Κύπρος: Έξι Μητροπολίτες υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου

Κύπρος: Έξι Μητροπολίτες υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου

Εκπροσωπούν δύο τάσεις: Η μία είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η άλλη είχε ταυτιστεί με τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας

arxiepiskopi-kiprou
Έξι Μητροπολίτες διεκδικούν την εκλογή τους στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, προς διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Σήμερα υποβλήθηκαν επισήμως οι υποψηφιότητες των Μητροπολιτών Πάφου Γεωργίου, Λεμεσού Αθανασίου, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, Μόρφου Νεοφύτου, Ταμασού Ησαΐα και Κυρηνείας Χρυσοστόμου.

Η εκλογή θα γίνει σε δύο φάσεις. Κατά τη πρώτη φάση στις 18 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Ελληνοκύπριοι άνω των 18 ετών και οι αλλοδαποί ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι έχουν νόμιμη παραμονή στη Κύπρο για περισσότερο από έναν χρόνο. Οι αλλοδαποί για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο θα πρέπει να παρουσιάσουν μεταφρασμένο και επικυρωμένο πιστοποιητικό βάφτισης από τη χώρα τους. Οι Κύπριοι που ανήκουν στις κοινότητες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη ψηφοφορία.

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν οι τρεις πρώτοι σε ψήφους, συγκροτώντας το «τριπρόσωπο» το οποίο τρεις μέρες αργότερα θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να επιλεγεί ο ένας ο οποίος και θα αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος, αν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση που κανένας δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία γίνεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και σε περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται με κλήρωση.

konstantias-vasilios
Ο Μητροπολίτης Κωνστάντιας, Βασίλειος
morfu-neofytos
Ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος
tamasou-isaias
Ο Μητροπολίτης Ταμάσου, Ησαΐας
lemesoy-athanasios
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος
kirinias-xrisostomos
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος
pafou-georgios
Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος


Οι έξι υποψήφιοι εκπροσωπούν δύο τάσεις. Η μία είναι αυτή που είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η άλλη αυτή που είχε ταυτιστεί με τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας. Υπέρ του αυτοκεφάλου της εκκλησίας της Ουκρανίας είχε ψηφίσει οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και Κυρηνείας Χρυσόστομος. Εναντίον είχαν τοποθετηθεί οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανασιος, Ταμασού Ησαΐας και Μόρφου Νεόφυτος.

Κλείσιμο
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδας παρά το ότι δεν παρεμβαίνουν στις εκλογές θα επιθυμούσαν εκλογή Αρχιεπισκόπου που δεν ελέγχεται από το Πατριαρχείο Μόσχας. Την ίδια επιθυμία έχουν τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Κυβέρνηση των ΗΠΑ που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και η αναφορά της στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας κατά τον επιμνημόσυνο λόγο της. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εκδηλώθηκε με το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου Μπαϊντεν.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει παρουσιάζουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο να προηγείται και να ακολουθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Και οι δύο ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων «ρωσόφιλων». Ωστόσο αν ο τρίτος ανήκει στην ομάδα αυτών που υποστηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε η εκλογή του θεωρείται πιθανή καθώς τον ευνοούν οι συσχετισμοί στην Ιερά Σύνοδο.

Οι υποψήφιοι Αρχιεπίσκοποι κατά την προεκλογική περίοδο καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εκλογή είτε με υποσχέσεις προς κάποιους Επισκόπους να τους υποστηρίξουν είτε ακόμη και με πριμοδότηση άλλων υποψηφίων που θεωρούνται εύκολοι αντίπαλοι εντός της Ιεράς Συνόδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατέρας Αντώνιος δεν είναι αυτό που φαίνεται» - Φίλος του 19χρονου επιβεβαιώνει τη μαρτυρία

Ένταση στα Βαλκάνια: Προς «κλιμάκωση της βίας» οδεύει το Κόσοβο, προς τη Μόσχα η Βουλγαρία

Σεξουαλική επίθεση σε 14χρονη από 30χρονο μέσα σε τρόλεϊ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης