Φάρμακα: Οι φαρμακευτικές ζητούν διαφάνεια στον εφοδιασμό και διανομή τους από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ

Φάρμακα: Οι φαρμακευτικές ζητούν διαφάνεια στον εφοδιασμό και διανομή τους από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ

«Παρότι καταθέτουμε σε καθημερινή βάση στον ΕΟΦ τα στοιχεία πωλήσεών μας, η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει» δηλώνει σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ)

pills
Διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής τους ζητούν από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών, απαντώντας στον έλεγχο που διενεργείται σε μέλη του κλάδου τους για τις ελλείψεις σε σημαντικά σκευάσματα, κατόπιν καταγγελίας των φαρμακαποθηκών.

Καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων βρίσκονται στο προσκήνιο, απασχολώντας το υπουργείο, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και φυσικά τους πολίτες, η επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα πυροδοτεί την αντιπαράθεση στο πεδίο του φαρμάκου, υποδεικνύοντας αδιαφάνεια στο χονδρεμπόριο (φαρμακαποθήκες).

«Μόνο η διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλο το μήκος της αλυσίδας διανομής και η επεξεργασία των υποβαλλόμενων στοιχείων θα καταδείξουν τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος» αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε επιστολή του προς το υπουργείο και δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεσή των αρμοδίων για να γίνει αυτό πράξη.

Παραθέτει δε προηγούμενες επιστολές που είχε αποστείλει στο υπουργείο με τις οποίες είχε επισημάνει το πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και τις τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού. Πιο συγκεκριμένα, στην από 15/7/2022 επιστολή, η πρόταση του ΣΦΕΕ ήταν: «όπως οι Φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεούνται να δηλώνουν τις ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ από το 2016 (28/4/2016-αρ πρωτ 28514), αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών».

Στην επιστολή από τις 29/11/2022 είχε αναφερθεί ότι: «Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Όπως από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο. Δυστυχώς, όμως, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών».

«Το γεγονός ότι ενώ καταθέτουμε ως εταιρείες σε καθημερινή βάση τα στοιχεία πωλήσεών μας στον ΕΟΦ, ανά κωδικό προϊόντος, ανά ΑΦΜ, το Υπουργείο Υγείας δίνει εντολή για ελέγχους στις εταιρείες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν θέματα ελλείψεων για διάφορους λόγους και οι φορείς προσπαθούν να τα λύσουν με μέτρα διαφάνειας και εποπτείας και όχι μέσω Εισαγγελέων» καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Με €1.000 κεφάλαιο και έδρα το Κολωνάκι ιδρύθηκε η εταιρεία real estate της Καϊλή

Γιάννης Διακογιάννης: Ο sports caster-θρύλος που ονειρευόταν να γίνει τενόρος

Συνελήφθη στις Μπαχάμες ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάνκμαν Φριντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης