Ποια τρία θέματα απασχόλησαν τον δικηγορικό κόσμο

Ποια τρία θέματα απασχόλησαν τον δικηγορικό κόσμο

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών και το Κτηματολόγιο, στα ζητήματα που τέθηκαν στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

dikigoroi123
Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά την τελευταία συνεδρίασή της επικεντρώθηκε σε τρία καυτά θέματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο, που είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, η βελτιωτική, σε σχέση με την υφιστάμενη, προωθούμενη διάταξη για την τροποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και το Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

«Α. ΑΥΞΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην αύξηση, από 1.1.2023, των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης και συνεχούςαύξησηςτου πληθωρισμού. Η Κυβέρνηση δεν στηρίζει τους δικηγόρους, όπως φάνηκε τόσο με τη στάση που κράτησε απέναντί τους μέσα στην πανδημία όσο και με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (τέλος επιτηδεύματος, ΦΠΑ κλπ). Τουναντίον, τους επιβαρύνει με περαιτέρω αύξηση του λειτουργικού τους κόστους. Σημειώνεται δε, ότι η αύξηση αυτή, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα απορροφηθεί στο μέλλον, όταν οι οικονομικές συνθήκες διαφοροποιηθούν, δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη αύξηση των συντάξεων και δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες εις βάρος ιδίως των αμίσθων δικηγόρων,οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών με

ίδιες δαπάνες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

1. Να αποστείλει επιστολή, σε συνεργασία με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία να εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη αύξηση από 1-1-2023 των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ.

2. Να δημοσιοποιήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο το θέμα της αύξησης των εισφορών και τις αρνητικές συνέπειές του στους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της αυτή, να προβεί άμεσα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δικηγορικού σώματος και να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Β. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί, καταρχάς, θετική την παράταση μέχρι 31.12.2023 της προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές της Χώρας που έχουν κτηματογραφηθεί και την πρόθεση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για οριστική επίλυση του ζητήματος με τον καθορισμό της άνω προθεσμίας, ως 20ετούς, αρχομένης από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων.

Γ. 187 παρ. 6 Π.Κ.

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί βελτιωτική, σε σχέση με την υφιστάμενη, την προωθούμενη διάταξη για τροποποίηση του άρθρου 187 παρ. 6 σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο δύναται να κρίνει με ειδική αιτιολογία για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα που επισύρουν πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή.

Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά στην Ολομέλεια, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως στο αμέσως προσεχώς διάστημα».

Ειδήσεις σήμερα:

«Λειτούργησαν συνδυαστικά κούραση, αϋπνία, πίεση και ζέστη», λέει η Νόνη Δούνια για τη λιποθυμία της στη Βουλή

Μηνύσεις και αγωγές από τον Κούγια σε ιατροδικαστές που παρουσιάστηκαν ως τεχνικοί σύμβουλοι της Πισπιρίγκου

Στροφή της Κομισιόν - Προς προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης