«Κιβωτός του Κόσμου»: Ώρα μηδέν για τον πατέρα Αντώνιο

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ώρα μηδέν για τον πατέρα Αντώνιο

Οι εισαγγελείς αποφασίζουν αυτή την εβδομάδα για τις διώξεις σε βάρος του επικεφαλής της ΜΚΟ και των επτά συγκατηγορουμένων του, μετά τις καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιητικές συμπεριφορές στα παιδιά που διέμεναν στη δομή

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
kivwtos_pateras_antwnios_xr
Εβδομάδα δικαστικών εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για τον πατέρα Αντώνιο και τους υπόλοιπους επτά συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για αδικήματα τα οποία, κατά περίπτωση, αφορούν ασέλγειες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών που διέμεναν σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Tόσο ο πατήρ Αντώνιος όσο και τα επτά άλλα πρόσωπα που μπήκαν στο κάδρο της ποινικής έρευνας κλήθηκαν, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, να δώσουν εξηγήσεις στις δύο εισαγγελείς ανηλίκων που ερεύνησαν την υπόθεση, τις κυρίες Αικατερίνη Κοπελάκη και Κυριακή-Δάφνη Τσίχλη. Ο κύκλος της παροχής ανωμοτί εξηγήσεων έκλεισε με τους εμπλεκομένους να καταθέτουν τα υπομνήματά τους στις εισαγγελείς τις προηγούμενες ημέρες αντικρούοντας τις βαρύτατες καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος τους. Μάλιστα, ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η εξέταση των μαρτύρων τους οποίους είχαν προτείνει οι ελεγχόμενοι με τα υπομνήματα που κατέθεσαν στις εισαγγελείς.
antonios_arthro

Κλείσιμο
Ως εκ τούτου, ο δρόμος για την αποτίμηση του υλικού που συγκεντρώθηκε άνοιξε και πιθανότατα ακόμη και αυτή την εβδομάδα οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων να αποφασίσουν σχετικά με την άσκηση ή μη ποινικών διώξεων στον πατέρα Αντώνιο και τους συγκατηγορουμένους του. Εφόσον ασκηθούν ποινικές διώξεις, η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος και θα καλέσει τους κατηγορουμένους σε απολογία, αποφασίζοντας αμέσως μετά από κοινού με τον εισαγγελέα για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Οι καταγγελίες

Συγκεκριμένα, ο πατήρ Αντώνιος είχε κληθεί ως ύποπτος τέλεσης του κακουργήματος της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και ως ύποπτος τέλεσης του πλημμελήματος της ηθικής αυτουργίας σε σωματική βλάβη αδυνάμων κατά συρροή. Οι επτά συγκατηγορούμενοί του -πρώην σήμερα στην πλειονότητά τους- εργαζόμενοι σε τρεις δομές της «Κιβωτού» (τρεις στην Αθήνα, δύο στη Χίο και δύο στον Βόλο), είχαν λάβει κλήση να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του αδικήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια εργαζόμενη σε δομή της «Κιβωτού» στην επαρχία η οποία είχε κληθεί ως ύποπτη για το αδίκημα της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.

Ο πατήρ Αντώνιος μπήκε στο κάδρο των ερευνών μετά την καταγγελία 19χρονου, την οποία είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», γεγονός που πυροδότησε το ντόμινο των δικαστικών εξελίξεων. «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχό μου […] Μια φορά τού είπα ότι με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι», είχε καταγγείλει, μεταξύ άλλων, για τον πατέρα Αντώνιο ο 19χρονος, ενώ ακολούθησε η κατάθεση ενός ανήλικου, ηλικίας 15 ετών, ο οποίος κατήγγειλε, επίσης, σεξουαλική κακοποίησή του από τον ιερέα.

Στη δικογραφία βεβαίως περιλαμβάνονται και μαρτυρικές καταθέσεις που περιγράφουν σωματικές κακοποιήσεις παιδιών εντός των δομών της ΜΚΟ από συνεργάτες του πατρός Αντωνίου.
kivwtos_in__2_

«Ενα βράδυ, εκεί που κοιμόμουν, ο ... και ο ... ξεκλείδωσαν την πόρτα, μπήκαν μέσα, έκλεισαν την πόρτα και τα παράθυρα και τότε έφαγα πάρα πολύ άγριο ξύλο, όχι απλά μπουνιές και κλωτσιές, σφαλιάρες, αλλά με κοπάναγαν με σανίδες και με πέτρες που έπαιρναν στα χέρια τους και με χτυπούσαν στα χέρια μου, στο στήθος, στην πλάτη και στο πρόσωπο με μπουνιές», έχει καταγγείλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο εισαγγελείς νεαρός άνδρας, πρώην φιλοξενούμενος σε δομή της «Κιβωτού».

Με το υπόμνημα που κατάθεσε, πάντως, στις εισαγγελείς ο πατήρ Αντώνιος αρνήθηκε τις σε βάρος του καταγγελίες, ενώ στην ίδια υπερασπιστική γραμμή φέρονται να κινήθηκαν και οι συγκατηγορούμενοί του. «Ολα είναι ψευδή, οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και αυτοαναιρούμενες και στόχο έχουν να πλήξουν το έργο της “Κιβωτού”», ήταν το βασικό επιχείρημα που προέβαλε ο ιερέας στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανύπαρκτη ποινική υπόθεση».

Τώρα, τόσο τα επιχειρήματα που προέβαλε ο πατήρ Αντώνιος όσο και οι καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του ίδιου και των υπόλοιπων κατηγορουμένων από τροφίμους της ΜΚΟ θα ελεγχθούν από τις δύο εισαγγελείς και θα αποτιμηθούν, με πιθανή την άσκηση ποινικών διώξεων. Εφόσον ασκηθούν οι διώξεις, ο ιδρυτής της ΜΚΟ θα καταστεί κατηγορούμενος και εν συνεχεία θα κληθεί να περάσει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου προς απολογία.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα που διεξάγεται από την Εισαγγελία για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου», η οποία αφορά τέσσερα κακουργήματα, και συγκεκριμένα: υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και απιστία. Την έρευνα είχε παραγγείλει ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης βάζοντας στο κάδρο 11 πρόσωπα, ανάμεσά τους τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα, μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΜΚΟ.

Και αυτή η έρευνα φέρεται να βαίνει προς ολοκλήρωση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Οικονομική Αστυνομία έχει συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία που καίνε τον ιερέα και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, καθώς αποτυπώνουν αδικαιολόγητες και δυσθεώρητες δαπάνες κατά την τελευταία πενταετία. Εφόσον η συγκεκριμένη έρευνα καταλήξει σε άσκηση ποινικών διώξεων, τότε ο πατήρ Αντώνιος θα έχει να αντιμετωπίσει και μια δεύτερη δικογραφία, η οποία θα αφορά οικονομικά εγκλήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης