πολιτισμού. Επί της ουσίας επρόκειτο για την πρώτη επιτυχημένη μετατροπή πρώην βιομηχανικού χώρου σε χώρο ψυχαγωγίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 1993 ο Οργανισμός για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς Europa Nostra απένειμε στη Μύλος σχετική τιμητική διάκριση για το όλο εγχείρημα.

Παράλληλα, υπήρξε ο μοναδικός ιδιωτικός φορέας που συμπεριλήφθηκε στον φάκελο υποψηφιότητας για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997. Το 2004 μια πυρκαγιά προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Παρ’ όλα αυτά, ο «Μύλος» επανήλθε στη ζωή και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια εξακολουθούσε να αποτελεί μια ζωντανή εστία τέχνης και πολιτισμού.

Το κατάστημα του Στεργίου

Στην περιπέτεια των πλειστηριασμών έχει εμπλακεί εμμέσως και η Ε. & Κ. Στεργίου & Σία Ο.Ε., δηλαδή η εταιρεία που διατηρεί τη δημοφιλή αλυσίδα προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής Υπογραφή Στεργίου.

Και τούτο καθώς, χωρίς καμία δική της ευθύνη, το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται μέσω μίσθωσης το πολυσύχναστο κατάστημα της Κηφισιάς έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 31 Μαΐου με τιμή εκκίνησης στα 2,85 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία Στεργίου, αλλά στρέφεται κατά της ιδιοκτήτριας του ακινήτου Φ.Γ. και επισπεύδεται από την Intrum, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 300.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Στεργίου, με πορεία από το 1965 στην αγορά, διαθέτει τρία καταστήματα λιανικής πώλησης, σε Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια και το συγκεκριμένο στην Κηφισιά. Το ακίνητο είναι τριώροφο με δύο υπόγεια, αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.638 τ.μ. και βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Κηφισιάς, στη θέση Επάνω Αμπέλια, και συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Κηφισίας 328 στο ύψος της Νέας Ερυθραίας.

Σημειώνεται ότι σε ολόκληρο τον ισόγειο όροφο του κτιρίου λειτουργούν κατάστημα λιανικής πώλησης της εταιρείας Στεργίου, καθώς και εργαστήριο αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ενώ στο υπόλοιπο ακίνητο στεγάζονται άλλες επιχειρήσεις. Η Στεργίου, πάντως, διαθέτει μισθωτήριο συμβόλαιο που μετά από παράταση έχει διάρκεια έως τον Σεπτέμβριο του 2035.

Ο Νίκας, η Καπάτου, ο Ακκάς και το «Palmie»

Στους επαναληπτικούς πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα δίνουν το «παρών» αρκετά ακόμη γνωστά ονόματα.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τετάρτη 19 Απριλίου με το σφυρί για το διαμέρισμα του εκλιπόντος αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα στην περιοχή των Παλαιών Ανακτόρων.

Πρόκειται για τον τρίτο πλειστηριασμό, δεδομένου ότι οι δύο που προηγήθηκαν στις 11 Ιανουαρίου και στις 8 Μαρτίου κατέληξαν άγονοι ελλείψει πλειοδοτών. Γι’ αυτό και η τιμή εκκίνησης είναι μειωμένη κατά 20% (ίση προς το 80% της αρχικώς ορισθείσας των 1,94 εκατ. ευρώ), στο 1,55 εκατ. ευρώ.


Ο πλειστηριασμός, που στρέφεται κατά των κληρονόμων του (με το ευεργέτημα της απογραφής), Γιώργου Νίκα και Μαρίας Δουκάκη, αφορά διαμέρισμα του τρίτου ορόφου της πολυκατοικίας στη θέση Μπουμπουνίστρα ή Καλλιρρόη, ανατολικά του Εθνικού Κήπου και επί της οδού Στησιχόρου 8.


Το διαμέρισμα έχει επιφάνεια 237,88 τ.μ. και αποτελείται από χολ, living room, σαλόνι, τραπεζαρία, οφίς, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, λουτρό υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, διάδρομο υπνοδωματίων, δύο υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, εξώστη προς τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών και βεράντα επί της Στησιχόρου.

Ενα ακόμη γνωστό όνομα που έχει εμπλακεί με την περιπέτεια των πλειστηριασμών είναι αυτό των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Καπάτου, από τα πλέον καθιερωμένα στη χώρα μας και ταυτισμένο αρχικά με τη διδασκαλία των ιταλικών. Σύμφωνα με την ιστορία τους, η επικεφαλής τους Γιώτα Καπάτου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δίδασκε Λατινικά σε τάξη Λυκείου. Οταν ένας μαθητής τη ρώτησε γιατί δεν τους μαθαίνουν μια μοντέρνα γλώσσα, όπως τα ιταλικά, συνειδητοποίησε ότι η επιθυμία του ήταν και το δικό της όνειρο.

Ετσι, το 1983 άνοιξε την πρώτη σχολή στην οδό Ακαδημίας με λιγοστούς μαθητές. Η αποδοχή ήταν τέτοια ώστε σύντομα μετακόμισε στην Εμμανουήλ Μπενάκη, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια όλες οι υπόλοιπες σχολές σε Αθήνα και επαρχία. Κορυφαία στιγμή υπήρξε η αναγνώριση της προσφοράς της στη διάδοση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας στην Ελλάδα, όταν το 2006 της απονεμήθηκε από το ιταλικό κράτος το μετάλλιο Cavaliere dell’Ordine della Stella Solidarietà Italiana (Ιππότης της Ιταλικής Δημοκρατίας).

Σήμερα ο όμιλος Καπάτου προσφέροντας μαθήματα για πολλές γλώσσες και έχοντας βγάλει περισσότερους από 70.000 διπλωματούχους συνεχίζει την πορεία του. Οχι όμως χωρίς προβλήματα, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ομοειδείς επιχειρήσεις. Ετσι, από πέρυσι άρχισαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες της εταιρείας σε πολυώροφο κτίριο επί της οδού Λαζαράκη στη Γλυφάδα, που κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2021. Η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στα 683.000 ευρώ, ωστόσο πλέον στο επόμενο σφυρί που θα χτυπήσει στις 5 Μαΐου, λόγω διαδοχικών άγονων προσπαθειών, αυτή έχει υποχωρήσει στα 443.950 ευρώ.
Σε τρίτο πλειστηριασμό και με μειωμένη τιμή εκκίνησης οδηγούνται στις 26 Απριλίου και οι εγκαταστάσεις της Κλωστήρια Θράκης της οικογένειας Ακκά.

Πρόκειται για έναν από τους στρατηγικούς βραχίονες του άλλοτε κραταιού ομίλου καθώς θεωρείται από τα καλύτερα κλωστήρια βάμβακος στην Ευρώπη και όχι μόνο. Αφορά ένα οικόπεδο 44.830 τ.μ. που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, μαζί με τα κτίσματα και τα μηχανήματα, με αρχική τιμή εκκίνησης στα 5,47 εκατ. ευρώ. Η τιμή πλέον έχει υποχωρήσει κατά 20%μ στα 4,37 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου άλλαξε χέρια και το βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 23.044,74 τ.μ. των Κλωστηρίων Κιλκίς, που κατακυρώθηκε λίγο πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ. Στις 28 Απριλίου θα βγει για μία ακόμη φορά στο σφυρί το «Palmie bistro» του Κεφαλαρίου, ένα από τα διαχρονικά στέκια της περιοχής. Η αλυσίδα καφέ και εστίασης της οικογένειας Κουτρουλιά βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε κλοιό πλειστηριασμών.

Ο επικείμενος αφορά κατάστημα του ισογείου με επιφάνεια 351,50 τ.μ. στην κεντρική πλατεία του Κεφαλαρίου, στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση έμπροσθεν χώρου εμβαδού 407,40 τ.μ. Επίσης, αποθήκη του πρώτου υπογείου που έχει επιφάνεια 351,50 τ.μ. και βρίσκεται κάτω ακριβώς από το κυρίως κατάστημα. Η οικοδομή είναι κτισμένη σε οικόπεδο έκτασης 2.451,75 τ.μ. επί της πλατείας και πλησίον του Αλσους Κεφαλαρίου, σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από το δημαρχείο και 800 μέτρων από το Αλσος της Κηφισιάς. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, ο χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος και σε πολύ καλή κατάσταση συντήρησης. Σημειώνεται ότι κατόπιν ανακοπής το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 13 Φεβρουαρίου αποφάσισε την αύξηση της τιμής εκκίνησης για το κυρίως κατάστημα στα 4,5 εκατ. ευρώ. Στις 26 Απριλίου θα προηγηθεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός και για τις εγκαταστάσεις της Palmie Catering στην Αυλώνα.

Η βίλα του Βγενόπουλου

Μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς πρόκειται για εκούσιο πλειστηριασμό, είναι αυτή της βίλας του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη. Η διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η περιουσία του εκλιπόντος επιχειρηματία έχει τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης κατόπιν σχετικού αιτήματος των κληρονόμων του, δηλαδή της συζύγου του Αρετής Σουβατζόγλου, και των παιδιών του Φίλιππου και Μελίνας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει διοριστεί εκκαθαριστής της περιουσίας ο δικηγόρος Παναγιώτης Αρμαμέντος, ο οποίος και έλαβε σχετική άδεια από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου να προχωρήσει στην εκποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου με τη διαδικασία του ηλεκτρονικού εκούσιου πλειστηριασμού. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, σε περίπτωση που αυτός αποβεί άκαρπος, μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, τούτο θα γίνει με ελεύθερη (πρόσφορη) πώληση και με το κατά το δυνατόν υψηλότερο, εν όψει των συνθηκών, τίμημα που θα συμφωνηθεί με τον αγοραστή.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο έκτασης 3.533,41 τ.μ. μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, δηλαδή παλαιάς διώροφης οικίας επιφάνειας 402,89 τ.μ., νεότερης διώροφης οικίας επιφάνειας 573,71 τ.μ. και υπογείου αμφοτέρων των οικιών επιφάνειας 394,94 τ.μ., που βρίσκεται επί της οδού Πάρνηθος στην Εκάλη, ενώ διαθέτει και εξωτερική πισίνα 134,28 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το οικόπεδο είναι διαμορφωμένο με υπαίθριους πλακοστρωμένους διαδρόμους κυκλοφορίας καθώς και φυτεύσεις με μεγάλα και αιωνόβια δέντρα όπως πλατάνια, πεύκα, κέδρους, κυπαρισσοειδή κ.ά., που δημιουργούν έναν πολύ όμορφο περιβάλλοντα χώρο. Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου υπάρχει η πισίνα που διαθέτει περιμετρική κρυφή υπερχείλιση και εσωτερικό στεγανό φωτισμό στα πλευρικά τοιχώματα. Επιπλέον, υπάρχουν στεγασμένος χώρος BBQ με ξύλινη πέργκολα και πέτρινες επενδύσεις και μικρό γήπεδο μπάσκετ.

Η μονοκατοικία αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, έχουν διαφορετική τεχνική και αρχιτεκτονική μορφή, αλλά βρίσκονται σε επαφή και είναι λειτουργικά συνδεδεμένοι ώστε να συνιστούν μία μονοκατοικία. Η συνολική δόμηση είναι 1.604,72 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.212,86 τ.μ. αποτελούν χώρους κύριας χρήσης (1.123,86 τ.μ. ανωδομής και 89,00 τ.μ. υπογείου), ενώ τα 391,86 τ.μ. υπόγειους χώρους βοηθητικής χρήσης. Το παλαιότερο τμήμα, αρχικής κατασκευής του 1930, βρίσκεται στην πρόσοψη επί της οδού Πάρνηθος και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο και απόληξη κλιμακοστασίου-πύργο, στοιχείο μοναδικότητας του ακινήτου.

Το νεότερο τμήμα που κατασκευάστηκε περί το 2003 βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο. Συνολικά, εσωτερικά η κατοικία διαθέτει επτά υπνοδωμάτια (εκ των οποίων τα δύο master) πλέον των υπνοδωματίων προσωπικού, τρία σαλόνια και δύο τραπεζαρίες, επιπλέον δύο καθιστικά και δύο κουζίνες, δύο ανελκυστήρες και συνολικά έξι τζάκια. Η κατάστασή της χαρακτηρίζεται πολύ καλή σε συνάρτηση με την παλαιότητά της και με το γεγονός ότι δεν έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον πέντε έτη.

Το luxury yacht των 7,57 εκατ. δολαρίων

Μία ακόμη ιδιαίτερη περίπτωση αφορά το ακριβότερο γιοτ που έχει βγει έως τώρα στη χώρα μας μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Πρόκειται για το luxury yacht «Fam», που αρχικά προγραμματίστηκε για τις 25 Ιανουαρίου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,66 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία ανεστάλη και δεδομένης της εκτίμησης της αξίας του στα 7,57 εκατ. δολάρια, ο πήχης ανέβηκε και τώρα... πλέει ξανά προς το σφυρί την ερχόμενη Τετάρτη 19 Απριλίου, με τιμή εκκίνησης στα 2/3 της παραπάνω εκτιμηθείσας αξίας, δηλαδή στα 5,05 εκατ. δολάρια. Το «Fam», με σημαία Τζαμάικας, κατασκευάστηκε το 1991 από την Australian Yacht Builders στο ναυπηγείο της στο Μπρίσμπεϊν ως ιστιοπλοϊκό και το 2008-2010 αφαιρέθηκαν τα κατάρτια του και μετατράπηκε σε μηχανοκίνητο σκάφος.

Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει ολικό μήκος 58,52 μέτρα, πλάτος 10,36 μέτρα, βάθος 3,31 μέτρα και φέρει μία μηχανή ιπποδύναμης 3.478 ίππων. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη γέφυρα με όλα τα ναυτιλιακά όργανα και βοηθήματα, πέντε καμπίνες για 11 επιβάτες, οκτώ καμπίνες για το πλήρωμα και τον πλοίαρχο, ένα σαλόνι με τραπεζαρία στο πρώτο κατάστρωμα, σαλόνι και μπαρ στο δεύτερο κατάστρωμα και εξωτερικό μπαρ, σαλόνι και τζακούζιστο τρίτο κατάστρωμα , δύο άγκυρες, δύο τέντερ και δύο τζετ σκι. Σύμφωνα με σχετικές περιγραφές, το «Fam» προηγουμένως ονομαζόταν «Islander». Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο από τον οίκο σχεδιασμού Paola D. Smith & Associates και παραδόθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη του τον Σεπτέμβριο του 1991. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του είναι έργο της Glade Johnson Design και μετασκευάστηκε για τελευταία φορά το 2016.

Το sun deck είναι μεγάλο και διαθέτει θερμαινόμενη πισίνα με πίδακες υδρομασάζ, ξαπλώστρες, μπάρμπεκιου και ένα πλήρως εξοπλισμένο μπαρ. Το κεντρικό σαλόνι παρέχει τέσσερις διαφορετικούς χώρους καθιστικού. Στο επάνω επίπεδο, το sky lounge διαθέτει μπαρ, δερμάτινους καναπέδες και καρέκλες κ.ά. Πίσω από το sky lounge υπάρχει μια μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία με πανοραμική θέα. Αντίστοιχων προδιαγραφών είναι και το εσωτερικό του με πολυτελείς καμπίνες, μπάνια φινιρισμένα από μάρμαρο και γρανίτη κ.ά.

Το πολυτελές αυτό σκάφος αναψυχής μισθωνόταν για κρουαζιέρες σε όλο τον κόσμο, από τη Μεσόγειο μέχρι την Αμερική και την Καραϊβική.

Κατά την... καριέρα του στην Ελλάδα, πάντως, απέκτησε και αρκετά «βάρη». Μεταξύ αυτών,. διαταγές απαγόρευσης απόπλου και αναγκαστικές κατασχέσεις σε βάρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Fam World Wide Inc., που εδρεύει στις Νήσους Κέιμαν. Γι’ αυτό και μετά τα ταξίδια του στις θάλασσες του κόσμου ναυλοχεί πλέον στα Ελληνικά Ναυπηγεία Περάματος, αναμένοντας τον επόμενο ιδιοκτήτη του.
Ειδήσεις σήμερα:

Ο «Μανιάτης» αρχηγός της μαφίας, οι σκληροί μπράβοι και η απάτη των €411.000 στη Σύρο

Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ούτε λέξη του Τσίπρα, αν του βγαίνουν τα κουκιά θα επιχειρήσει «πολιτική τερατογένεση»


Άστατος ο καιρός αύριο με ισχυρές μπόρες στα ηπειρωτικά - Ανεβαίνει η θερμοκρασία από εβδομάδα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης