Δήμος Θεσσαλονίκης: Υπογράφηκε η σύμβαση για τα έργα ανάπλασης στο Ιπποκράτείο

Δήμος Θεσσαλονίκης: Υπογράφηκε η σύμβαση για τα έργα ανάπλασης στο Ιπποκράτείο

Και πρόγραμμα αντικατάστασης των άρρωστων δέντρων στη Θεσσαλονίκη

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ_1
      Νέα όψη αποκτά η περιοχή του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου μέσα από ένα εκτεταμένο πλέγμα παρεμβάσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Τη σύμβαση για την ανάθεση του έργου υπέγραψε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη.

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί ένα έργο που με επίκεντρο μια από τις βασικές υποδομές υγείας της πόλης θα βελτιώσει την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.

Η περιοχή όπου θα εξελιχθούν τα έργα ανάπλασης βρίσκεται στα όρια της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας και περιλαμβάνει την οδό Κωνσταντινουπόλεως μπροστά από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» καθώς και τις οδούς Κλεάνθους, Μιαούλη, Σόλωνος, Σταματοπούλου, Αλ. Φλέμινγκ, Βαρόνου Χιρς και Κρίτωνος.

     Ζέρβας: Έργα ουσίας σε ακόμη μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης

Για μια σημαντική παρέμβαση και για έργα ουσίας σε ακόμη μια γειτονιά της πόλης μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Οι παρεμβάσεις ξεκινούν άμεσα, ώστε άλλη μια γειτονιά της πόλης να αποκτήσει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Η Θεσσαλονίκη βελτιώνεται, η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Θεσσαλονίκη γίνεται πιο ελκυστική», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της παρέμβασης, καθώς αυτή αφορά μια περιοχή πυκνοδομημένη, με πολλούς κατοίκους αλλά και με πολλούς επισκέπτες, στην οποία μάλιστα βρίσκεται και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τα έργα θα προχωρήσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους Θεσσαλονικείς, αφού έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

      Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας

Κλείσιμο
«Η περιοχή του Ιπποκρατείου βρισκόταν ομολογουμένως σε μια πολύ κακή κατάσταση. Είμαστε ευτυχείς, γιατί προχωρούμε πλέον σε μια συνολική ανάπλαση, η οποία περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, οδεύσεις, ράμπες προσβασιμότητας, έργα οδικής ασφάλειας, πολύ πράσινο και μια διαφορετική, αναβαθμισμένη εικόνα για την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.

Όπως πρόσθεσε, σε μια περιοχή όπου επί δεκαετίες ολόκληρες δεν είχαν γίνει έργα ο Δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται να παρέμβει και να βελτιώσει τη ζωή κατοίκων και επισκεπτών.

Ο χάρτης με τις παρεμβάσεις
IPPOKRATEIO_ARXITEKTONIKO_SXEDIO
        Ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων

Η ανάπλαση της πυκνοδομημένης και κυκλοφοριακά επιβαρυμένης σήμερα περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας, της προσβασιμότητας, της αισθητικής του αστικού χώρου καθώς και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Ορισμένες από τις κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν τα ακόλουθα:

- Τη μείωση των επιπέδων θορύβου και συγχρόνως την ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου, οι οποίοι θα λειτουργούν ως φράχτης ηχοπροστασίας.

- Τη βελτίωση του μικροκλίματος -πέραν της πρόβλεψης για εκτενείς ζώνες πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου- με την ενίσχυση και συμπλήρωση των υφιστάμενων δενδροστοιχιών και τη δημιουργία νέων αλλά και με την τοποθέτηση πρασίνου στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους.

- Τη διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τη δημιουργία ευδιάκριτων ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και με τη λήψη μέτρων που επιτρέπουν την αυτόνομη, ανεξάρτητη και ασφαλή διέλευση των εμποδιζόμενων ατόμων.

- Την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής με την επιλογή ανάλογων υλικών επίστρωσης και στοιχείων αστικού εξοπλισμού.

- Την αναδιάταξη και οργάνωση των στάσεων της αστικής συγκοινωνίας και της πιάτσας ταξί, ώστε να προκύψουν ευδιάκριτες διαδρομές, με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και των εργαζόμενων του νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

- Την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και κατ’ επέκταση του θορύβου.

- Την απελευθέρωση-ανάκτηση χώρων που έχουν καταληφθεί από την παράνομη στάθμευση με τη διευθέτηση της στάθμευσης (αυτοκινήτων, δικύκλων) και την πρόβλεψη για θέσεις φορτοεκφόρτωσης και γενικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της οδού Σταματοπούλου.

- Την αναβάθμιση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED σε όλη την περιοχή επέμβασης.Ανάσα για τον εμπορικό κόσμο αλλά και για τις χιλιάδες των πολιτών που επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τον κεντρικότερο άξονα της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή, αναμένεται να αποτελέσει το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων κατά μήκος του δρόμου.

       Επίσης παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου
στην οδό Τσιμισκή αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ άμεσα, ώστε να δοθεί λύση στα προβλήματα που επί σειρά ετών ταλάνιζαν τους καταστηματάρχες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι τα δέντρα της οδού Τσιμισκή προσβλήθηκαν από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» (Galerucella luteola), ένα φυλλοφάγο έντομο, οι προνύμφες του οποίου αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των δένδρων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από κατοίκους, καταστηματάρχες και επισκέπτες, καθώς τα έντομα αυτά συχνά κατέκλυζαν την περιοχή -ακόμη και τους εσωτερικούς χώρους εμπορικών καταστημάτων- ενώ η κολλώδης ουσία που εκκρίνουν είχε ως αποτέλεσμα να κολλάνε τα πεζοδρόμια και τα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί για την ξεκούραση του κόσμου.
Εξάλλου, το συγκεκριμένο φυλλοφάγο έντομο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στα ίδια τα δένδρα, ξηραίνοντάς τα και αφήνοντας σημάδια προχωρημένης σήψης σε κορμούς και βραχίονες, με αποτέλεσμα να εγείρονται μείζονα ζητήματα για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων.

     Νέα δέντρα - νέα ζωή στον κεντρικότερο άξονα της πόλης

Το πράσινο όπως και η συνολική εικόνα της οδού Τσιμισκή πρόκειται να αναβαθμιστούν μέσα από την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών με νέα, υγιή δέντρα.

Το επόμενο διάστημα στον άξονα της Τσιμισκή προγραμματίζεται να τοποθετηθούν 163 νέα δέντρα του είδους κελτίδα, τα οποία μάλιστα είναι ηλικίας 10-12 ετών. Η επιλογή του συγκεκριμένου είδους έγινε, καθώς οι κελτίδες δεν προσβάλλονται από το σκαθάρι, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται εξαιρετικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης και εμφανίζουν πολύ καλή στατικότητα και πλούσια κόμη. Ήδη κατά το παρελθόν στον άξονα της Τσιμισκή αντικαταστάθηκαν 81 φτελιές με τις αντίστοιχες κελτίδες.

Τo θέμα που αφορά την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της Τσιμισκή αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου.

Τα 163 νέα δέντρα θα τοποθετηθούν έπειτα από σχετική δωρεά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από την εταιρεία «Regency Entertainment, Ψυχαγωγική και Τουριστική Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

      Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με το φυλλοφάγο έντομο στις φτελιές της οδού Τσιμισκή υφίσταται εδώ και δεκαπέντε και πλέον έτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξάντλησαν κάθε μέσο για την καταπολέμηση της εντομολογικής ασθένειας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Για τον λόγο αυτό μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος κρίθηκε ότι αποτελεί η απομάκρυνση των φτελιών και η αντικατάστασή τους με νέα, υγιή δέντρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Πρόεδρος μηχανοδηγών: «Ο μηχανοδηγός του Intercity είχε περάσει επιτυχώς ιατρικές εξετάσεις»

Στέφανος Ξενάκης: Στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του ο συγγραφέας

«Delivery» κοκαΐνης όλο το 24ωρο έκανε το δίκτυο του «Bimi» - Συνελήφθησαν πέντε μέλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης