Ρομά: Σπάει το «άβατο» των καταυλισμών για όπλα και ναρκωτικά

Ρομά: Σπάει το «άβατο» των καταυλισμών για όπλα και ναρκωτικά

Εκθέσεις-σοκ της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι το 50% της εγκληματικότητας στην Αττική πηγάζει από συνοικισμούς τους

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
avato-roma-mak
Ο σοβαρός τραυματισμός του 16χρονου Ρομά τα ξημερώματα της Δευτέρας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης από τη σφαίρα αστυνομικού, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Από τη μία βγήκε στην επιφάνεια η ετοιμότητα και η εκπαίδευση των αστυνομικών στον χειρισμό των όπλων. Από την άλλη η κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμούς-γκέτο Τσιγγάνων σε όλη τη χώρα, όπου φαμίλιες μαφιόζων καταδυναστεύουν την πλειονότητα των Ρομά που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και αδυνατούν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.

Η υπόθεση των Διαβατών αποτελεί μια νέα ευκαιρία να αλλάξουν τα δεδομένα, να επαναπροσδιοριστεί μια πάγια ζοφερή κατάσταση, ακόμη και να ανοίξει διάλογος για το πώς πρέπει τελικά να λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία. Τόσο στο επίπεδο των καταδιώξεων, ακινητοποιήσεων και συλλήψεων παραβατικών ατόμων, όσο και στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων που οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου, με συγκρούσεις, καταστροφές, ακόμη και πυροβολισμούς από τους εξεγερμένους Ρομά κατά αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε δύο φορές κατά του 16χρονου οδηγού του αγροτικού που δεν πλήρωσε τα 20 ευρώ πετρέλαιο στο βενζινάδικο των Διαβατών παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα προφυλακιστεί, ενώ ο νεαρός Ρομά δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, με τον πατέρα του να απειλεί ότι θα πάρει τον νόμο στα χέρια του αν το παιδί του πεθάνει.

Το «ΘΕΜΑ» μέσα από αναφορές, εκθέσεις και μαρτυρίες των υπηρεσιών, ανοίγει τον φάκελο «Ρομά - καταυλισμοί - γκέτο» και παρουσιάζει την κατάσταση που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

Καλέσματα μέσω ΤikTok

Μοιάζει απίθανο, όμως οι οργανωτές των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που μετατρέπονται σε πεδίο καταστροφών, χρησιμοποιούν την εφαρμογή ΤikTok για τα καλέσματα, μαζεύοντας κυρίως στη Θεσσαλονίκη Ρομά απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα. Νεαρά κυρίως άτομα που τα καθοδηγούν για να πραγματοποιούν επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο και να καίνε με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου από το όπλο του αστυνομικού. Παράλληλα, από τα ξημερώματα της Πέμπτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις-σκούπα κοντά σε περιοχές όπου διαβιούν Ρομά, συλλαμβάνοντας δεκάδες άτομα κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών.

Βέβαια, το να σπάσουν τα άβατα της ανομίας δεν είναι εύκολη δουλειά, καθώς, όπως λένε μάχιμοι αστυνομικοί, ακόμα και αν καταφέρεις να εξαρθρώσεις μεγάλες φαμίλιες, θα χρειαστείς μεγάλες δυνάμεις για να κρατηθούν «καθαρές» και να μην καταφέρουν τα κυκλώματα να επανακάμψουν. Το μαύρο χρήμα από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ρέει άφθονο και οι φαμίλιες επιδίδονται σε ένα απίστευτο παιχνίδι πλουτισμού, ενώ προσφεύγουν σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία σε περίπτωση που κάποιο μέλος τους πέσει στα δίχτυα του νόμου.

Πυροβολισμοί Ρομά κατά αστυνομικών:

Κλείσιμο
Πυροβολισμοί Ρομά προς αστυνομικούς


Δεν είναι τυχαίο ότι σε εκθέσεις της Αστυνομίας αναφέρεται ότι σχεδόν το 50% της εγκληματικότητας του Λεκανοπεδίου πηγάζει από καταυλισμούς Ρομά που βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο μαφιόζικων ομάδων. Επίσης εκτιμήσεις νομικών με άριστη γνώση της κατάστασης που επικρατεί καθημερινά στα ελληνικά δικαστήρια αναφέρουν πως αν το σύνολο των Ρομά κοινωνικοποιηθεί και πάψει να ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, τότε τα δικαστήρια θα ανασάνουν κατά 50% με 60%! Δύο στοιχεία που δείχνουν πως η Πολιτεία πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω από τις κοινότητες Ρομά όλης της χώρας.

Και μπορεί η πλειονότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων να δίνει μάχη επιβίωσης και να απέχει από την παρανομία, όμως υπάρχουν μαφιόζικες φαμίλιες που ελέγχουν ολόκληρες περιοχές, στρατολογούν εξαθλιωμένους Ρομά και «άγουρες συμμορίες» που κυλούν στον βούρκο της παρανομίας. Παιδιά και νέοι που πέφτουν στη μικροεγκληματικότητα και επιδίδονται σε κλοπές, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση των γκέτο παραμένει σκληρή, αφού οι προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών δεν αποδίδουν. Τα καλάσνικοφ και οι καραμπίνες συνεχίζουν να «μιλούν». Οι παρεξηγήσεις και τα επεισόδια με φόντο όπλα και ναρκωτικά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ενώ ο ρόλος κάποιων αστυνομικών περίεργος και σκοτεινός.

Ο μαύρος τζίρος από το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων ζαλίζει, την ίδια ώρα που «άποροι» Ρομά, χωρίς καν ΑΦΜ και φορολογικές δηλώσεις, μεταβαίνουν με πολυτελή οχήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρουν το επίδομα! Υπάρχουν δε τέσσερις-πέντε δρόμοι στα δυτικά προάστια όπου κυριαρχούν βίλες-υπερπαραγωγή με αισθητική Bollywood που έχουν απέξω παρκαρισμένα super cars εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τους ιδιοκτήτες να βγάζουν από τις τσέπες και να μετρούν τα μασούρια με τα αφορολόγητα ευρώ. Αυτή είναι η εικόνα της «κόκκινης ζώνης» των δυτικών προαστίων. Ενα μείγμα κιτς χλιδής και πλούτου που προέρχεται από τις βρόμικες μπίζνες των αρχηγών της τσιγγάνικης μαφίας των ναρκωτικών.

avato-roma-1
Ένοπλοι Ρομά πυροβόλησαν κατά αστυνομικών στα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στον οικισμό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη



Επίθεση Ρομά κατά αστυνομικών: 

Θεσσαλονίκη - Επεισόδια από Ρομά (1)



Η κόκκινη ζώνη της Αττικής


Τις χωρίζουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την καρδιά της Αθήνας, όμως έχουν τους δικούς τους νόμους, τους δικούς τους κανόνες, τα δικά τους σύνορα. Νέα Ζωή, Ψάρι, Σκάρπας στον Ασπρόπυργο, Ζεφύρι, ολόκληρα τετράγωνα στο Μενίδι και τα Λιόσια. Είναι οι «ανεξάρτητες Δημοκρατίες» της Αττικής, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν απαγορευμένες ζώνες για την Αστυνομία και παράδεισο για λαθρεμπόρους ναρκωτικών, όπλων και τσιγάρων. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους των τσιγγάνικων συνοικισμών δεν συμμετέχουν στα παράνομα αλισβερίσια, όμως κινδυνεύουν αν ανοίξουν το στόμα τους. «Δεν ξέρω τίποτα. Είναι στην άλλη πλευρά του συνοικισμού...», λένε κοφτά και γυρνούν την πλάτη.

Σύμφωνα με αναφορές της ΕΛ.ΑΣ., οι επικίνδυνες ζώνες ξεκινούν από τον καταυλισμό Ασπροπύργου, που χρησιμοποιείται ως ορμητήριο από πολλές ληστρικές ομάδες. Στον οικισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου απαγορεύεται να μπουν και να επιχειρήσουν αστυνομικοί, ενώ οι συμμορίες ειδικεύονται σε διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, αρπαγές αυτοκινήτων που διαλύονται, ακόμη και εκβιασμούς. Εκτός από Ελληνες Ρομά, εκεί κρύβονται και πολλοί ομόφυλοί τους από βαλκανικές χώρες οι οποίοι εμπλέκονται στο μεγαλύτερο κομμάτι της παραβατικότητας. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, ξεπερνά τα 2.000 άτομα, αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς, γιατί κάθε φορά που συλλαμβάνονται αλλάζουν και την ταυτότητά τους.

Έφοδοι της αστυνομίας σε καταυλισμούς Ρομά:

Αστυνομική επιχείρηση στην Δυτική Αττική για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας


Δεύτερη ζώνη ελέγχων είναι το Ζεφύρι. Εκεί, σε αυτό το γκέτο της Δυτικής Αττικής ανθούν η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ενώ στις εκθέσεις των αστυνομικών έχουν καταγραφεί ακόμη και παιδιά που χρησιμοποιούνται από τις συμμορίες ως βαποράκια. Στην περιοχή υπάρχουν δύο κοινότητες. Οι Βόρειοι και οι Νότιοι. Στον Βορρά, εκεί όπου δεν υπάρχει άσφαλτος, τα μονοπάτια ξεχειλίζουν κόκκινη λάσπη και τα θηριώδη 4χ4 σκίζουν τον αέρα, με τα κλαρίνα στη διαπασών, κυριαρχούν το χασίς και η κοκαΐνη, τα καλάσνικοφ και η σιωπή. Η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο και δύσκολα βρίσκεις άνθρωπο που να μην κουβαλά πάνω του «κουμπούρι». Στον Νότο, τα πράγματα είναι πιο πολιτισμένα, όμως κι εκεί οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο, καθώς «όλο το 24ωρο έρχονται στην περιοχή χρήστες ναρκωτικών για να αγοράσουν τη δόση τους», λένε με νόημα.

Στο Μενίδι υπάρχουν σημεία του καταυλισμού όπου οι συμμορίες έχουν τον απόλυτο έλεγχο και ειδικεύονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, τσιγάρων, στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε κλοπές, διαρρήξεις, ακόμη και εισβολές σε σπίτια. Στα Ανω Λιόσια και στο Ιλιον, συμμορίες Ελλήνων και αλλοδαπών Ρομά τρομοκρατούν κατοίκους και επιβάλλουν τους άγραφους νόμους τους αδιαφορώντας για την Αστυνομία. Στους λασπωμένους χωματόδρομους του Ασπροπύργου, ανάμεσα σε μισοδιαλυμένες ξύλινες παράγκες, μπάζα, σπασμένα γυαλιά και βουνά από σκουπίδια, η κατάσταση μοιάζει να μην έχει αλλάξει καθόλου από το 1996. Τότε που τα ΕΚΑΜ, με μια επιχείρηση χολιγουντιανού τύπου, είχαν μπουκάρει στον καταυλισμό και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Ανάμεσα στις περίπου 200 οικογένειες Τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή βασιλεύει ο νόμος της σιωπής. Μια ιδιότυπη ομερτά που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια οι κάτοικοι, φοβούμενοι την εκδίκηση των κυκλωμάτων.

«Εισαγόμενοι» κακοποιοί

Στον αλλόκοτο κόσμο των γκέτο, εκεί όπου κυριαρχούν ο φόβος και ο τρόμος, τσιγγάνικες φαμίλιες και το συνδικάτο των σκληρών κακοποιών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κάνουν κουμάντο και επιβάλλουν με το έτσι θέλω τους δικούς τους νόμους και κανόνες σε βάρος των περισσοτέρων Ρομά οικογενειών. Ουσιαστικά ελέγχουν εκατοντάδες εξαθλιωμένους Τσιγγάνους και σπρώχνουν τόνους ηρωίνης, κοκαΐνης και χασίς σε χρήστες από όλη την Αττική. Παράλληλα, διαφεντεύουν και τις κοντινές περιοχές του Ασπροπύργου, του Ζεφυρίου και των Ανω Λιοσίων, όπου ανθούν οι κλοπές και η διάλυση κλεμμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, το πλιάτσικο στη χωματερή της περιοχής, αλλά και το ξήλωμα των συρματοπλεγμάτων του ΟΣΕ, το οποίο λιώνουν μαζί με τις λαμαρίνες από τα κλεμμένα Ι.Χ. και τα πουλάνε για μέταλλα με τον τόνο.

Η έλευση τις περασμένες δεκαετίες μεγάλου αριθμού ομογενών αλλά και αλλοδαπών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στην Ελλάδα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπογεωγραφία του Μενιδίου και δημιούργησε μια ζώνη στην οποία δραστηριοποιούνταν. Ετσι, ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ τριών μεγάλων οικογενειών με τη μαφία των Σοβιετικών για το ποιος θα κυριαρχήσει στα ναρκωτικά, τα τσιγάρα και τα όπλα.

Οι πληροφορίες των αστυνομικών λένε ότι οι σκληροί κακοποιοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν πρωταγωνιστήσει σε αιματηρά σκηνικά ακόμα και εναντίον αστυνομικών, κυριάρχησαν κατά κάποιον τρόπο και ανέλαβαν το χονδρεμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων. Αυτοί δηλαδή αναλαμβάνουν να βρουν τον βαρύ οπλισμό και τις μεγάλες ποσότητες χασίς, ηρωΐνης και κοκαΐνης και στη συνέχεια να τις σπάσουν σε τρεις ποσότητες και να τις δώσουν στις τρεις φαμίλιες για να τις σπρώξουν στη μαύρη αγορά.

Αλλωστε οι τρεις φαμίλιες διαθέτουν ένα απίστευτο δίκτυο γυναικών και παιδιών το οποίο αναλαμβάνει να διοχετεύσει τα ναρκωτικά στις πιάτσες της Αθήνας. Η Αυλίζα, η Χαραυγή, η Αγία Σωτήρα είναι οι ζώνες που κυριαρχούν τα ναρκωτικά και η ατμόσφαιρα μυρίζει καμένο πλαστικό και λιωμένο σίδερο, αφού εκεί οδηγούνται τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα που κλέβουν για να τα διαλύσουν και να τα πουλήσουν για ανταλλακτικά.

Ειδική εκπαίδευση

Σύμφωνα με αναφορές της Ασφάλειας, καθεμία από τις μεγάλες φαμίλιες της παρανομίας έχει φροντίσει να εκπαιδεύσει με τέτοιον τρόπο τα μέλη της έτσι ώστε από τη μία να ξεγλιστρούν από τα μπλόκα των αστυνομικών και από την άλλη σε περίπτωση που γίνει η στραβή και παγιδευτούν στα δίχτυα του νόμου, να γνωρίζουν τι θα πουν στο δικαστήριο για να πέσουν στα μαλακά ή να τη βγάλουν καθαρή. Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούν καλάσνικοφ για να διασκεδάζουν και να κάνουν τα σινιάλα, αλλά καραμπίνες, αφού ξέρουν καλά από αυτούς που τους έχουν δασκαλέψει ότι είναι διαφορετική η ποινική αντιμετώπιση αν πιαστεί κάποιος με καραμπίνα απ’ ό,τι με καλάσνικοφ.

Εχουν δε φροντίσει να είναι ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους, αφού σε κάποιες περιπτώσεις έχουν μελετήσει καλά τις μηχανές των αστυνομικών και έχουν μετρήσει στα πόσα απότομα φρεναρίσματα ζεσταίνονται τα φρένα και δεν πιάνουν καλά. Ετσι, σε πολλές καταδιώξεις παρασύρουν τους αστυνομικούς σε απανωτά ζιγκ ζαγκ στα στενά για να βγάλουν τις μηχανές τους off και αυτοί να βρουν τον χρόνο να διαφύγουν ανενόχλητοι και να σβήσουν τα ίχνη τους στα άβατα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρή έκρηξη τα ξημερώματα σε επιχείρηση στον Κολωνό

Ο Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά για το κυβερνητικό έργο και ξορκίζει το... «ροντέο»

«Βομβαρδίστηκε βάση της Βάγκνερ στην κατεχόμενη Λουγκάνσκ» - Αναφορές για πολλούς νεκρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης