«Πόλεμος» για τα μπότοξ»: «Νυχάδικα» και κομμωτήρια κάνουν ενέσιμες θεραπείες σε πελάτες

«Πόλεμος» για τα μπότοξ»: «Νυχάδικα» και κομμωτήρια κάνουν ενέσιμες θεραπείες σε πελάτες

Τι καταγγέλλει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιακής Εταιρείας 

botox
Στη διασπορά φαινομένων εκμετάλλευσης, που τείνουν να λάβουν ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις στον χώρο των επεμβάσεων ομορφιάς εστιάζει, μετά τον πρόεδρο της εταιρείας πλαστικής χειρουργικής, Ηλία Αθανασόπουλο, ακόμη ένας επιστήμονας-ειδήμων του συγκεκριμένου τομέα.

Με τοποθέτησή του, ύστερα από τα δημοσιεύματα του protothema.gr για την προώθηση θεραπειών-«μαϊμού» από ινστιτούτα ομορφιάς, τις απαγωγές και τους ξυλοδαρμούς υπάλληλων για λόγους ανταγωνισμού μεταξύ ινστιτούτων ομορφιάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), Ιωάννης Μπάρκης, υπογραμμίζει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τη στιγμή που πυκνώνουν οι περιπτώσεις ινστιτούτων που «αλιεύουν» κόσμο με «δόλωμα» τις χαμηλές τιμές, κάτι όμως που τελικά αποβαίνει βαθιά επιβλαβές για την υγεία, ο κ. Μπάρκης αναφέρεται σε συνθήκες αναρχίας, αυθαιρεσίας και κερδοσκοπίας, αλλά και σε δήθεν συμφέροντα διαφημιστικά πακέτα.

Διαπιστώνει ότι η προώθηση ψευδών πρακτικών ίασης αποτελεί μέρος μιας καλά στημένης «οργάνωσης», με υποτιθέμενα πρωτόκολλα σε επιχειρήσεις με ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής.

Αναφερόμενος στον χώρο της πλαστικής χειρουργικής επισημαίνει ειδικότερα: «Δυστυχώς σήμερα στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί αναρχία, αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία λόγω της αυξανόμενης ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό μη ιατρών αλλά και ιατρών άνευ ειδικότητας, ή ακόμα και ιατρών με ειδικότητες που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, ειδικότητες που δικαιούνται απόλυτα να ασχολούνται με τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος».

Στηλιτεύοντας τις πρακτικές εκμετάλλευσης, υπογραμμίζει ότι η ανάγκη για βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων, που οδηγεί τους ανθρώπους σε αναζήτηση λύσεων και πράξεων που περιλαμβάνει η Αισθητική Δερματολογία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δίνει έναυσμα για ευτελή ανταγωνισμό με διαφήμιση, με προσφορές και με οικονομικά «πακέτα», που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ιωάννη Μπάρκη:

«Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας της Δερματολογίας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, για παράδειγμα τη φωτογήρανση, την βελτίωση ατελειών προσώπου και σώματος, όπως λιποδυστροφίες, χαλάρωση, ρυτίδες, ουλές ακμής, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αλωπεκία κ.ά. Δυστυχώς σήμερα στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί αναρχία, αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία λόγω της αυξανόμενης ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό μη ιατρών αλλά και ιατρών άνευ ειδικότητας, ή ακόμα και ιατρών με ειδικότητες που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, ειδικότητες που δικαιούνται απόλυτα να ασχολούνται με τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος».

«Η συνθήκη αυτή, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, κ.λπ. εκτός από το αμφιβόλου αισθητικής αποτέλεσμα αποτελεί και ουσιαστικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, την οποία εμείς ως γιατροί οφείλουμε να προασπίσουμε. Η ανάγκη για βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων, που οδηγεί τους ανθρώπους σε αναζήτηση λύσεων και πράξεων που περιλαμβάνει η Αισθητική Δερματολογία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δίνει έναυσμα για ευτελή ανταγωνισμό με διαφήμιση, με προσφορές και με οικονομικά «πακέτα», που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Σε πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ αναφέρεται πως διάφοροι μη ιατροί εκτελούν θεραπευτικές ή αισθητικές πράξεις αποσπώντας από τους προσερχομένους ασθενείς μεγάλα χρηματικά ποσά (π.χ. “Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης για θεραπεία λεύκης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ”, “«Πόλεμος» για τα μπότοξ – Απαγωγές και ξύλο μεταξύ κλινικών για... τη χρυσή λίστα των πελατών”, “«Πόλεμος» για τα μπότοξ: Πωλούσαν θεραπεία με €99 μαζεύοντας χιλιάδες πελάτες”). Όταν δε όλοι οι παραπάνω μη ιατροί ή μη εξειδικευμένοι ιατροί προσχωρούν και πέραν της αισθητικής, σε θεραπείες κλινικής δερματολογίας, όπως θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, ακμής, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ορμονολογικής αιτιολογίας, ανδρογεννητικής και διάχυτης αλωπεκίας, κ.λπ. τότε έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνες ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας».

«Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τέτοια φαινόμενα τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις και εφιστούμε επιτακτικά την προσοχή του κοινού να μην παρασύρεται και να απευθύνεται στον προσωπικό του δερματολόγο. Συστήνεται για την αποφυγή εξαπάτησής του να εξακριβώνεται η άδεια του ιατρείου ή της ιατρικής εταιρείας, που πρέπει να είναι πιστοποιημένη από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και να μην ξεχνά ότι η Δερματολογία- Αφροδισιολογία είναι η αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος. Είναι αναγκαίο να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, δημοσιογράφοι και γιατροί, για να ενημερώσουμε τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κατ’ επέκταση να τον
προφυλάξουμε».

Την ύπαρξη απατηλών μεθόδων για την προσέγγιση πελατών με σκοπό την υποβολή σε επεμβάσεις είχε επισημάνει στο protothema.gr, ο πρόεδρος της εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, Ηλίας Αθανασόπουλος.

Κλείσιμο
Ορισμένα ινστιτούτα αισθητικής, τα τελευταία χρόνια, υπόσχονται θεραπείες σε αδιανόητα χαμηλές τιμές, αλιεύοντας ανυποψίαστους πελάτες.

Οι γιατροί-«φαντάσματα»

Δεν διστάζουν, δε, σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, να χρησιμοποιήσουν εν άγνοια του και ψευδώς το όνομα ενός γιατρού για να πείσουν τον κόσμο για την υποτιθέμενη αξιοπιστία τους. Στη συνέχεια, όταν ίδιος ο γιατρός το αντιλαμβάνεται, προσπαθεί να βρει την άκρη.

Είχε ειδικότερα καταγράφει περιστατικό ψευδούς χρήσης ονόματος εξειδικευμένου γιατρού, ο οποίος αναγκάστηκε να καλέσει το ινστιτούτο για να διαπιστώσει τι συμβαίνει, όμως δεν πήρε απάντηση.

Τα ινστιτούτα με τις θεραπείες-μαϊμού φέρεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας πλαστικής χειρουργικής, να λειτουργούν επί χρόνια.

Η περιφέρεια που τα αδειοδοτεί, όμως, όπως επισημαίνεται, οφείλει να πραγματοποιεί τον απαραίτητο έλεγχο για να εγκρίνεται η λειτουργία τους. Κατόπιν ελέγχων σε ινστιτούτα, επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας ωστόσο κάποια από αυτά λειτουργούν κάτω από διαφορετικά επωνυμία.

Προχωρώντας σε συστάσεις, ο γιατρός συνιστά προσοχή σε παραπλανητικές διαφημίσεις ενώ προκρίνει, για τους υποψήφιους πελάτες, την ανάγκη αναζήτησης πιστοποιημένων γιατρών προτού εγκρίνουν την εκάστοτε θεραπεία.

Η θεραπεία «μαϊμού» των 99 ευρώ

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, επιχείρηση πουλούσε μπότοξ σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ήτοι 99 ευρώ τη θεραπεία. Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν δυσαρεστημένοι πελάτες, η ενέσιμη μέθοδος δεν περιείχε τίποτα παραπάνω από... απλό φυσιολογικό ορό.

Η θεραπεία, όμως, προωθήθηκε σε περίπου 100.000 πελάτες με το πέρασμα των ετών.

Ο εν λόγω όμιλος αισθητικής συνεργαζόταν με πλαστικούς χειρουργούς. Η ιδιοκτήτρια, δε, του ινστιτούτου συστηνόταν ως δερματολόγος με ψεύτικο όνομα, προχωρώντας σε θεραπείες χωρίς να είναι καν γιατρός.

Στα «δίχτυα» της απάτης μπλέχτηκε και 70χρονος συνταξιούχος αστυνομικός που αναγκάστηκε να δώσει... μισό εκατομμύριο ευρώ για να αντιμετωπίσει αυτοάνοσο νόσημα, τη λεύκη.

Υπάλληλοι του γραφείου αισθητικής τού είχαν προτείνει ειδικές θεραπείες με λέιζερ, όμως η λεύκη κάθε άλλο παρά υποχωρούσε.

Η ιδιοκτήτρια του ομίλου ζήτησε, κάποια στιγμή, από τον άνδρα να καταβάλλει επιπλέον 90.000 ευρώ σε μετρητά, παροτρύνοντάς τον μάλιστα να πουλήσει κάποιο σπίτι του για να συνεχίσει τις θεραπείες.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός αντέδρασε και ενημέρωσε τους υπεύθυνους του ινστιτούτου ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον τους για να διεκδικήσει τα χρήματά του.

Στη συνέχεια, μάλιστα, κατέθεσε αγωγή για να διεκδικήσει το μισό εκατ. ευρώ που του είχαν αποσπάσει οι υπεύθυνοι του κέντρου αισθητικής, δήθεν για να του θεραπεύσουν τη λεύκη.


Ειδήσεις σήμερα:

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη - Διαφώνησαν εισαγγελέας και ανακριτής


Η Σλοβάκα απατεώνισσα «έφαγε» 880 ευρώ από τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά


Ο Μακρόν προωθεί το ασφαλές σεξ – Ανακοίνωσε δωρεάν προφυλακτικά για νέους 18-25 ετών 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης