Καιρός - Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Καιρός - Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Μαρουσάκης: Η «Μπάρμπαρα» θα ταλαιπωρήσει την Αττική μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης - Ανοιχτή η εθνική Αθηνών-Λαμίας - Νέοι χάρτες του meteo

kairiko-athina
Μέχρι και την Τετάρτη θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους αρκετών περιοχών η κακοκαιρία Μπάρμπαρά η οποία άφησε το αποτύπωμά της με έντονα φαινόμενα από το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ειδικά για την Αττική οι δυσκολίες θα συνεχίζονται κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης (7/2).

Δείτε πού υπάρχουν προβλήματα στην Αττική και την επικράτεια από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα

Η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Αττική με την τροχαία να διακόπτει την κυκλοφορία μέχρι και την λεωφόρο Κατεχάκη ενώ ενδεικτικό της επιμονής των φαινομένων είναι το γεγονός ότι η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας που είχε διακοπεί από τις 11 το βράδυ της Κυριακής, αποκαταστάθηκε στις 9:30 σήμερα (Δευτέρα) το πρωί.  Σημειώνεται ότι για την ώρα η κίνηση σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Χιονισμένη Αθήνα (2)


Για το λόγο αυτό εξάλλου λίγο μετά τις 7.30 το πρωί εστάλη στους κατοίκους της Αττικής μήνυμα από το 112 «για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Χιονισμένη Αθήνα
Κλείσιμο


Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές τη Δευτέρα στην Αττική, αλλά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, με την Αττική να παραμένει στο επίκεντρο της κακοκαιρίας μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης σύμφωνα με τα τελευταία προγωστικά στοιχεία. 

Εντωμεταξύ σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλά θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Το meteo, το πρωί της Δευτέρας έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, αλλά και τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: 

Η κακοκαιρία «Βαρβάρα», η οποία επηρεάζει από την Κυριακή 05/02 κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 07/02 με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών αλλά και της Εύβοιας, Κρήτης και βροχές ή χιονόνερο στο Αιγαίο.

Δείτε πού υπάρχουν τα σημαντικότερα προβλήματα από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα, πατώντας ΕΔΩ


Παράλληλα, τη Δευτέρα 06/02 θυελλώδεις και τις πρωινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στον παρακάτω Χάρτη 1, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02.

kakokairiabarbara-xionia


Αναλυτικά:

- Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 - 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 - 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

- Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 - 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

- Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 - 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 - 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 06/02 (Χάρτης 2), με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημεριανές ώρες.


kakokairiaBARBARA

Μαρουσάκης: Ένταση των φαινομένων στην Αττική

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί με νέα ανάρτησή του για ένταση των φαινομένων στην Αττική τις επόμενες ώρες.

ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ - ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για το νομό...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, February 5, 2023
Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κρήτη βρίσκονται στο «μάτι» της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία αναμένεται σήμερα να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη με πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqb8alzxyd35)


Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση από την ΕΜΥ του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το πρωί της Δευτέρας (6/2):

Χιονοπτώσεις

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Όπως έγραψε το πρωί της Δευτέρας ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, «η έξαρση του χιονιά  μετατοπίζεται χρονικά έως ΚΑΙ  το μεσημέρι. Παρότι έχει χαθεί μέρος δυναμικής του συστήματος,  αρκούν μόνο το ΒΑ επιφανειακό ρεύμα και οι ψυχρές μάζες τοιυ συστήματος να διατηρήσουν ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ τις χιονοπτώσεις».  


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κρις Σταμούλης ξανά στον τάκο του Survivor All Star και ο «ηγέτης» που... κρύβεται - Δείτε βίντεο

Grammy 2023: Η Μπιγιονσέ έγραψε ιστορία κατακτώντας το 32ο της μουσικό βραβείο

Σεισμός 7,7 Ρίχτερ: Πάνω από 500 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία - Είχε διάρκεια 1 λεπτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης