Ειδικό Δικαστήριο: Αποβλήθηκε από πολιτική αγωγή η Γεωργία Τσατάνη

Ειδικό Δικαστήριο: Αποβλήθηκε από πολιτική αγωγή η Γεωργία Τσατάνη

Εισαγγελική πρόταση για το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης

eidikodikasthrio
Το Ειδικό Δικαστήριο, περί ευθύνης υπουργών που δικάζονται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, απέρριψε το αίτημα της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη για παράσταση πολιτικής αγωγής (παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος). Tο δικαστήριο, δηλαδή, απέβαλε την κυρία Τσατάνη από την εν λόγω δίκη.

Προηγούμενα, η Όλγα Σμυρλή εισαγγελέας της έδρας Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, πρότεινε σήμερα να γίνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου να μην γίνει δεκτή η παράσταση της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, ως πολιτικής αγωγής.

Με την έναρξη της σημερινής τρίτης, κατά σειρά ημέρας, ακροαματικής διαδικασίας, στο Ειδικό Δικαστήριο, η κ. Σμυρλή πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ότι έχει παραγραφεί το δικονομικό δικαίωμα της κυρίας Τσατάνη. Και αυτό γιατί η κυρία Τσατάνη είχε καταθέσει δήλωση πολιτικής αγωγής στις 16 Φεβρουαρίου και η παλαιότερη (2018) δήλωση που είχε υποβάλλει δεν αφορούσε την υπόθεση που δικάζεται τώρα, άλλα εκείνη της βομβιστικής ενέργειας σε βάρος της.

Οι συνήγοροι της κυρίας Τσατάνη, αντέκρουσαν την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, ενώ αντίθετα οι δικηγόροι του κ. Παπαγγελόπουλου, χαρακτήρισαν θεμελιωμένη την εισαγγελική πρόταση και συντάχθηκαν με αυτή.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο αφού διέκοψε και πραγματοποίησε διάσκεψη, με παρεμπίπτουσα απόφασή του, έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και κατά συνέπεια δεκτό το αίτημα των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου και απέβαλε την κυρία Τσατάνη από τη δίκη. Έτσι, η κυρία Τσατάνη δεν μπορεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Τηλεοπτική ζωντανή κάλυψη της δίκης

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλαν αίτημα στο δικαστήριο προκειμένου να καλυφθεί ζωντανά όλη η δίκη (απ΄ ευθείας μετάδοση). Υποστήριξαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ότι η απευθείας μετάδοση της δίκης προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3090/2002), ύστερα από σχετική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον δεν παραβιάζονται τα χρηστά ήθη, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται.

Κλείσιμο
Επίσης, υποστήριξαν ότι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει συναινέσει στην τηλεοπτική κάλυψη δίκης σε μια περίπτωση.

Εξάλλου, η σπουδαιότητα της δίκης έχει έντονο ενδιαφέρον καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι πρώην εισαγγελικός λειτουργός και είχε πολιτική ιδιότητα, πλέον των άλλων θέσεων που υπηρέτησε, ενώ η κυρία Τουλουπάκη είναι εν ενεργεία εισαγγελική λειτουργός.

Από την πλευρό του ο κ. Παπαγγελόπουλος, έλαβε το λόγο επί του αιτήματος για τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και τόνισε:

«Θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με κατακρεουργήσουν εδώ και πέντε χρόνια. Την αλήθεια θέλω, με εμφανίσουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, τι αυτό…

Όταν η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά (σ.σ.: Βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου), διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός». Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο προκειμένου να συνεχίσει με την εισαγγελική πρόταση για το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης.

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη η δίκη

Απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία (8 έναντι 5) παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το αίτημα των συνηγόρων των κατηγορουμένων για συνεχή τηλεοπτική κάλυψη της δίκης.

Από τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου μειοψήφησαν: Βασιλική Ηλιοπούλου (πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου), Ρωξάνη Γιαννουλάτου, Παναγιώτης Τσούκας, Βαρβάρα Ραφτοπούλου και Βασίλειος Αραβαντινός. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υφίσταται σημαντικό ουσιώδες δημόσιο συμφέρον για να καλυφθεί η δίκη.

Προηγούμενα, η εισαγγελέας της έδρας δήλωσε ότι συναινεί στο να καλυφθεί πλήρως η δίκη, καθώς συμβάλλουν και λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

Η κυρία Σμυρλή, επισήμανε ότι δεν βρίσκει λόγους για να μην συναινέσει για την τηλεοπτική κάλυψη, καθώς η επίμαχη υπόθεση έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα έντονα τον πολιτικό και δικαστικό κόσμο. Οι συνήγοροι χαιρέτησαν την εισαγγελική πρόταση και το δικαστήριο αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να αποφασίσει επί του αιτήματος, το οποίο τελικά και απορρίφθηκε. Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη.


Ειδήσεις σήμερα

Οι Τούρκοι επιμένουν στα fake news: Η Sabah «ανακάλυψε» κι άλλο «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Λαύριο

Αλληλοκατηγορίες για ξυλοδαρμό ανάμεσα σε μητέρα και κόρη στη Θεσσαλονίκη λόγω τηλεφωνημάτων στον πατέρα

Θεοδωρικάκος: Καθημερινά επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 1.500 παράνομοι μετανάστες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης