ΕΜΠ-28η Οκτωβρίου: Η συμβολή του Πολυτεχνείου στο Έπος του 1940

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

politehnio
Με μια σημαντική ομιλία του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Μπουντουβή και τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Δημήτρη Καρώνη, Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με τίτλο:«Ανεφοδιασμός και Υποστήριξη: O ρόλος της επιμελητείας κατά τη διάρκεια του πολέμου» έγινε ο επίσημος εορτασμός της 82ης εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 χθες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Ο κ. Μπουντουβής αφού επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί «η πανδημία μας τριγυρίζει και συγκεκριμένα δύο Κοσμήτορες, τώρα που μιλάμε, είναι σε ανάρρωση», αναφέρθηκε στο ΟΧΙ της Ελλάδας απέναντι στον άξονα φασισμού-ναζισμού που οδήγησε στο έπος του Αλβανικού μετώπου και σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ αναφέρθηκε και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι το 1940. «Η διαπίστωση «από την καταστροφή του 1922 στο έπος του 1940», τόνισε, «μας στέλνει στη συνταρακτική περίοδο του μεσοπολέμου για την αναζήτηση της κατανόησης που για να επιτευχθεί προϋποθέτει την αποφυγή της αγιοποίησης και της δαιμονοποίησης προσώπων και καταστάσεων τόσο από ιστορικούς όσο και από αναγνώστες».

Ακολούθως, διηγήθηκε ιδιαίτερα παραστατικά μια προσωπική του εμπειρία κατά την επίσκεψή του στο οχυρό Λίσσε, ένα από τα 21 οχυρά της επονομαζόμενης γραμμής Μεταξά που είχε οικοδομηθεί για την από βορρά προστασία των ελληνικών συνόρων.

prytanis_polytexneiou

Ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής



«Εκεί άκουσα από τον ξεναγό, ταγματάρχη του ελληνικού στρατού, τόνισε, την αναφορά στη σημαντική συμβολή του ΕΜΠ στην αποτελεσματικότητα της οχύρωσης με την τεχνογνωσία του στο κρίσιμο υλικό των οχυρών, το τσιμέντο. Και απόρησα γιατί δεν είχα ακούσει ή διαβάσει ποτέ και πουθενά γι’ αυτή τη συνεισφορά του ΕΜΠ. Και έψαξα κι ακόμη ψάχνω για πηγές πληροφορίας. Το μόνο που έχω καταφέρει να βρω είναι ένα άρθρο του Θεοδόση Τάσιου στο Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Τεύχος 2189, 4 Μαρτίου 2002.

Πριν από αυτό και μετά από αυτό τίποτε. Eπικεφαλίδα του άρθρου: "Ελληνικά χέρια, 
ελληνικά λεφτά, ελληνική διευθυντική οργάνωση κι ελληνική τεχνογνωσία, κατασκεύασαν ένα μέγιστο τεχνικό έργο: Την οχύρωση των Βορείων Συνόρων της Χώρας"». Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μπουντουβή εδώ:

Ο πανηγυρικός από τον καθηγητή Καρώνη

polytechneio_dimitris_karonis
Κλείσιμο

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καρώνης



Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Δ. Καρώνη με θέμα τον ρόλο της Επιμελητείας στον ανεφοδιασμό και την υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Καρώνη εδώ:



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του ΕΜΠ και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου

polytechneio_horodia

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΚΤ: Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων - Πόσο θα αυξηθούν οι δόσεις

Θεσσαλονίκη: Αθλήτρια-πρότυπο η 16χρονη Βεατρίκη που κέρδισε τις εντυπώσεις στην παρέλαση

Επιστρέφει στo lockdown η Ουχάν, τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης