Κως: Μέλη κυκλώματος διακινητών από την Τουρκία οι 5 συλληφθέντες μετά από καταδίωξη

Κως: Μέλη κυκλώματος διακινητών από την Τουρκία οι 5 συλληφθέντες μετά από καταδίωξη

Οι μετανάστες πλήρωναν 3.500 ευρώ το άτομο για την παράνομη μεταφορά τους στις ελληνικές ακτές

limeniko1
Μέλη οργανωμένου κυκλώματος παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών από την Τουρκία στην Κω είναι ο τέσσερις διακινητές που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή «ΘΕΡΜΑ» της Κω, ανακοίνωσε το Λιμενικό. Παράλληλα, άλλο ένα άτομο, αλλοδαπής καταγωγής, συνελήφθη ως μέλος του κυκλώματος, επειδή κατηγορείται ότι παραλάμβανε και μετέφερε τους μετανάστες σε ασφαλή σπιτια, μετά την αποβίβασή τους στην Κω.

Η σύλληψή τους έγινε αφότου τα μέλη του κυκλώματος αποβίβασαν 20 άτομα στις ελληνικές ακτές. Αμέσως, το το ταχύπλοο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κινούμενο προς τις έναντι τουρκικές ακτές, ενώ το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του ταχύπλοου σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένες απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού ενώ οι Λιμενικοί προέβησαν σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα και εν συνεχεία σε ρίψη στοχευμένων βολών ακριβείας στους εξωλέμβιους κινητήρες, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου και τη σύλληψη δύο αλλοδαπών χειριστών, φερόμενων ως διακινητών των υπολοίπων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η ύπαρξη κυκλώματος προέκυψε κατά τη διάρκεια προανάκρισης, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) σε συνεργασία ως προς την έρευνα με Ε.Υ.Π. και το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Ταρίφα 3.500 ευρώ για κάθε παράνομη μεταφορά

Το κύκλωμα, αναφέρει το Λιμενικό, είναι οργανωμένο και διαθέτει ταχύπλοα σκάφη μεγάλης ιπποδύναμης με σκοπό την γρήγορη και ασφαλή μεταφορά των μεταναστώνστις ακτές της Κω. Το κύκλωμα συνεργάζεται με διακινητές που διαμένουν στη Τουρκία, στους οποίους οι ΠΕΠ κατέβαλλαν το ποσό των 3.500€ κατ’ άτομο για την εν λόγω μεταφορά τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις 8 Ιανουαρίου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για: συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από την χώρα κατά παράβαση των άρθρων 187 Π.Κ και αρθ. 30 του Ν.4251/2014 Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις, έκθεση άρθρο 306 Π.Κ., κατ’ επάγγελμα τέλεση του εγκλήματος άρθρο 13 παρ. στ Π.Κ. καθώς και του αρθ. 83 του Ν.3386/2005 Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα και μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι.


Κλείσιμο
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ρούλα Πισπιρίγκου προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους χειρισμούς δικαστών και εισαγγελέων


Η απάντησή της Κέιτ Μπλάνσετ σε όσους λένε «αντιγυναικεία» την ταινία «Tár»


Εξαρθρώθηκε σπείρα που έφερνε ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική - Κατασχέθηκαν πάνω από 30 κιλά κοκαΐνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης