Υπουργείο Παιδείας: Εκπρόσωποι 30 κορυφαίων αμερικανικών Πανεπιστημίων επισκέπτονται στην Ελλάδα

Υπουργείο Παιδείας: Εκπρόσωποι 30 κορυφαίων αμερικανικών Πανεπιστημίων επισκέπτονται στην Ελλάδα

Μεταξύ των αμερικανικών πανεπιστημίων που θα «επισκεφθούν» την Ελλάδα είναι τα Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins, Princeton

ekpa
Εκπρόσωποι 30 κορυφαίων Πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ έρχονται το Σάββατο στην Αθήνα στο πλαίσιο του Pharos Summit που αποσκοπεί στη διεύρυνση και εμβάθυνση των συνεργασιών τους με Ελληνικά ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται τα Columbia, Harvard, Yale, Tufts, Johns Hopkins, Princeton.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της προτεραιότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων της χώρας μας καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και την συμβολή στο brain gain) και την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και καινοτομία.

Σε τρεις άξονες η στρατηγική από το υπ. Παιδείας

1. Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών)

2. Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των πανεπιστημίων σε αυτή την προσπάθεια, ύψους 80 εκ. ευρώ

3. Έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με κομβικούς παίκτες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Επιδίωξη είναι η Ελλάδα να καταστεί η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.

Η διεθνοποίηση των Ελληνικών ΑΕΙ θα έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές μας να αποκτούν πρόσβαση σε παγκόσμιου φήμης πανεπιστήμια χωρίς να απαιτείται να μεταναστεύσουν. Παράλληλα οι καθηγητές και ερευνητές επωφελούνται από την δημιουργία ακαδημαϊκών και ερευνητικών συμπράξεων αποκοτώντας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και πόρους όπως εργαστήρια και βιβλιοθήκες.

Σε οικονομικό επίπεδο τα ελληνικά πανενεπιστήμια μας θα επωφεληθούν σε όλα τα επίπεδα, καθώς και με σημαντική εισροή εσόδων από φοιτητές εξωτερικού – υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών. Σε επίπεδο κύρους και διεθνούς προβολής, τα πανεπιστήμια μας αποκτούν τη θέση που τους αρμόζει στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη.


Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στον περιφερειακό Υμηττού - Μετωπική σύγκρουση οχημάτων

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πάνω από 100 βίντεο παιδικής πορνογραφίας στον υπολογιστή του

«Kαλάθι του νοικοκυριού»: Να φαίνεται και η αρχική τιμή των προϊόντων ζητάει το υπουργείο Ανάπτυξης
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης