Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Έκανε λάθος με τα κλειδιά, έβαλε τα τρένα στις ίδιες γραμμές, λέει ο δεύτερος σταθμάρχης

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Έκανε λάθος με τα κλειδιά, έβαλε τα τρένα στις ίδιες γραμμές, λέει ο δεύτερος σταθμάρχης

Ο συνάδελφος του 59χρονου, ο οποίος συνελήφθη για το δυστύχημα, δούλευε το απόγευμα της Τρίτης (28/2) στα Παλαιοφάρσαλα και εξήγησε πώς έγινε η σύγκρουση των δύο τρένων

stathmarhis-b
Ο δεύτερος σταθμάρχης του σταθμού Λάρισας τοποθετήθηκε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, στο Star, για τα πιθανά αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη και φαίνεται πεπεισμένος πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος.

Είναι φίλος, αλλά και συνάδελφος του 59χρονου σταθμάρχη, ο οποίος συνελήφθη από νωρίς για το δυστύχημα. Ο σταθμάρχης, Γιώργος Ζήνδρος, ο οποίος δούλευε μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης (28/2) στα Παλαιοφάρσαλα εξήγησε πώς έγινε η σύγκρουση των δύο τρένων και τι έπρεπε να είχε γίνει για να αποφευχθεί το μοιραίο.

«Το τρένο το διώξαμε από την κάθοδο και αυτό ήρθε κανονικά στην άνοδο. Δεν είναι η ηλικία. Για μένα ήταν ανθρώπινο λάθος», είπε αρχικά και εξήγησε:

«Έπρεπε να έχει τα κλειδιά στην ευθεία. Τα κλειδιά ήταν διαγώνια. Το τρένο πήγε στην ίδια γραμμή που κατέβαινε το άλλο. Ήταν η κακή η ώρα». «Ήμουν μαζί του όλη νυχτα. Τον στήριξα. Δεν μιλούσε, τα είχε χαμένα», συμπλήρωσε ο δεύτερος σταθμάρχης για τον 59χρονο συνάδελφό του που συνελήφθη.

Ο δεύτερος σταθμάρχης του σταθμού της Λάρισας


Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμάρχης απολογήθηκε προανακριτικά καθώς συνελήφθη ως ο βασικός υπεύθυνος για το τραγικό δυστύχημα. Ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο αλλά δεν λειτούργησε.

Ο 59χρονος συλληφθείς παραδέχθηκε, πάντως, στη συνέχεια, το λάθος του: «Έκανα λάθος με τα κλειδιά, έβαλα τα τρένα στις ίδιες γραμμές».

Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε πως έβαλε το τρένο που αναχώρησε από την Λάρισα στη γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία καταλάθος, επειδή μπερδεύτηκε κάτι που το απέδωσε «στην κακιά ώρα».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάλληλοι του σιδηροδρόμου κατέθεσαν ανωμοτί, ως ύποπτοι, και οι καταθέσεις τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Κάποιοι από αυτούς υποστήριξαν ότι ο σταθμάρχης θα έπρεπε να δει ιδίοις όμμασοι την αλλαγή που έγινε προκειμένου να μη συμβεί η τραγωδία και τα τρένα να είναι στις δυο παράλληλες ράγες.

Η προανακριτική έρευνα εξετάζει και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα τι έγινε με την καθυστέρηση στα Παλαιοφάρσαλα. Ακόμα εξετάζονται, δε, οι τεχνικές ελλείψεις που προυπήρχαν. Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο στον εισαγγελέα μαζί με τον 59χρονο σταθμάρχη.

«Η τραγωδία πιθανώς οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος»

«Η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος», ανέφερε - από την πλευρά του - στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΣΕ και κλειδούχος, Νίκος Τσικαλάκης.

«Δυστυχώς έχουμε χάσει και εμείς 10 άτομα από το προσωπικό. Στο σημείο της τραγωδίας γίνεται πόλεμος (…) Για να γίνει ένα ατύχημα χρειάζονται περισσότεροι από δύο παράγοντες. Η εικόνα ολοκληρωμένη, για να πούμε τι ακριβώς φταίει, ποιο είναι δηλαδή το κύριο αίτιο που συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες δεν μπορούμε να το ξέρουμε, είναι πολύ νωρίς» πρόσθεσε.

«Να σας πω αρχικά τι ισχύει σήμερα. Σε ένα οργανόγραμμα, στο οποίο η ίδια η πολιτεία έχει ψηφίσει και λέει ότι πρέπει να υπάρχουν 2.100 εργαζόμενοι στο Σιδηρόδρομο, σήμερα υπηρετούν 750 σε όλη την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάει ο ένας σταθμάρχης με τον άλλον, πρέπει να γίνονται όλα λίγο πιο αυτοματοποιημένα», είπε επιπλέον ο κ. Τσικαλάκης.

To μοιραίο σήμα του σταθμάρχη - «Περνάς το κόκκινο φωτόσημο  έως και είσοδο Νέων Πόρων»

Εννέα λέξεις, όσες η εντολή που έδωσε ο σταθμάρχης Λάρισας στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας Intercity 62, φαίνεται ότι ήταν αυτές που αποδείχθηκαν καθοριστικές για το μοιραίο δυστύχημα.

Το protothema.gr αποκαλύπτει το σήμα που αποδείχθηκε μοιραίο για την πορεία του τρένου και οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπους.

«ΛΑΡ – 62 - Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων» ήταν η εντολή που έδωσε ο σταθμάρχης Λάρισας στον μηχανοδηγό του τρένου 62 καθώς οι Νέοι Πόροι είναι ο επόμενος σταθμός μέτα από αυτόν της Λάρισας.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ_2
Το μοιραίο σήμα του σταθμάρχη Λάρισας προς τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας


Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι «από ό,τι έχουμε ενημερωθεί μέχρι τώρα ο σταθμάρχης είπε στην αστυνομία ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, η οποία δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα».

«Με δεδομένο ότι το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 25 χλμ. από το σιδηροδρομικό σταθμό και το σημείο της αλλαγής τροχιάς, αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι το τρένο κινείται ανάποδα, θα είχε δώσει εντολή και στα δύο τρένα να σταματήσουν πριν φθάσουν "κοντά" το ένα στο άλλο» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Αυτό που εξηγούσαν, δηλαδή, είναι ότι ο σταθμάρχης, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης, δεν αντιλήφθηκε ότι είχε δώσει λάθος εντολή και είχε οδηγήσει την επιβατική αμαξοστοιχία στην γραμμή της «καθόδου» προς Αθήνα στην οποία ήδη βρισκόταν εν κινήσει η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63503.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν, πάντως, ότι ένα μερίδιο ευθύνης - σαφώς μικρότερο - υπάρχει και στους δύο μηχανοδηγούς γιατί είναι υποχρεωμένοι να μιλούν μεταξύ τους αλλά και στην Hellenic Train γιατί οι συρμοί διαθέτουν GPS.

Έναν μήνα στη θέση του ο σταθμάρχης

Σε σχέση με τις φήμες ότι ο σταθμάρχης ήταν άπειρος, αρμόδιες πηγές του ΟΣΕ διευκρινίζουν ότι είναι ηλικίας 56 ετών, είναι εργαζόμενος για πολλά χρόνια στον οργανισμό και ανέλαβε κάθηκοντα μετά από εκπαίδευση ενός έτους και πιστοποίηση μαζί με άλλους περίπου 100 συναδέλφους του που πέρασαν την ίδια διαδικασία.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η εκπαίδευση, εξέταση και πιστοποίησή των σταθμαρχών γίνεται από τον ΟΣΕ, ο οποίος και είναι ο διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής με πεδίο ευθύνης το δίκτυο και τη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Όσο για την Hellenic Train σημειώνεται ότι είναι η Σιδηροδρομική Επιχείριση που εκτελεί σχεδόν το σύνολο των σιδηροδρομικών δρομολογίων στη χώρα, έχει την ευθύνη εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, και έχει ως προσωπικό τους μηχανοδηγούς.

Η εκπαίδευση των μηχανοδηγών, πάντως, γίνεται από τον ΟΣΕ και η εξέταση και πιστοποίησή τους γίνεται από τη ΡΑΣ, την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων η οποία έχει ως αρμοδιότητα τη ρύθμιση και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σιδηροδρομικής αγοράς.

Δείτε βίντεο: Αποκάλυψη για τη σύγκρουση τρένων: To μοιραίο σήμα του σταθμάρχη - «ΛΑΡ – 62 - Περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων»
Αποκάλυψη για τη σύγκρουση τρένων: To μοιραίο σήμα του σταθμάρχη


Ειδήσεις σήμερα:

Live Update: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις για τη φονική σύγκρουση τρένων στη Λάρισα

Το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που έφερε την τραγωδία

Τραγικές στιγμές για τους συγγενείς των θυμάτων - Πώς γίνεται η αναγνώριση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης