Γέρων Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου: Ενημερώθηκε για το φαινόμενο της «εγκατάλειψης εμβρύων»

Γέρων Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου: Ενημερώθηκε για το φαινόμενο της «εγκατάλειψης εμβρύων»

Σχεδόν το 12% των  κρυοσυντηρημένων εμβρύων εγκαταλείπονται από τα ζευγάρια και συσσωρεύονται στις κλινικές - «Οφείλουμε να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα» είναι το μήνυμά του

εφραιμ830
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο γέροντας Εφραίμ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου για τα εγκαταλελειμμένα έμβρυα που παραμένουν σε μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όταν επισκέφθηκε την κλινική Γένεσις Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Ο διευθυντής της κλινικής κ. Κωνσταντίνος Πάντος ενημέρωσε τον ηγούμενο για τις μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, τις νεότερες τεχνικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση και για το ζήτημα της κρυοσυντήρησης των εμβρύων.

Όπως εξήγησε ο κ. Πάντος «η κρυοσυντήρηση αποτελεί ορόσημο για την τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενισχύοντας την αναπαραγωγική αυτονομία, ενώ ο αριθμός γεννήσεων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση κρυοσυντηρημένων εμβρύων αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο».

εφραιμ3
εφραιμ4


Κλείσιμο
Ωστόσο αυτό που επεσήμανε ο διευθυντής της κλινικής είναι ότι παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της «εγκατάλειψης εμβρύων είτε γιατί το ζευγάρι που υποβλήθηκε σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή απέκτησε τα παιδιά που ήθελε ή πολλά από αυτά εγκαταλείπουν την προσπάθεια για τους δικούς τους λόγους». Μάλιστα ο κ. Πάντος ανέφερε ότι το 12% των κρυοσυντηρημένων εμβρύων εγκαταλείπονται από τα ζευγάρια.

Από την πλευρά του ο γέροντας Εφραίμ ανέφερε ότι Εκκλησία και Επιστήμη μπορούν να συμπορεύονται και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα "εγκαταλελειμμένα έμβρυα". Αναφερόμενος στο θέμα, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ζήτημα για το οποίο οφείλουμε να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

αφραιμ1
εφραιμ2


Ο κ. Πάντος ανέφερε σχετικά ότι: «Υπάρχουν προβληματισμοί και διλήμματα που αντιμετωπίζουμε ως γιατροί στην καθημερινή μας πράξη. Ένας κύριος προβληματισμός είναι τα πλεονάζοντα εγκαταλελειμμένα έμβρυα τα οποία συσσωρεύονται στις κλινικές μας. Η «τύχη» αυτών των εμβρύων παραμένει βάσει του ισχύοντος πλαισίου να δοθούν για δωρεά ή για ερευνητικούς σκοπούς ή τέλος η καταστροφή τους, μετά από ενυπόγραφη προϋπάρχουσα συναίνεσή τους. Θα μπορούσε όμως να προστεθεί άλλη μια επιλογή αυτή της διάθεσής τους σε δημόσια τράπεζα εγκαταλελειμμένων εμβρύων προκειμένου να οδηγηθούν για υιοθεσία σε άλλα άτεκνα ζευγάρια, πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη των βιολογικών γονέων, και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε μία άλλη νοοτροπία εκείνης της κατάψυξης ωαρίων -δηλαδή αγονιμοποίητου γενετικού υλικού- ώστε στο μέλλον να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια διλλήματα. Έτσι θα πάψει το φαινόμενο να μαζεύονται και να αποθηκεύονται με αβέβαιο μέλλον χιλιάδες έμβρυα».

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα ο γάμος της μικρότερης κόρης του Τραμπ με τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπούλος

Απίθανες δικαιολογίες στο Αυτόφωρο από σπείρα γυναικών διαρρηκτών

Το οικογενειακό δράμα πίσω από την 6χρονη που υπέστη δύο ανακοπές - Πέρυσι αυτοκτόνησε ο πατέρας της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης