Λόφος Στρέφη: Καμία ομάδα αστυνομικών δεν εγκλωβίστηκε από αντιεξουσιαστές, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Λόφος Στρέφη: Καμία ομάδα αστυνομικών δεν εγκλωβίστηκε από αντιεξουσιαστές, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που δεν συμμετείχαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, δήλωση η Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Κωνσταντίνα Δημογλίδου

opke
Η ομάδα ΟΠΚΕ ανέλαβε κανονικά τη βάρδια της στο Λόφο Στρέφη, όπως ακριβώς προβλεπόταν, ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. που διαψεύδει πως αντιεξουαστές που έκαναν εκδήλωση στο συγκεκριμένο σημείο εμπόδισαν το έργο της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα των προηγούμενων ημερών ανέφερε πως την 25η Μαρτίου ομάδα αναρχικών δεν επέτρεψε την αλλαγή βάρδιας ομάδας της αστυνομίας και συγκεκριμένα του ΟΠΚΕ στο λόφο του Στρέφη κλείνοντας τη μοναδική έξοδο από το χώρο με τραπεζοκαθίσματα με πρόφαση μια εκδήλωση. Όπως έγραψαν «Τα Νέα» υπήρξε υπόδειξη από το επιχειρησιακό κέντρο ώστε οι αστυνομικοί να ζητήσουν από τους συγκεντρωμένους να επιτρέψουν την διέλευση των αστυνομικών, αλλά συνάντησαν άρνηση από τους αντιεξουσιαστές. Επισπροσθέτως το δημοσίευμα ανέφερε πως τους δόθηκε η παρακάτω εντολή: «Παρακαλώ περιμένετε πέντε ώρες τους αντιεξουσιαστές να τελειώσουν το πάρτι, να ανοίξουν την οδό πρόσβασης κι επαφής και ύστερα να κινηθείτε. Μέχρι τότε να μην τους ενοχλήσετε και να μείνετε ακίνητοι».

Την είδηση διέψευσε η αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενώ τα γεγονότα ξεκαθάρισε μιλώντας στο Mega, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, η οποία σημείωσε πως υπήρχε μια μουσική εκδήλωση από κατοίκους της περιοχής και όχι αντιεξουσιαστές.

«Καμία πολιτική ηγεσία κανενός υπουργείου και της αστυνομίας δεν ανακατεύεται στις αποφάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ όταν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη», δήλωσε.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εργασίες στο Λόφο Στρέφη η αστυνομία έχει 24ωρη παρουσία έξω από το εργοτάξιο, καθώς επιχειρήθηκε πολλές φορές από άτομα να γίνουν καταστροφές. Εκείνο το απόγευμα υπήρχε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που δεν συμμετείχαν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά συμμετείχαν συλλογικότητες, κάτοικοι της περιοχής, ακόμα και γονείς με μικρά παιδιά, απέκλεισαν τη μοναδική είσοδο τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα και υπήρχε σε εξέλιξη μία μουσική, θα λέγαμε, εκδήλωση».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-crughy3ijteh)
 

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η ομάδα ΟΠΚΕ ανέλαβε κανονικά τη βάρδια της στο σημείο, όπως προβλέπεται από το σχέδιο ασφαλείας έξω από το εργοτάξιο, χωρίς να ενοχληθούν ή να κινδυνέψουν από τους παρευρισκόμενους.

«Ποτέ δεν αναφέρθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι χρειάζεται επέμβαση άλλων δυνάμεων για να απεγκλωβίσουν κάποιο άτομο. Δεν ήταν όμηροι κανενός», υπογράμμισε η κα Δημογλίδου.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για το περιστατικό

Κλείσιμο
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί (της ομάδας ΟΠΚΕ) βρίσκονταν εκεί από το μεσημέρι, λόγω συγκέντρωσης κατοίκων της περιοχής στο γήπεδο του μπάσκετ και παρέμειναν στο σημείο με τη θέλησή τους, μετά τη λήξη της βάρδιάς τους, καθώς, όπως ενημέρωσαν το κέντρο, για να μετακινήσουν τα οχήματά τους έπρεπε να περάσουν μέσα από τον κόσμο και δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Τελικά, αντικαταστάθηκαν τρεις ώρες αργότερα από άλλη ομάδα που πήγε στο σημείο πεζή, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ήρεμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει:

«Σχετικά με δημοσίευμα σε ιστοσελίδα του διαδικτύου που αναπαράγεται σε σημερινή εφημερίδα, το οποίο αναφέρεται σε εντολές που δέχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 στον Λόφο Στρέφη στην περιοχή των Εξαρχείων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Την 25-03-2023 και περί ώρα 14:00, η απογευματινή βάρδια της ομάδας των αστυνομικών που εκτελούσε υπηρεσία στο εν λόγω σημείο ενημερώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάθροιση ατόμων στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης που βρίσκεται στην είσοδο του Λόφου.

Ακολούθως, τα συγκεντρωμένα άτομα απέκλεισαν την είσοδο/έξοδο τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα και ως εκ τούτου οι αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν στο σημείο έλαβαν τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας.

Κατά τη λήξη της απογευματινής βάρδιας περί την 21:45 ώρα, η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε εντολή να αντικατασταθεί από τη νυχτερινή βάρδια, η οποία θα προσέγγιζε το σημείο πεζή, ωστόσο με δική τους θέληση παρέμειναν στο σημείο έως ότου ολοκληρωθεί η εκδήλωση.

Η αντικατάσταση της ομάδας πραγματοποιήθηκε με νεότερη εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων την 00:40 ώρα ενώ για την υπερεργασία τούς χορηγήθηκε και έλαβαν μία επιπλέον ημερήσια ανάπαυση.

Το περιστατικό διαχειρίστηκε εξ’ ολοκλήρου το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης