Νέος πρόεδρος των Ευρωπαίων δικηγόρων (CCBE) ο Έλληνας Παναγιώτης Περάκης

Νέος πρόεδρος των Ευρωπαίων δικηγόρων (CCBE) ο Έλληνας Παναγιώτης Περάκης

Στον ευρωπαϊκό φορέα συμμετέχουν οι εθνικοί δικηγορικοί Σύλλογοι από 46 χώρες εκπροσωπώντας συνολικά περισσότερους από 1,1 εκατ. δικηγόρους

perakis_2
Νέος πρόεδρος των Ευρωπαίων δικηγόρων (CCBE) είναι από σήμερα ο Έλληνας δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος μέχρι χθες κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στον Ευρωπαϊκό φορέα των Δικηγορικών Συλλόγων.

Σημαντική εθνική επιτυχία για την χώρα μας αποτελεί η σημερινή εκλογή στις Βρυξέλλες του Έλληνα δικηγόρου Παναγιώτη Περάκη στο αξίωμα του προέδρου του CCBE, δηλαδή του ευρωπαϊκού φορέα των δικηγόρων, στον οποίο συμμετέχουν οι εθνικοί δικηγορικοί Σύλλογοι από 46 χώρες, μεταξύ των οποίων όλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας συνολικά περισσότερους από 1,1 εκατ. δικηγόρους.

perakis-cbe


Το CCBE (συστάθηκε πριν 60 χρόνια) διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στην Ευρώπη για τα θέματα απονομής της Δικαιοσύνης και, γενικότερα, για ό,τι σχετίζεται με το κράτος δικαίου, καθότι αποτελεί θεσμικό συνομιλητή της Ε.Ε., κυρίως της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, για τα θέματα αυτά, ενώ διατηρεί στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τακτικές επαφές με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο νέος πρόεδρος των Ευρωπαίων δικηγόρων Παναγιώτης Περάκης γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Γαλλία, όπου έκανε μεταπτυχιακά στο δίκαιο της πληροφορικής και τη νομική πληροφορική.

Κλείσιμο
Ο κ. Περάκης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το έτος 2011 έως το 2020, οπότε και παραιτήθηκε. Πέρα από την άσκηση της δικηγορίας, είναι ενεργός πολίτης, παρεμβαίνοντας συχνά στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τσάτσου, έχει συμμετάσχει στην Πολιτική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ είναι κι ένα από τα πρόσωπα που πρόσφατα πήραν την πρωτοβουλία ίδρυσης της Κίνησης για την Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

perakis
O Παναγιώτης Περάκης


Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Περάκης σε δήλωσή του επισημαίνει:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη για μένα η εκλογή μου στη θέση του προέδρου του CCBE.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου από τις άλλες χώρες της Ευρώπης για την εμπιστοσύνη τους. Θεωρώ ότι στο πρόσωπό μου τιμώνται όλοι οι Έλληνες δικηγόροι, τους οποίους ευχαριστώ για την διαδρομή που έχουμε διανύσει μαζί στη δικηγορία στην Ελλάδα, στην οποία θα συνεχίσω όσο μπορώ να είμαι παρών.

Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και στον κόσμο θα εξακολουθήσει ν΄ αποτελεί το βασικό μας μέλημα. Ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, θεμελιώδη δικαιώματα σεβαστά για όλους, λειτουργία των θεσμών και, βεβαίως, ανάδειξη και προάσπιση του ρόλου των δικηγόρων.

Θέλουμε μια δικηγορία που θ’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και θ΄απαντά στις προκλήσεις της εποχής, ιδίως σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, τις τεράστιες δυνατότητες της οποίας πρέπει να αξιοποιήσουμε εις όφελος του πολίτη, θέτοντας όμως τα αναγκαία όρια και τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Κατά την προεδρία μου προτεραιότητα θα αποτελέσουν οι νέοι δικηγόροι, οι οποίοι βιώνουν τις μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επάγγελμά μας διεθνώς, όπως και στην Ελλάδα, όπου οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα είναι οξύτερα.

Ταυτόχρονα, θα επιδιώξω ν΄ αναπτυχθούν περισσότερο οι σχέσεις μας με τους ευρωπαϊκούς φορείς των δικαστών, αφού πιστεύω ότι δικαστές και δικηγόροι μοιραζόμαστε την ευθύνη να κάνουμε τη Δικαιοσύνη καλύτερη. Γι’ αυτό, με διάφορους τρόπους, ακόμη και με κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, επείγει ν’ αποκτήσουμε περισσότερη συναντίληψη.

Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι είμαι στη διάθεση των Ελλήνων συναδέλφων μου για τα ειδικότερα θέματα που απασχολούντη χώρα μας.

Ήδη είμαι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, τον οποίο ευχαριστώ για την στήριξη της υποψηφιότητάς μου, αλλά και για την παρουσία του σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, όπως επίσης και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Φινοκαλιώτη για την τιμητική παρουσία του».

Ειδήσεις σήμερα:

«Η πιο σέξι οπαδός» του Μουντιάλ κινδυνεύει με σύλληψη

Έφοδος της Αστυνομίας στην Κιβωτό του Κόσμου στην Καλαμάτα

Αμερικανικά UAV στην 110 ΠΜ της Λάρισας - Θα παρακολουθούν όλο το Αιγαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης