Θεσσαλονίκη - Μητέρα καταγγέλλει τη βρεφονηπιοκόμο: «Κλωτσούσε και κακοποιούσε τη μικρή μας»

Θεσσαλονίκη - Μητέρα καταγγέλλει τη βρεφονηπιοκόμο: «Κλωτσούσε και κακοποιούσε τη μικρή μας»

Νέες μαρτυρίες για τη δράση της 48χρονης

infant_abuse
Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες για τη δράση της 48χρονης βρεφονηπιοκόμου από τη Θεσσαλονίκη η οποία καταδικάστηκε για άσκηση σωματικής βίας και απόπειρα κακοποίησης δέκα παιδιών (ηλικίας έως 18 μηνών) και κατηγορείται για ακόμα οκτώ περιπτώσεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Νοέμβριο και συγκλόνισε το πανελλήνιο, ενώ ακολούθησε η σύλληψη της βρεφονηπιοκόμου και η καταδικαστική απόφαση εις βάρος της από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ενοχή για πρόκληση απλών σωματικών κακώσεων σε βάρος δέκα ανήλικων παιδιών του παιδικού σταθμού που εργαζόταν για περισσότερα από 26 χρόνια, τρεις περιπτώσεις τετελεσμένες και επτά σε απόπειρα. Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών και εννέα μηνών και πάρα το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην ανασταλεί, η έφεση είχε αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεσή της και κατά συνέπεια, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερη.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σύλληψη της 48χρονης και την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, η έρευνα των έμπειρων αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε και έφερε στο «φως» νέα στοιχεία για τη σοβαρή υπόθεση κακοποίησης παιδιών, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε πως η γυναίκα τέλεσε τα ίδια αδικήματα σε βάρος επιπλέον οκτώ ανηλίκων, οπότε και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος της για σωματική βλάβη, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και σωματική βλάβη αδύναμων ανθρώπων.

«Κλώτσησε την μικρή και χτύπησε το κεφάλι»

Μιλώντας στο protothema.gr, μητέρα 17 μηνών βρέφους που φέρεται να κακοποιήθηκε από τη βρεφονηπιοκόμο και συγκαταλέγεται στις οκτώ νέες υποθέσεις, περιγράφει πώς είδε την κόρη της να αλλάζει συμπεριφορά από την μία ημέρα στην άλλη και την κακοποιητική συμπεριφορά της 48χρονης απέναντι στο βρέφος της.

Όπως λέει, η κόρη της ξεκίνησε να πηγαίνει στον βρεφονηπιακό σταθμό από τον Σεπτέμβριο, όταν ήταν 13 μηνών και η οικογένεια γνώριζε τη βρεφονηπιοκόμο από τη μεγαλύτερη κόρη τους και πότε τους δεν είχαν ακούσει κάποιο παράπονο για εκείνη.

Κλείσιμο
«Υπήρχε αλλαγή στη συμπεριφορά της μικρούλας μας, αλλά λόγω ηλικίας, δεν μπορούσε να μας πει κάτι. Αρχικά δεν δώσαμε σημασία, καθώς νομίζαμε πως δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον. Με τη δασκάλα μιλούσαμε στο τηλέφωνο και μας φαινόταν πολύ καλή και ευγενική. Κάθε ημέρα μας έγραφαν στο τετράδιο πόσο υπέροχο μωρό έχουμε. Όταν μάθαμε για την κακοποίηση πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Τότε συνδυάσαμε τις αλλαγές στη συμπεριφορά και ενώσαμε τα κομμάτια του παζλ και καταλάβαμε γιατί άλλαξε ξαφνικά συμπεριφορά», αναφέρει η μητέρα του βρέφους.

Η ίδια εξηγεί ότι η κόρη της δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι έπεφτε θύμα κακοποίησης από τη γυναίκα που ήταν υπεύθυνη για να την προσέχει. «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα γίνονταν τέτοια πράγματα στο βρεφονηπιακό σταθμό. Μιλάμε για μωράκια 16-17 μωρών, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιος θα μπορούσε να τα κακοποιήσει; Ήταν απροστάτευτα, δε μπορούσαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους», τονίζει.

«Είδαμε αλλαγή στη συμπεριφορά της»

«Από τις πρώτες εβδομάδες που ξεκίνησε το σχολείο, είδαμε αλλαγή στη συμπεριφορά της. Κάποια σημάδια ήταν ανησυχητικά, έκλαιγε πολύ στην αλλαγή της πάνας, στο φαγητό, όταν την αλλάζαμε. Ακόμα και τώρα όταν τις βάζουμε ρουχαλάκια χτυπάει τα χεράκια της. Δεν το έχει ξεπεράσει αυτό που έζησε και προσπαθούσε να μας δώσει να καταλάβουμε τι συνέβαινε», αναφέρει.

Η μητέρα του βρέφους αναφέρει ότι δύο φορές είχε αντικρίσει σημάδια στο κορμάκι του παιδιού της, όμως πίστευε ότι θα είχε χτυπήσει κάπου καθώς είχε ξεκινήσει να μπουσουλάει.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο σοκ είναι ότι οι γονείς είχαν αναφέρει στον βρεφονηπιακό σταθμό ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο κεφάλι, οπότε χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή για να μη χτυπήσει κατά λάθος. «Παρόλα αυτά η δασκάλα κλώτσησε την μικρή μας με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει το κεφάλι της. Έπεσε ανάσκελα, χτύπησε και έκλαιγε πολύ. Κακοποιούσε συστηματικά το παιδί μας», αναφέρει.

«Προσπάθησαν να καλύψουν το θέμα»

Η μητέρα καταγγέλλει στο protothema.gr, ότι από τον βρεφονηπιακό σταθμό δεν είχαν καμία ενημέρωση ούτε καν τη στιγμή που οι καταγγελίες για τη βρεφονηπιοκόμο είδαν το φως της δημοσιότητας. «Προσπάθησαν να καλύψουν το θέμα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ότι γνώριζαν», σημειώνει.

«Γιατί να κλωτσήσει ένα παιδάκι, γιατί να χτυπάει τα άλλα παιδάκια; Υπάρχουν πολλά γιατί που δεν έχουν απαντηθεί. Νομίζω ότι ποτέ δε θα μάθουμε. Για όποιον λόγο και να χτυπούσε τη μικρή μας δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις πράξεις της, δε μπορεί να σηκώνεις χέρι σε κανένα μωράκι, για κανέναν λόγο. Σε ένα μωρό που δε μπορεί να προστατευτεί, που δε μπορεί να μιλήσει, είναι απαράδεκτο. Πολλοί γονείς είδαν το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα και μετά πίστεψαν ότι η δασκάλα κακοποιούσε τα παιδιά, τους φαινόταν αδιανόητο. Έχουν κακοποιηθεί τόσα πολλά παιδάκια και θα πρέπει να τιμωρηθεί για αυτά που έκανε. Να μη ξανά μπει ποτέ σε τάξη, σε καμία αίθουσα με παιδάκια», επισημαίνει.

«Η μικρούλα μας σήμερα είναι 17 μηνών και πραγματικά άλλο παιδάκι. Είναι χαρούμενη, περπατάει, λέει λεξούλες, χαμογελάει. Έχει ακόμα κάποια σημάδια κακοποίησης στην ψυχούλα της και φαίνεται όταν της αλλάζουμε ρουχαλάκια κλπ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνέλθει και ότι θα τα ξεχάσει όλα», καταλήγει.

«Άνοιξαν στόματα», λέει ο δικηγόρος θυμάτων

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων, Νίκος Πετρίδης, έγιναν κι άλλες καταγγελίες εις βάρος της 48χρονης και για άλλα παιδάκια, εκτός από αυτά για τα οποία είχε καταδικαστεί. «Σχηματίστηκε δικογραφία από την Ασφάλεια Ανηλίκων και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για να ασκήσει ποινική δίωξη. Πρόκειται για ακόμα οκτώ περιπτώσεις, που αφορούν βρέφη μέχρι 20 μηνών. Κάποιες από τις καταγγελίες έγιναν εκείνες τις ημέρες, ενώ άλλες βγήκαν μετά διηγήσεις εργαζομένων».

«Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες εκ μέρους γονέων που προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα και την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ολοκληρώθηκε και σχηματίστηκε σε βάρος της δικογραφία. Αναμένονται εξελίξεις, πρόκειται για οκτώ περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ρητές καταγγελίες εκ μέρους των γονέων και εργαζομένων της επιχείρησης», σημειώνει, προσθέτοντας πως η κατηγορούμενη έχει παραιτηθεί από τη θέση της στο σχολικό περιβάλλον και προφανώς δεν εργάζεται πλέον με παιδιά.

«Η Ασφάλεια ανηλίκων είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία για να συλλέξει καινούργιες πληροφορίες για την υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο άνοιξαν στόματα. Πολλοί είναι οι γονείς που ανέφεραν πραγματικά περιστατικά σε βάρος των παιδιών τους, τα οποία διασταυρώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν μέσα από μαρτυρίες καταθέσεις τρίτων», υπογραμμίζει ο κ. Πετρίδης.

Αρνείται τις κατηγορίες η 48χρονη

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την 48χρονη, πρώην εργαζόμενη σε βρεφονηπιακό σταθμό της Θεσσαλονίκης, η κατηγορούμενη κλήθηκε να καταθέσει για δυο νέες περιπτώσεις πριν από περίπου 15 ημέρες και επιμένει στην αθωότητά της.

«Όλες αυτές οι “νέες” καταγγελίες, είναι ξανά ζεσταμένο φαγητό. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις, και όχι οκτώ, που γράφει το δελτίο της αστυνομίας, για τις οποίες τα ονόματα των παιδιών αυτά αναφέρονται στις πρώτες καταγγελίες των δύο συναδέλφων της κατηγορουμένης. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν τιμωρήθηκε και δεν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη, λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου», τονίζει στο protothema.gr ο δικηγόρος της 48χρονης, Χρόνης Χατζημιχαήλ.

«Για αυτόν τον λόγο ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για τις δύο αυτές περιπτώσεις και απολογηθήκαμε πριν από 15 ημέρες. Είναι δύο επιπλέον περιπτώσεις, όχι όμως καινούργια περιστατικά. Ουσιαστικά αφορούν την ίδια υπόθεση, πλην όμως αυτά ήταν εκτός αυτοφώρου», σημειώνει. Προσθέτει, δε, ότι η 48χρονη επιμένει στον ισχυρισμό της και υποστηρίζει ότι δεν έχει προβεί σε καμία κακοποίηση παιδιού. Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.




Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Οι κυβερνήσεις ολοκληρώνουν τον θεσμικό κύκλο, ο λαός ψηφίζει αντιπροσώπους, όχι απεργούς

Φόβους για «χιλιάδες νεκρά παιδιά» σε Τουρκία και Συρία εκφράζει η UNICEF

Στο ΣτΕ 18  Δραματικές Σχολές κατά τις εξομοίωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης