Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Παπαγγελόπουλος με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ - Αθώα η Τουλουπάκη

Ένοχος για παράβαση καθήκοντος ο Παπαγγελόπουλος με χρηματική ποινή 10.000 ευρώ - Αθώα η Τουλουπάκη

Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου - Πώς ψήφισαν οι δικαστές - Οι δηλώσεις των συνηγόρων - H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

papaggelopoulos-touloupaki-mak
Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ένοχο για δύο υποθέσεις παράβασης καθήκοντος και του επέβαλε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Η ποινή, η οποία είναι μόνο χρηματική, έχει προσαυξήσεις 110%, ανεβάζοντας αισθητά το τελικό ποσό.

Η καταδίκη του πρώην υπουργού ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του απο την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπακη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας και κατ’ επιτρεπτή μεταβολής κατηγορίας παράβασης καθήκοντος αθώα κατά πλειοψηφία 8-5, ενώ ομόφωνα αθώος κρίθηκε για την ηθική αυτουργία  ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Αντιθέτως, ο κ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για παράβαση καθήκοντος σε δύο υποθέσεις, σε βάρος της Ελένης Ράικου με πλειοψηφία 7-6 και σε βάρος του Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση Μιχάλη Σάλλα με πλειοψηφία 8-5. Κατά πλειοψηφία 8-5 αθωώθηκε για την υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ενώ απαλλάχθηκε με πλειοψηφία 7-6 για τις υποθέσεις Βγενοπούλου και Αλαφούζου.

Κλείσιμο
Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παραβρέθηκε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο και όπως ενημέρωσαν οι συνήγοροί του είναι ασθενής, αντίθετα παρούσα είναι η κυρία Τουλουπάκη.

Επίσης, οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς. Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή πρότεινε να γίνουν αποδεκτά από το δικαστήριο τα επίμαχα δύο ελαφρυντικά.

Το Ειδικό Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 8-5, αναγνώρισε στον κ. Παπαγγελόπουλο τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς, ενώ η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί η χρηματική ποινή των 1.000 ευρώ.

Τι ψήφισαν οι 13 δικαστές

Ειδικότερα, τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών κατά αδίκημα ψήφισαν ως εξής:

* Για κατάχρηση εξουσίας αθώα η Ελένη Τουλουπάκη κατά πλειοψηφία 9-4 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα και Ρωξάνη Γιαννουλάτου) και της κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη)

* Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

* Για παράβαση καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αθώος:

- Κατά πλειοψηφία 8-5 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Γεωργία Τσατάνη.

- Κατά πλειοψηφία 8-5 Μυρσίνη Παπαχίου, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Παπαχρήστο.

- Κατά πλειοψηφία 7-6 (Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Σοφία Βιτάλη) για Βγενόπουλο-Αλαφούζο.

Ένοχος:

- Κατά πλειοψηφία 7-6 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Βασίλειος Αραβαντινός και Βασιλική Ηλιοπούλου) για Ελένη Ράικου

- Κατά πλειοψηφία 8-5 (Ανθή Γκάμαρη, Ελένη Φραγκάκη, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου,και Βασιλική Ηλιοπούλου) για Σάλλα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση

Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς.

Αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο, και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας.


Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τη στιγμή που ένας δεύτερος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ.Τσίπρα Ν.Παππά, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κας Τουλουπάκη!

Κρίνει, δηλαδή, ξανά την απόφαση α λα καρτ και δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου.

Τα υπόλοιπα στην ώρα τους.


Δήλωση Παπαγγελόπουλου

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου σε δήλωσή του ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει:

Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου που κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.

Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.

Αυτά προς το παρόν.

Πάντως, συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφερε ότι, αφού καθαρογράφει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, Μανώλης Ροδουσακης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε δήλωσή τους αναφέρουν:

Η σημερινή απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών που ενοχλείται όταν ελέγχεται.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κατ' οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.

Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβλήθηκε μόνον χρηματική ποινή.

Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης, λέει η Ελένη Τουλουπάκη

Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση του δικαστηρίου η κυρία Τουλουπάκη τόνισε ότι: «σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης».

Και πρόσθεσε: «Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

Παράλληλα, ο συνήγορος της κυρίας Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε: «Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους "ανέγγιχτους", δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή "θεωρία της σκευωρίας" σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους. Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση» ανέφερε από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης.

«Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κυρία Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος τόνισε: «Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης