Τύρναβος - «Μπουρανί»: Γιορτάστηκε το διονυσιακό έθιμο του... φαλλού της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε βίντεο

Τύρναβος - «Μπουρανί»: Γιορτάστηκε το διονυσιακό έθιμο του... φαλλού της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε βίντεο

Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζουν τη γονιμότητα της γης και την καρποφορία της φύσης

202302271112512875
Το γνωστό έθιμο «Μπουρανί» στον Τύρναβο βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με όλο και περισσότερο κόσμο να καταφτάνει στην πόλη για να γιορτάσει και να γλεντήσει με το πατροπαράδοτο έθιμο των φαλλών.

Πρόκειται για το πρωτότυπο και... τολμηρό έθιμο της Αποκριάς που κλείνει κάθε χρόνο τον κύκλο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή. Είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο το οποίο παρασκευάζουν οι Μπουρανίτες, οι οποίοι χορεύουν γύρω από το καζάνι που βράζει η σούπα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λατρεία του φαλλού κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ως συμβόλου γονιμότητας και ευημερίας. Αναφέρεται από τις τοπικές αρχές πως οι καταβολές του είναι από την αρχαιότητα.

Κατά την διάρκεια των εορτασμών πίνεται άφθονο τσίπουρο και κατόπιν οι συμμετέχοντες αρχίζουν να χορεύουν και να πειράζουν ο ένας τον άλλο χρησιμοποιώντας επιτηδευμένα «χυδαία» γλώσσα κατά το έθιμο. Διάφοροι άλλοι συμμετέχοντες έχουν μαζί τους μεγάλους ξύλινους ή πήλινους φαλλούς ως σκήπτρα ή υπερμεγέθεις φαλλούς που κρατούν με τα δύο χέρια.

Κλείσιμο
Γιορτάζουν ουσιαστικά τη γονιμότητα της γης, την καρποφορία της φύσης και την ευχαριστούν για τους καρπούς της. Τραγουδούν και χορεύουν με αποκριάτικα τραγούδια, με τα πειράγματα να δίνουν και να παίρνουν.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του onlarissa.gr:

Δίνουν και παίρνουν τα πειράγματα στο Μπουρανί του Τυρνάβου


Στον Τύρναβο κινούνται όλα σε ρυθμούς Μπουρανί


202302271112219071
202302271112265907
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης