Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιξε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων, πρώην εργαζόμενος πέρασε το κατώφλι των εισαγγελέων

Κιβωτός του Κόσμου: Άνοιξε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων, πρώην εργαζόμενος πέρασε το κατώφλι των εισαγγελέων

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σε αυτή τη φάση της έρευνας, είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων (πλημμέλημα)

kivwtos_tou_kosmou_new_xr
Με την κατάθεσή ενός μάρτυρα συνεχίστηκε η έρευνα που διεξάγουν από χθες για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», οι εισαγγελείς ανηλίκων Αικ. Κοπελάκη και η Δάφνη - Κυριακή Τσιχλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι των εισαγγελέων, οι οποίες χρεώθηκαν τη σχετική δικογραφία χθες Δευτέρα πέρασε ήδη σήμερα πρόσωπο που έχει εργαστεί στο παρελθόν σε δομή της «Κιβωτού«, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες μαρτυρικές καταθέσεις εργαζομένων και παιδιών που έχουν καταγγείλει ότι έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές. Στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος και τρεις ακόμη εργαζόμενοι στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα, σε αυτή τη φάση της έρευνας, είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, ελέγχεται μετά την αποκάλυψη από το «Θέμα» της συγκλονιστικής μαρτυρικής κατάθεσης 19χρονου τροφίμου της δομής, ο οποίος στις 16 Νοεμβρίου κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο τον παρενοχλούσε σεξουαλικά, προβαίνοντας σε βάρος του σε ασελγείς πράξεις και σε πρωτοφανείς χειρονομίες.

Η κατάθεση αυτή του νεαρού αγοριού, δρομολόγησε ραγδαίες εξελίξεις με την κυβέρνηση να ανακοινώνει σήμερα νέο προσωρινό Δ.Σ. στη Κιβωτού του Κόσμου με θητεία ενός έτους. Είχε προηγηθεί η επιστροφή της σχετικής δικογραφίας στην εισαγγελία Πρωτοδικών και η ανάθεσή της στις δυο εισαγγελείς ανηλίκων. Η έρευνα την οποία διενεργούν οι κ.κ. Κοπελάκη και Τσίχλη διεξάγεται κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας και ενώ τα στόματα για τα όσα φαίνεται να συνέβαινα σε δομές της «Κιβωτού» έχουν ανοίξει.

Οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων έχουν στα χέρια τους, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επτά καταθέσεων που δόθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ και τις αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη, οι οποίες, κατά πληροφορίες, περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10 καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, κυρίως αναφορές για σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο. Οι αναφορές αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και σε αυτές δεν υπήρχε άμεση καταγγελία παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Αυτή η καταγγελία έγινε ωστόσο με την μορφή κατάθεσης στην υποδιεύθυνση ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διεξήχθη εκεί. Δόθηκε στις 16 Νοεμβρίου από τον 19χρονο νεαρό, ο οποίος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του.

Στόχος των εισαγγελικών Aρχών είναι η έρευνα για την υπόθεση να ολοκληρωθεί τάχιστα και σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες που ενδέχεται να εισφέρουν στοιχεία και να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες. Πάντως ακόμα και στην περίπτωση που προκύπτουν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει εάν αυτές οι πράξεις μπορούν να λάβουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κιβωτός του Κόσμου: Έδιωξαν πρώην φιλοξενούμενη επειδή έκανε άμβλωση - «Είναι ό,τι πιο σκληρό μπορεί να βιώσει ένα παιδί»

Καιρός: Η κακοκαιρία «Denise» φέρνει καταιγίδες και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Επέστρεψε στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση με βιτριόλι - «Εδώ ξεκίνησε για μένα μια άλλη ζωή»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης