Φράγκος: Υπάρχει φρενίτιδα εθνικισμού στην Tουρκία, δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

Φράγκος: Υπάρχει φρενίτιδα εθνικισμού στην Tουρκία, δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια

«Βλέπουμε επίθεση της Τουρκίας εναντίον όλων, ο εθνικισμός έχει μολύνει τις ψυχές του γειτονικού λαού με τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε μαζί» υποστήριξε ο στρατηγός εν αποστρατεία

2666022
Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ όπου η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στο Κογκρέσο θα είναι ισχυρή σχολίασε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος τονίζοντας ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργεί η δημοκρατία».

Σε αντίθεση με την Τουρκία, όπως είπε, που μολύνει με εθνικισμό τον κόσμο. Κάνοντας μια σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία δήλωσε στις «Συνδέσεις» ότι εκείνο το οποίο διαπιστώνει είναι ότι υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα δημοκρατίας. «Τι μπορεί να πει κανείς για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας που αυτή την περίοδο, ιδίως μετά το ’20, υπάρχει μια φρενίτιδα εθνικισμού και μάλιστα με κύριο στόχο τη χώρα μας και την Κύπρο» δήλωσε ο απόστρατος στρατιωτικός.

Μιλώντας για τον τουρκικό εθνικισμό τόνισε ότι στρέφεται ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της γύρω περιοχής. «Βλέπουμε επίθεση εναντίον όλων. Μεγάλο μέρος του βορείου Ιράκ κατέχεται από τους Τούρκους. Το ίδιο συμβαίνει στη Συρία ενώ γίνεται μεταφορά του ενδιαφέροντος στη Λιβύη, ώστε να διευκολύνουν τη δική μας υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», προσέθεσε ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

«Πρέπει κάτι να γίνει για να υπάρξει απάντηση. Ευτυχώς υπάρχει η κατανόηση ότι τα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα δικαίωμα το οποίο απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμία περίπτωση κανένας δεν πρέπει να αποποιηθεί, ούτε να γίνουμε και χώρα μειωμένης κυριαρχίας με ένα casus belli που θέτει η Εθνοσυνέλευση μιας γειτονικής χώρας, όπως είναι η Τουρκία, τόνισε.
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-co8edcr0wv0x)
 

Κλείσιμο
Ερωτηθείς για εαν η συγκυρία είναι κατάλληλη για να διευρύνουμε την ΑΟΖ μας στα 12 ναυτικά μίλια απάντησε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο επιβάλλει στην Ελλάδα, όπως και η Τουρκία έχει διευρύνει της ΑΟΖ της στα 12 ναυτικά μίλια να το κάνουμε και εμείς στα νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Μιλωντας για τις έρευνες για υδρογονάθρακες που ξεκίνησαν σε Κρήτη και Πελοπόννησο, απάντησε ότι αναμένει μια πρώτη τουρκική αντίδραση η οποία ελπίζει να μην είναι στην μέση γραμμή της ΑΟΖ με τη Λιβύη προς την Ελλάδα.

Η Λιβύη παραβλέπει την Κρήτη και τη Γαύδο

«Εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης θέλει να κάνει μέση γραμμή από το νότιο άκρο της Πελοποννήσου. Παραβλέπει και την Κρήτη και την Γαύδο», συμπλήρωσε ο στρατηγός ε.α.

«Υπάρχει φρενίτιδα εθνικισμού στη γειτονική χώρα που έχει μολύνει τις ψυχές του γειτονικού λαού με τον οποίο θέλουμε να ζήσουμε μαζί» δήλωσε ο κ. Φράγκος προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να κηρύξουμε τα 12 ναυτικά μίλια στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας. Το έχει πράξει η γείτονα χώρα. Γιατί εμείς λοιπόν να το αποποιούμεθα και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όλοι μας να λέμε ότι αυτό casus belli είναι παράνομο και να το διακηρύττουμε παντού, συμπλήρωσε ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η υποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και Φωτεινή Πετρογιάννη: Κόντρα άνευ προηγουμένου στο Twitter

Η «πιο όμορφη αστυνομικός στον κόσμο» υπηρετεί στην πιο επικίνδυνη πόλη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης