Τραγωδία στα Τέμπη: Στον ανακριτή ο επιθεωρητής και δύο σταθμάρχες - Τι απαντά ο Σαμαράς για τα «πάρτι»

Τραγωδία στα Τέμπη: Στον ανακριτή ο επιθεωρητής και δύο σταθμάρχες - Τι απαντά ο Σαμαράς για τα «πάρτι»

Η απάντηση του 59χρονου σταθμάρχη στις δηλώσεις της καθαρίστριας ότι γίνονταν πάρτι στο σταθμαρχείο

vasilis_samaras_xr
Δεν είχε εκπαιδευτεί στο σύστημα τηλεδιοίκησης υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας, Βασίλης Σαμαράς, με αποτέλεσμα, ακόμη και να λειτουργούσε πλήρως το σύστημα, εκείνος να μην ήταν σε θέση να το χειριστεί.

Ο 59χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος έχει προφυλακιστει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, φέρεται να ισχυρίζεται, επίσης, ότι δε γνώριζε μέρος του πίνακα που χειρίζονται οι σταθμάρχες στον σταθμό της Λάρισας. Από τον συγκεκριμένο πίνακα, γίνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές τροχιάς των τρένων αλλά και η παρακολούθηση των αμαξοστοιχιών για μερικά χιλιόμετρα (δεξιά και αριστερά του σταθμού).

Επιπλέον, φέρεται να υποστηρίζει ότι ο πίνακας υπολειτουργούσε, κάτι το οποίο ανέφερε εχθές σε δήλωσή της στο protothema.gr και η καθαρίστρια του ΟΣΕ που βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά στο σταθμαρχειο Λάρισας. Σχετικά με την καταγγελία της ίδιας γυναίκας, για... πάρτι με αλκοόλ, μουσική και τσιγάρα που γίνονταν πολλά βράδια στο σταθμαρχειο της Λάρισας, ο 59χρονος φαίνεται να μην αρνείται όσα ανέφερε η εργαζόμενη, όμως υποστηρίζει ότι δεν γίνονταν... πάρτι όταν είχε ο ίδιος βάρδια.

Τέλος, ο σταθμάρχης αναμένεται να προβάλει τον ισχυρισμό ότι κάποια από τα «κλειδιά» δεν δούλευαν ή εμφάνιζαν προβλήματα.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής που ερευνά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, αναμένεται να καλέσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, τον προϊστάμενο επιθεώρησης που έβαλε στη συγκεκριμένη νυχτερινή βάρδια τον 59χρονο και βγήκε σε αναρρωτική άδεια ένα 24ωρο μετά την τραγωδία και τους δύο σταθμάρχες της απογευματινής βάρδιας, εις βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Ανοίγουν φάκελοι και «στόματα» σε βάθος 15ετίας για τα Τέμπη - Έρχονται νέες διώξεις

Στο μεταξύ, ενδελεχής και πολυεπίπεδη προβλέπεται η δικαστική έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καθώς αποφασισμένη να πιάσει το νήμα από την αρχή, με αφετηρία την τελευταία δεκαπενταετία, εμφανίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Το σήμα έδωσε ήδη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ζήτησε από τον μεταβατικό διοικητή και διευθύνοντα σύμβουλο της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. Παναγιώτη Τερεζάκη την αποστολή όλων των φακέλων για τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία και σε όλο το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ντογιάκου η διοίκηση του Ο.Σ.Ε. υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή, πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, που έγιναν, πόσα θύματα υπήρχαν, πόσοι έχασαν τη ζωή τους, πόσοι τραυματίστηκαν και τι έγινε τελικά με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους. Η «βουτιά» του ανώτατου Εισαγγελικού λειτουργού στο χρόνο αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί εάν τελικά οι ευθύνες που αποδόθηκαν για τα δυστυχήματα της τελευταίας 15ετιας ήταν οι προσήκουσες ή μήπως εκτός από εκείνους που πιθανά διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν ή αθωώθηκαν, υπήρχαν και άλλα άτομα στους οποίους οι έρευνες δεν στράφηκαν και ως εκ τούτου οι σχετικές δικογραφίες πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Ήδη, η αρχή της εκ βαθέων μελέτης του τοπίου των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα έγινε με πρώτο αυτό στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης το 2017, φάκελο που έχει ήδη ζητήσει και μελετά ο κ. Ντογιάκος, καθώς υπήρξαν τέσσερις νεκροί και δέκα τραυματίες, αλλά δικάστηκε εντέλει μόνο ο ένας από τους μηχανοδηγούς και στο τέλος αθωώθηκε.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cr5cyras9gdd)


15 χρόνια πίσω η Αρχή για το ξέπλυμα

Την ίδια ώρα, με τη σιβυλλική φράση «ό,τι μεμπτό υπάρχει θα βρεθεί» αποτύπωσε τη βούληση της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος να γυρίσει το χρόνο δεκαπέντε χρόνια πίσω, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας voria.gr, ο κ. Βουρλιώτης προσδιόρισε ως χρόνο ελέγχου τη δεκαπενταετία, δηλαδή το περιθώριο παραγραφής κακουργημάτων. «Ό,τι μεμπτό υπάρχει θα βρεθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης ο οποίος σημείωσε ότι η Αρχή υπακούει σε υπερεθνικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειωτέον ότι στα «δεκάδες άτομα» που αναμένεται να ελεγχθούν από την Αρχή, περιλαμβάνονται πρόσωπα που διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης τα προηγούμενα χρόνια σε Οργανισμούς άμεσα εμπλεκόμενους με το σιδηροδρομικό έργο.

Ογκωδέστατη δικογραφία

Παράλληλα, μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων αναλαμβάνει πλέον επίσημα ο νέος εφέτης, ο οποίος καλείται να διερευνήσει την υπόθεση, μετά και τη διαδικασία του ορισμού του από την Ολομέλεια Εφετών, στη Λάρισα. Πολύ περισσότερο, όταν η πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία δεν περιορίζεται πλέον μόνο στους χειρισμούς του Σταθμάρχη Λάρισας, αλλά μετατοπίζεται και σε άλλα πρόσωπα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπόθεση είναι πολυσύνθετη. Στόχος της διαδικασίας, άλλωστε, είναι οι δικαστικές Αρχές να οδηγηθούν στα αίτια του δυστυχήματος και να καταλογιστούν οι ευθύνες στο σύνολό τους.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cr5fyxv9d2hd)


Στο πλαίσιο αυτό, το κατώφλι του ανακριτή αναμένεται να περάσουν εκ νέου οι τρεις κατηγορούμενοι, δηλαδή οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής, που εις βάρος τους υπάρχουν κατηγορίες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ώστε ο ανακριτής να λάβει γνώση όλων των πληροφοριών που χρειάζεται και να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την μοιραία βραδιά. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν το επόμενο διάστημα να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα, δεδομένου ότι ο εφέτης ανακριτής θα παραλάβει και τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων, που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή. Υπενθυμίζεται, πως και στους τρεις κατηγορούμενους ασκήθηκε δίωξη για τα ίδια, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα όπως του 59χρονου σταθμάρχη, που μετά την πολύωρη απολογία του πριν μία εβδομάδα, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας.

Νέα ερωτηματικά

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας ακόμη και για τους τρεις, βασικούς κατηγορούμενους, καθώς ερωτηματικά εγείρει το γεγονός ότι ο Σταθμάρχης Λάρισας δεν είδε τις λυχνίες με κόκκινο χρώμα, την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, το τρένο έφυγε στις 23:06 και εάν ήταν στη θέση του ο σταθμάρχης θα μπορούσε να δει τις λυχνίες με κόκκινο χρώμα και να ειδοποιήσει τους μηχανοδηγούς για να σταματήσουν. Επιπρόσθετα, ο σταθμάρχης θα μπορούσε να επικοινωνήσει με τους μηχανοδηγούς, ακόμα και εάν δεν βρίσκεται στα σταθμαρχείο, μέσω μίας φορητής συσκευής που έχουν οι σιδηροδρομικοί. Όλα αυτά είναι υπό έρευνα και θα διαπιστωθούν όταν θα γίνει ή άρση τηλεφωνικού απορρήτου.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι αρχαιολόγοι μπλοκάρουν τις οικοδομές στη Μύκονο μετά τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου τους

Άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα, χαλάει πάλι από αύριο ο καιρός

Έκρηξη σε κατάστημα στη Νέα Ερυθραία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης