Συμβούλιο της Επικρατείας: «Μπαράζ» προσφυγών κατά του νέου πολεοδομικού σχεδίου για Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Μπαράζ» προσφυγών κατά του νέου πολεοδομικού σχεδίου για Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα

Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετο στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία

mati-poleodomiko-sxedio
Μπαράζ αιτήσεων ακυρώσεως έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες ζητείται να ακυρωθεί το πρόσφατο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα κ.λπ., που καταστράφηκαν από την φωτιά του Ιουλίου του 2018 στην οποία  έχασαν τη ζωή τους 104 άτομα.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ 15 αιτήσεις ακυρώσεως από κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής και έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν τον ερχόμενο Μάιο.

Όλοι υποστηρίζουν ότι το από 7.6.2022 ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για τις επίμαχες περιοχές είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί το από 7.6.2022 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στην πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, καθορισμός ζωνών βιώσιμης πολεοδόμησης και ζωνών εκτός πολεοδόμησης, χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης, περιβαλλοντική έγκριση του ΕΠΣ και επικύρωση καθορισμού οριογραμμών ρεμάτων». Παράλληλα, με το επίμαχο Π Δ προβλέπεται η δημιουργία νέου οικισμού από 100 νέες κατοικίες, κατά μέσο όρο των 80 τ.μ., προκειμένου να στεγαστούν οι πυρόπληκτοι της περιοχής.

Οι προσφεύγοντες ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν, σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, ότι το επίμαχο προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος) και είναι αντίθετο στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ).

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι είναι μη νόμιμο καθώς εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσίας, κατά παράβαση των ουσιωδών τύπων της προβλεπόμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης, ενώ επιφέρει δραστική υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι πριν την έκδοση του προσβαλλόμενου Προεδρικού Διατάγματος δεν τηρήθηκε η διαδικασία προέγκρισης, δηλαδή δεν προκύπτει ότι υποβλήθηκε η σχετική αίτηση προέγκρισης με την απαιτούμενη με τεχνική έκθεση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος 4447/2016.

Τέλος, αναφέρουν ότι «θα υποβαθμιστεί δραστικά το τοπίο και το εν γένει φυσικό και οικιστικό παραβάλλον στην περιοχή Σκουφέικα Ραφήνας, μετατρέποντας την από περιοχή ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης σε περιοχή εντατικής και πυκνής οικιστικής και πολεοδομικής διαμόρφωσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Απόστολος Τζιτζικώστας: Στην Ελλάδα μετά το μπλόκο των Τούρκων - Τον παρέλαβε με αεροσκάφος από τη Σμύρνη ο Δένδιας

Κακοκαιρία Eva: Επικίνδυνες οι επόμενες ώρες - Δείτε σε χάρτες που θα χτυπήσουν οι καταιγίδες

Σπίτι με το MEGA: Η έναρξη υπό τους ήχους του «Bella Ciao», οι αντιδράσεις στο Twitter και οι καλεσμένοι της πρεμιέρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης