Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος-Τατόι: Εικόνες από τη μεταμόρφωση - εξπρές για την τελετή της ταφής του

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος-Τατόι: Εικόνες από τη μεταμόρφωση - εξπρές για την τελετή της ταφής του

Μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής δούλευαν τα συνεργεία - Οι νέοι δρόμοι, οι δενδροφυτεύσεις, οι επεμβάσεις στον Ναό της Αναστάσεως, οι καθαρισμένοι τάφοι και το σημείο που θα ταφεί ο τέως βασιλιάς

tatoi_ergasies_xr
Εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσίαζε πριν από λίγες ημέρες είναι η σημερινή εικόνα του κτήματος Τατοΐου, όπως φαίνεται από τις νέες φωτογραφίες που εξασφάλισε το protothema.gr. Μέσα σε πέντε μόλις ημέρες και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πολυμελών συνεργείων που δούλευαν νυχθημερόν, ο χώρος, αν και εμφανώς «λαβωμένος» από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, είναι πλέον αξιοπρεπής και έτοιμος να υποδεχτεί τους περίπου 200 επισήμους που θα συνοδεύσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην τελευταία του κατοικία.
Tatoi_fortiga_2
Τα συνεργεία συνέχιζαν τις εργασίες μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής


Οι εργασίες συνεχίζονταν αμείωτες μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής. Οι πλατιές χωμάτινες διαδρομές που διανοίχθηκαν έχουν πλέον εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την κεντρική είσοδο του κτήματος στο Βασιλικό Κοιμητήριο, μια διαδρομή περίπου τριών χιλιομέτρων. Το μονοπάτι που οδηγεί στον λόφο όπου βρίσκονται ο Ιερός Ναός της Αναστάσεως και οι βασιλικοί τάφοι έχει στρωθεί με χαλίκι ενώ ο περιβάλλων χώρος έχει καθαριστεί εξονυχιστικά από τους εκατοντάδες καμένους κορμούς δέντρων, οι περισσότεροι από τους οποίους κόπηκαν επιμελώς και στοιβάχτηκαν προσεκτικά σε συγκεκριμένο σημείο του κτήματος.

Tatoi_geniki_1
Το μονοπάτι που οδηγεί στο Βασιλικό Κοιμητήριο έχει στρωθεί με χαλίκι
Κλείσιμο
Tatoi_kormoi
Οι στοίβες με τους κομμένους κορμούς


Περιμετρικά του βασιλικού κοιμητηρίου αλλά και σε αρκετά ακόμη σημεία του κτήματος έχουν φυτευτεί δεκάδες νέα δέντρα χαμηλού ύψους τα οποία, σε συνδυασμό με το πράσινα κομμάτια του εδάφους το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να αναγεννάται από τις στάχτες του, συμβολίζουν την αστείρευτη δύναμη της φύσης προσφέροντας, παράλληλα, μια εικόνα καλλωπισμού.

Tatoi_tafos_Konstantinou
Ο τάφος όπου θα τοποθετηθεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος περιβάλλεται από χαμηλά δέντρα που φυτεύτηκαν τα τελευταία 24ωρα
Ο τάφος όπου θα τοποθετηθεί η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, φτιαγμένος από λευκό μαρμάρινο πλαίσιο, είναι έτοιμος και καλυμμένος με διαφανή πλαστική μεμβράνη. Ακριβώς δίπλα, το μνημείο με τους τάφους των γονιών του, βασιλιά Παύλου και βασίλισσας Φρειδερίκης, καθαριζόταν εξονυχιστικά μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Tatoi_-_tafos_freiderikis
Οι τάφοι των γονέων του Κωνσταντίνου, βασιλιά Παύλου και βασίλισσας Φρειδερίκης, καθαρίστηκαν επισταμένως χθες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές και σημαντικές είναι οι επεμβάσεις που έχουν γίνει και εντός του ναού της Αναστάσεως όπου θα ψαλεί το τρισάγιο λίγο πριν την τοποθέτηση της σορού του Κωνσταντίνου στην τελευταία του κατοικία. Πέρα από τον σε βάθος καθαρισμό του έχει πραγματοποιηθεί από ειδικούς και συντήρηση σε εικόνες, τέμπλο και αγιογραφίες. Ο ισόγειος σταυροειδής ναός κατασκευάστηκε μεταξύ 1898 και 1899, από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, διαθέτει τέμπλο που παραπέμπει σε βυζαντινά γλυπτά και αγιογραφημένο διάκοσμο, δημιουργία του αγιογράφου – κοσμοκαλόγερου Κομνηνού Καλόθετου.
Tatoi_genkini_2
Εντατικές εργασίες συντήρησης πραγματοποιήθηκαν και στο εσωτερικό του Ναού της Αναστάσεως
Έτοιμος είναι και ο χώρος, πλησίον του κοιμητηρίου, που θα λειτουργήσει ως πάρκινγκ των αυτοκινήτων των συγγενών του εκλιπόντος αλλά και κάποιων υψηλών προσκεκλημένων που φέρουν βασιλικούς και άλλους τίτλους ευγενείας. Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα μεταφερθούν στον χώρο με ειδικά οχήματα – βαν.
Tatoi_Voustasio
Καθαρισμοί και δενδροφυτεύσεις έχουν γίνει και σε άλλα σημεία του κτήματος - Εδώ το αποκατεστημένο κτίριο του Βουστασίου

Τα μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός κτήματος θα είναι δρακόντεια. Ήδη από την Κυριακή πλήθος εκπροσώπων διαφόρων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκαν επιτόπου προκειμένου να ετοιμάσουν το πλάνο της παράταξης των αστυνομικών δυνάμεων.

Η είσοδος του κοινού εντός του κτήματος Τατοΐου θα απαγορεύεται από νωρίς το πρωί και οι μόνοι που θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης θα είναι όσοι διαθέτουν την ειδική πρόσκληση για την τελετή.

Δείτε βίντεο: Τατόι: Εικόνες από την μεταμόρφωση - εξπρές για την τελετή ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Τατόι: Εικόνες από την μεταμόρφωση - εξπρές για την τελετή ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης