Game of Thrones στην Κύπρο: 550.000 ψηφίζουν για Αρχιεπίσκοπο

Game of Thrones στην Κύπρο: 550.000 ψηφίζουν για Αρχιεπίσκοπο

Φαναριώτης ή... Μοσχοβίτης; - Ποιοι είναι οι 6 υποψήφιοι - Οι πολίτες της Κύπρου ψηφίζουν για τους τρεις επικρατέστερους - Η πανίσχυρη κυπριακή Εκκλησία με την τεράστια ακίνητη περιουσία - Το σύνδρομο Μακαρίου και τα αυτοκρατορικά προνόμια του αρχιεπισκόπου - Μέχρι τις 18:00 ανοικτές οι κάλπες

kypros-arthrou
Δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, οι Κύπριοι ψηφοφόροι πάνε σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν Αρχιεπίσκοπο.

Δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία, καθώς η Εκκλησία της Κύπρου διαδραματίζει σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο, και ουκ ολίγες φορές στην ιστορία του νησιού το Προεδρικό Μέγαρο και η Αρχιεπισκοπή αποτέλεσαν τα δύο κορυφαία κέντρα εξουσίας. Άλλωστε ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν και Αρχιεπίσκοπος και έκτοτε το σύνδρομο του Μακαρίου κατατρύχει πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.
kypros-1-athanasios
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος

Με τον σταυρό… στο ψηφοδέλτιο

Κλείσιμο
Εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο 550.000 Ελληνοκύπριοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σε 942 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο. Όσοι δεν επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στον εκκλησιαστικό εκλογικό κατάλογο είχαν το δικαίωμα να ζητήσουν τη διαγραφή τους και αυτοί δεν ξεπέρασαν τα 100 άτομα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι άνω των 18 ετών και για πρακτικούς λόγους έχουν αποκλειστεί οι Ορθόδοξοι μη Κύπριοι, καθώς θα χρειαζόταν να αποδείξουν με πιστοποιητικά ότι είναι βαφτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Επίσης δεν θα ψηφίσουν οι Κύπριοι Λατίνοι και Μαρωνίτες οι οποίοι είναι Καθολικοί, αλλά και οι Αρμένιοι.

Είναι άγνωστο πόσοι θα ψηφίσουν τελικώς, σε μια διαδικασία η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των πολιτικών εκλογών.

Το κράτος διαθέτει υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών για να στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, η αστυνομία εκατοντάδες μέλη της για να διασφαλιστεί η τάξη και οι υποψήφιοι Αρχιεπίσκοποι θα έχουν παρουσία με εκλογικούς αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα.

Η ψηφοφορία σύμφωνα με το πρόγραμμα διαρκεί από τις 10 τι πρωί ως τις 6 το απόγευμα και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου στις 10 το βράδυ από τον Γενικό Έφορο Αρχιεπισκοπικής Εκλογής.

Δεν θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων, κατά την καταμέτρηση που θα γίνεται στα εκλογικά τμήματα. Όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και δοθούν τα στοιχεία στην Αρχιεπισκοπή, θα ανακοινωθεί ο αριθμός σταυρών και το ποσοστό που εξασφάλισε ο κάθε υποψήφιος.
kypros-2-isaias
Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας

Τρεις οι εκλεκτοί

Η ψηφοφορία των λαϊκών που διεξάγεται σήμερα δεν θα αναδείξει τον Αρχιεπίσκοπο αλλά θα οδηγήσει τους τρεις πρώτους σε ψήφους ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία τελικώς θα επιλέξει έναν ως τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ ο οποίος «κοιμήθηκε» (πέθανε) πριν 40 μέρες.

Για πρώτη φορά έχει καταρτιστεί ψηφοδέλτιο με τις φωτογραφίες των έξι Μητροπολιτών που διεκδικούν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Πρόκειται για τους:

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος
Μητροπολίτης Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος
Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι η μοναδική ορθόδοξη εκκλησία στην οποία συμμετέχουν οι λαϊκοί στην ανάδειξη Αρχιεπισκόπου, καθώς από τη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο είχε αποφασιστεί ότι η εκλογή επισκόπων στις ορθόδοξες εκκλησίες να γίνεται από τους επισκόπους.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας θα συγκροτηθεί το «τριπρόσωπο» από τους τρεις πρώτους.

Η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαγνώστηκε με καρκίνο. Αν και δημοσίως και επισήμως όλοι οι Επίσκοποι προσεύχονταν για την αποκατάσταση της υγείας του, στο παρασκήνιο έκαναν προεκλογική εκστρατεία και ετοιμάζονταν για τη διαδοχή του.
kypros-3-neofytos
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Ένας εκ των τριών

Οι τρεις Μητροπολίτες που θα αποτελέσουν το «τριπρόσωπο» θα τεθούν στη κρίση της Ιεράς Συνόδου η οποία θα επιλέξει έναν ως νέο Αρχιεπίσκοπο. Και οι τρεις θα βρίσκονται στην ίδια γραμμή εκκίνησης και δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό που εξασφάλισαν στις σημερινές εκλογές.

Για να εκλεγεί κάποιος εκ των τριών Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της 16μελούς Ιεράς Συνόδου. Αν κανένας δεν εξασφαλίσει 9 ψήφους τότε θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων. Αν υπάρξει ισοψηφία τότε γίνεται κλήρωση.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες φέρουν ως φαβορί των εκλογών των Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος ήταν πρώτος σε ψήφους και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006, αλλά τελικώς έγινε Αρχιεπίσκοπος ο Χρυσόστομος Β’ που είχε τις λιγότερες ψήφους.

Μάχη για τις άλλες δύο θέσεις του «τριπροσώπου», δίνουν οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος και Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας.

Οι Μητροπολίτες Μόρφου Νεόφυτος και Κυρηνείας Χρυσόστομος δεν φαίνεται να έχουν πολλές πιθανότητες, αλλά ως κληρικοί δεν αποκλείουν το θαύμα!
kypros-4-vasileios
Ο Μητροπολίτης Αμμοχώστου Βασίλειος

Φανάρι και Μόσχα

Παρά το ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε στροφή Μητροπολιτών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η στάση που κράτησαν εδώ και χρόνια στο θέμα της αναγνώρισης του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, συνεχίζει να διχάζει την Ιερά Σύνοδο.

Οι τρεις εκ των υποψηφίων (Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού, Μόρφου) βρίσκονταν στη μειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, υποστηρίζοντας τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας, υπονομεύοντας ανοιχτά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η στάση τους, δεν είχε θεωρηθεί άσχετη με τη σημαντική διείσδυση που είχε γίνει από τη Ρωσία στη Κύπρο, με όχημα τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που είχαν εισρεύσει στο νησί από ολιγάρχες. Η ανέγερση ναών ρωσικού ρυθμού, έδινε και αυτή το δικό της στίγμα, όπως και τα συνεχή πήγαινε έλα, του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσίας και πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Στεπάσιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο.

Οι άλλοι τρεις Μητροπολίτες (Πάφου, Αμμοχώστου και Κυρηνείας), ήταν σταθερή υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στηρίζοντας σθεναρά τη θέση του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για αναγνώριση του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η διαμάχη για το θέμα της Ουκρανίας είχε προκαλέσει σχίσμα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς Μητροπολίτες που υποστήριζαν τη Μόσχα σταμάτησαν να συλλειτουργούν με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο γιατί μνημόνευε τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ενώ αυτοί αναγνώριζαν μόνο τον εκλεκτό της Μόσχας Ονούφριο.

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού, τις τελευταίες ημέρες αναγκάστηκαν να δηλώσουν ότι σε περίπτωση εκλογής τους θα αλλάξουν στάση και θα αναγνωρίζουν την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, θεωρώντας ότι το θέμα λόγω της ρωσικής εισβολής έχει λυθεί. Μάλιστα είχαν σπεύσει να επισκεφθούν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
kypros-5-gewrgios
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Παρασκήνιο με ράσο

Οι συσχετισμοί στην Ιερά Σύνοδο δεν ευνοούν τον Μητροπολίτη Αθανάσιο, ο οποίο αναμένεται να έρθει πρώτος στη σημερινή ψηφοφορία. Η φιλορωσική στάση που τήρησε στο ουκρανικό, αλλά και οι στενοί δεσμοί του με τη Μονή Βατοπεδίου, θεωρούνται μειονέκτημα από τους άλλους Συνοδικούς, οι οποίοι αφήνουν αιχμές και για ευθύνες του σε φαινόμενα προσηλυτισμού νεαρών για να μπουν σε μοναστήρια και κυρίως στο Βατοπέδι και στη Μονή Μαχαιρά. Ο Αθανάσιος υπήρξε δεξί χέρι του Ηγουμένου Εφραίμ τις Βατοπεδίου και Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά.

Λίγες πιθανότητες έχει και ο Μητροπολίτης Ταμασού, τόσο λόγω της διαχρονικής φιλορωσικής του στάσης (σπούδασε στη Ρωσία και έχτισε ρωσικό ναό ε χρήματα Ρώσου ολιγάρχη), αλλά και λόγω της ηλικίας του καθώς είναι 52 ετών και θεωρείται πολύ νεαρός. Όπως λένε άλλοι Μητροπολίτες, «αν εκλεγεί θα μείνει 40 χρόνια Αρχιεπίσκοπος και δεν θα έχουν την ευκαιρία εκλογής άλλοι που σήμερα είναι νεότεροι».

Αντιθέτως για τους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο και Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειο, η ηλικία είναι πλεονέκτημα καθώς είναι άνω των 70 και συνεπώς θα έχουν συντομότερη παρουσία στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Επίσης και οι δύο είναι σταθερά προσανατολισμένοι προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διατηρώντας άριστες σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν ένας εκ των δύο καταφέρει να εκλεγεί στο «τριπρόσωπο» θα είναι και ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.

Και οι δύο τυγχάνουν της εκτίμησης των κυβερνήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, οι οποίες για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν θα ήθελαν «φιλορώσο» Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
kypros-6-xrysostomos
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος

Βαριά κληρονομιά

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ζωής του νησιού, καθώς η Εκκλησία είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομκούς πυλώνες, με εταιρείες, ξενοδοχεία, συμμετοχή σε τράπεζες, μεγάλη ακίνητη περιουσία κλπ. Επίσης για ιστορικούς λόγους ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος θεωρείται «εθνάρχης» γιατί ουσιαστικά ήταν ο πολιτικός ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Αλλά και μετά την ανεξαρτησία ως και το 1977 που πέθανε ο Μακάριος, η πολιτική και η εκκλησιαστική εξουσία βρισκόταν στα χέρια του ίδιου ανθρώπου.

Σημαντική είναι και η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Είναι η πρώτη μεταξύ των 15 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών καθώς είναι η μόνη στην οοία αναγνωρίστηκε Αυτοκεφαλία από Οικουμενική Σύνοδο (Γ’ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο, το 431). Λίγα χρόνια αργότερα, το 478, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ζήνων παραχώρησε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία ορονόμια τα οποία διατηρεί μέχρι σήμερα: 1) Αντί επισκοπικής ράβδου φέρει αυτοκρατορικό σκήπτρο 2) Φοράει πορφυρό αυτοκρατορικό μανδύα και 3) υπογράφει με κόκκινο μελάνι (κινναβάρη) όπως οι βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Μητροπολίτης Λεμεσού: Είναι μέρα Γιορτής

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος σε όλες τις δημοσκοπήσεις φέρεται να είναι πρώτος για εκλογή στο «τριπρόσωπο» ψήφισε το πρωί στην εκκλησία της Αγίας Νάπας, στη Λεμεσό. Τον ανέμεναν υποστηρικτές του. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Είναι μέρα γιορτής της γιατί η εκκλησία δίνει το δικαίωμα στο λαό να επιλέξει το τριπρόσωπο. Είναι σημαντικό και χαρμόσυνο γεγονός. Το δικό μου μήνυμα είναι ο κόσμος να πάει να ψηφίσει και να προσευχηθούμε όλοι ώστε να φωτίσει την Ιερά Σύνοδο ώστε να επιλέξει τον καταλληλότερο Αρχιεπίσκοπο. Δεν είμαι σίγουρος για τίποτε, δεν έχω αγωνία».

mitroplitis-lemesou


Μητροπολίτης Πάφου: Θα είναι αποδεκτό το αποτέλεσμα

Ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος κάλεσε «όλο τον κόσμο να ψηφίσει και να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του και να μην αφήσει άλλους να αποφασίσουν για τους ίδιους. Έχουν όλοι οι υποψήφιοι θέσει ενώπιον τους το όραμα και το πρόγραμμά τους, ας επιλέξει αυτόν με τον οποίο ταυτίζεται περισσότερο. Φαίνεται ότι συνειδητοποίησε ο κόσμος ότι οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές είναι εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο, όσο κι αν παρατηρούνται κάποιες εξάρσεις, κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους. Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Ακόμη δεν πήραμε κάποια μηνύματα, γιατί μια ώρα έχει που ξεκίνησε η διαδικασία. Πιστεύω όμως ότι θα είναι θετικά. Αν γίνουν με τον δημοκρατικό τρόπο που έχουμε υποσχεθεί, θα είναι αποδεκτό το οποιοδήποτε αποτέλεσμα».

Mητροπολίτης Ταμασού: Να πάτε να ψηφίστε

«Όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, να δώσουν την ευκαιρία μιας αγνής ειλικρινούς προσπάθειας να ξαναφέρουμε την Εκκλησία πίσω στην υπηρεσία όλου του κυπριακού λαού», ανέφερε σήμερα ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον κόσμος να ψηφίσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές «είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει η Εκκλησία». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σχολιάζοντας το σημερινό κήρυγμα, σε σχέση με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο Μητροπολίτης Ησαΐας είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου για πολλές δεκαετίες, παρά το φιλότιμο έργο ορισμένων Επισκόπων και Κληρικών, δεν κατάφερε να λάμψει το φως του Χριστού στο σύνολο του λαού της.

«Η Εκκλησία, ως ποιμενικός θεσμός, σε μεγάλο βαθμό απομακρύνθηκε και αποσυντονίστηκε με κακές πρακτικές από τον λαό και τον αδίκησε με σοβαρά ανθρώπινα λάθη και παραλείπεις, όπως έλλειψή πρόνοιας και κατανόησης, ετσιθελικές συμπεριφορές και ξηρό λόγο» συμπλήρωσε.

kipros-ekloges2


Μητροπολίτης Μόρφου: Δεν θα ψηφίσω

Ο Μητροπολίτης Μόρφου είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να πάει να ψηφίσει γιατί δεν το θεωρεί σωστό να ψηφίσει τον εαυτό του. Σήμερα δεν εμφανίστηκε στη Θεία Λειτουργία, γιατί όπως δηλώθηκε από συνεργάτη του είναι κρυολογημένος και έμεινε στο κελί του. Ο Οικονόμος της Μητρόπολης Μόρφου πατέρας Φοίβος, μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Μόρφου ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει όποιον θεωρεί ιδανικότερο. Ανέφερε «Όλοι μας όσοι ψηφίζουμε μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης, κατά τη συνείδηση του καθενός. Τους καλούμε να σπεύσουν να ψηφίσουν. Καλή ψήφο. Ως μητρόπολη Μόρφου, Εκκλήσεις, Ενορίες προκρίνουμε τον Μητροπολίτη Μόρφου».

Μητροπολίτης Κυρηνείας: Δεν θέλω κάμερες

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να καλύψουν την ψηφοφορία στο τμήμα που θα ψηφίσει. Όπως είπε πρόκειται για μια αγιοπνευματική διαδικασία και δεν χρειάζονται κάμερες και φωτογράφοι.

Ψήφισε ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θεωρείται φαβορί ως διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου ψήφισε στην Γεροσκήπου της Πάφου. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «όταν υπάρχει αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το ασκούμε. Η ψήφος αντιλαμβάνεστε ότι είναι μυστική, είναι σημαντικό που υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Ο κυπριακός λαός έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει και οι εισηγήσεις της κοινωνίας θα ληφθούν υπόψη από την Ιερά Σύνοδο που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος: Μαζική η προσέλευση

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, που ψήφισε μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον κυπριακό λαό που βλέπω ότι μαζικά προσέρχονται και αυτό φανερώνει τη θέληση του λαού να εκλεγεί ο καλύτερος ως ο διάδοχος πλέον στον αρχιεπισκοπικό θρόνο».

Μητροπολίτης Ησαΐας: Να αλλάξουμε τη ρότα του καραβιού

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας έφτασε στο εκλογικό κέντρο, μαζί με τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο. Σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δώστε μας την ευκαιρία, να αλλάξουμε τη ρότα του καραβιού και να τη φέρουμε κοντά στο λόγο του Θεού».

Ειδήσεις σήμερα

Μαρούσι: Ο πατέρας της 23χρονης αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πριν την άγρια δολοφονία από την 17χρονη

Κατάρ-gate: Το κόλπο με την ΜΚΟ και ο ρόλος Παντζέρι, Καϊλή και Τζόρτζι

Market Pass: «Μποναμάς» Μητσοτάκη και μηνιαίο όφελος 120 ευρώ για 4μελή οικογένεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης