Narcos Olympos: Στο βουνό των θεών το μεγαλύτερο καρτέλ κάνναβης στην Ευρώπη 

Narcos Olympos: Στο βουνό των θεών το μεγαλύτερο καρτέλ κάνναβης στην Ευρώπη 

Ποιος... Ελ Τσάπο; - Η αλβανική μαφία έστησε με Ελληνες διακινητές μια υπερκαλλιέργεια - Βρέθηκαν 40 στρέμματα, 11 τόνοι χασίς αξίας €40 εκατ. και τρεις «κηπουροί» - Αναζητείται ο «Ελ Πατρόν»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
XASISOFYTEIA2
Η υπόθεση «Ολυμπος» θυμίζει την ελληνική εκδοχή της δημοφιλούς σειράς του Netflix, «Narcos», καθώς η αλβανική μαφία, σε μια σύμπραξη με Ελληνες διακινητές, επιχείρησε να δημιουργήσει στο ψηλότερο βουνό της χώρας το μεγαλύτερο καρτέλ κάνναβης στην Ευρώπη. Μια υπερ-καλλιέργεια 40 στρεμμάτων σε πέντε επίπεδα που θα παρήγαγε σε πρώτη φάση περισσότερους από 11 τόνους κάνναβης άριστης ποιότητας με κέρδη που θα ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη «μπίζνα» ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με το κόψιμο εκατοντάδων δέντρων στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, τη δημιουργία ενός ειδικού συστήματος άρδευσης μήκους πολλών χιλιομέτρων από πηγές του Ολύμπου και τη «ναύλωση» δεκάδων μουλαριών για να μεταφέρουν τις πρώτες ύλες, εργαλεία, αλλά και τη «χρυσή» σοδειά. Καθημερινά στις καλλιέργειες δούλευαν περίπου 15 άτομα, ενώ η οργάνωση είχε φροντίσει για τα πάντα. Μέχρι και ζυμωτήριο ψωμιού διέθετε στους εργάτες που δούλευαν κρεμασμένοι στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, ενώ υπήρχαν και γυναίκες που φρόντιζαν για τη σίτιση και την καθαριότητά τους.

Δείτε βίντεο με τη φυτεία κάνναβης στον Όλυμπο:
Δηλώσεις σχετικά με διακρίβωση της δράσης εγκληματικής ομάδας που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης

Ομως, η ελληνική βερσιόν του «Narcos» κατέρρευσε μετά από έρευνες σχεδόν δύο μηνών της ΕΛ.ΑΣ. και τη μεγάλη επιχείρηση στην άγρια πλευρά του βουνού των θεών, στην οποία συμμετείχαν 120 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα.
narcos_olympos_in__2_
Αεροφωτογραφία της φυτείας από drone
Κλείσιμο

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει μέσα από περιγραφές, πληροφορίες, αναφορές και αδημοσίευτα φωτογραφικά ντοκουμέντα όλο το χρονικό της «απόβασης της ΕΚΑΜ» στον Ολυμπο. Μια πρωτοφανής υπόθεση, καθώς ξεριζώθηκαν 5.052 δενδρύλλια ύψους 3 μέτρων το καθένα, ενώ βρέθηκαν και σχεδόν 22 κιλά «φούντας» που είχαν προλάβει να αποξηράνουν θερίζοντας επιπλέον εκατοντάδες δενδρύλλια.

Ο πληροφοριοδότης

Αρχές Αυγούστου. Η Δίωξη Ναρκωτικών Λάρισας μόλις έχει ολοκληρώσει μια μεγάλη επιχείρηση στην Αγιά με τον εντοπισμό περισσότερων από 2.000 δενδρυλλίων κάνναβης, όταν χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής, μια βαθιά φωνή αποκαλύπτει στον αξιωματικό ότι σε δύσβατη περιοχή του ανατολικού Ολύμπου υπάρχει μια υπερ-καλλιέργεια κάνναβης από μια εγκληματική οργάνωση που θέλει να στήσει στη χώρα μας το μεγαλύτερο καρτέλ της Ευρώπης. Κάποιος ήθελε να γίνει ο Πάμπλο Εσκομπάρ της Ελλάδας και των φυτειών. Κάποιες λεπτομέρειες που έδωσε το «βαθύ λαρύγγι», προτού κατεβάσει βιαστικά το ακουστικό, οδήγησαν τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι η πληροφορία είναι βάσιμη και έπρεπε να ψαχτεί σε βάθος.
narcos_olympos_in__4_
Με ειδική επιχείρηση έφτασαν στη φυτεία οι αστυνομικοί

Την υπόθεση με την κωδική ονομασία «Ολυμπος» συντονίζει ο γενικός περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο οποίος ενημερώνεται για την παραμικρή λεπτομέρεια και την πρόοδο των ερευνών, ενώ συμμετέχει η Δίωξη Ναρκωτικών, η ΟΠΚΕ, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, η ΕΚΑΜ, ακόμη και τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής. Αμέσως σηκώνονται drones και από πολύ μεγάλο ύψος σαρώνουν όλο τον Ολυμπο. Ομως δεν μπορούν να κατέβουν χαμηλά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν αντιληπτά από τους ένοπλους φρουρούς των φυτειών και όλο το project να τιναχτεί στον αέρα. Παράλληλα, ο καιρός και το μικροκλίμα στο βουνό των θεών, που αλλάζει κάθε 15 λεπτά με ισχυρές νεφώσεις και ανέμους, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αποφασίζεται να σηκωθεί ελικόπτερο που διαθέτει κάμερες υψηλής ευκρίνειας για να σκανάρει τις απόκρημνες πλαγιές. Και πάλι, όμως, παρά τις πολύωρες πτήσεις, η υπερπαραγωγή του Ολύμπου δεν εντοπίζεται.
20092022narkotikathess001
20092022narkotikathess002
20092022narkotikathess003
20092022narkotikathess004
20092022narkotikathess005
20092022narkotikathess006

Τότε, το πλάνο αλλάζει και οι επιτελείς αποφασίζουν να φτιάξουν μικρές ομάδες έρευνας που χρησιμοποιούν θηριώδη 4Χ4 και μέσα από δύσβατα μονοπάτια και πεζοπορία πολλών ωρών να χτενίσουν την περιοχή. Το στρατηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στήνεται στην πλευρά της Καλλιπεύκης και σιγά-σιγά απλώνεται προς τις πλαγιές της Πιερίας. Ο κίνδυνος να πέσουν πάνω στους παρατηρητές και φύλακες των φυτειών είναι μεγάλος και γι’ αυτό η όλη επιχείρηση που κράτησε τέσσερις εβδομάδες γίνεται με άκρα μυστικότητα. Μέχρι και ειδικές στολές παραλλαγής φορούσαν τα κλιμάκια των αστυνομικών για να εναρμονίζονται με την άγρια φύση και να μη φαίνονται. Μάλιστα, πριν ξεκινήσουν την πεζοπορία, μέσα από χαράδρες, κατόπτευαν τον χώρο με κιάλια για να μην πέσουν σε μπλόκα και παγίδες των ναρκοκαλλιεργητών.

Τελικά, τα ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου οι ομάδες ανίχνευσης της Αστυνομίας βρίσκουν τον στόχο. Σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, στην περιοχή του Ολύμπου Ανω Σκοτίνα, εντοπίζουν αυτό που για έναν μήνα αναζητούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σημείο όπου άφησαν τα τετρακίνητα «θηρία» η φυτεία απείχε 3 ώρες πεζοπορίας μέσα από δύσβατα μονοπάτια. Ωστόσο, αυτό που αντίκρισαν ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Η φυτεία απλωνόταν σε 5 επίπεδα, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων. Στον χώρο υπήρχαν εγκαταστάσεις για το προσωπικό που είχε μετακομίσει εκεί πάνω, όπως επίσης και στεγνωτήρια-ξηραντήρια για τη μετατροπή των φυτών σε «φούντα».
narcos_olympos_in__3_

Εφοδος της ΕΚΑΜ

Οι αστυνομικοί, μη γνωρίζοντας τι θα συναντήσουν, αποφάσισαν την έφοδο να την πραγματοποιήσουν πάνοπλοι εκαμίτες, καθώς ήταν ορατός ο κίνδυνος να πέσουν πάνω στους ένοπλους φρουρούς του καρτέλ και να γίνει «πόλεμος». Τελικά, ήταν τόσο αιφνιδιαστική και γρήγορη η έφοδος που όλα έληξαν ήρεμα, με τους αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες σε δύο Αλβανούς ηλικίας 31 και 47 ετών. Συμπτωματικά, η επιχείρηση των Αρχών συνέπεσε με την αλλαγή προσωπικού στις φυτείες του Ολύμπου.

Την ώρα που δεκάδες αστυνομικοί ξερίζωναν τα δενδρύλλια και τα φόρτωναν σε ελικόπτερα της Πυροσβεστικής για να τα μεταφέρουν στα κεντρικά, οι αναλυτές της Ασφάλειας προσπαθούσαν να δουν τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από αυτή την άκρως σοβαρή υπόθεση. Μέσα από πληροφορίες και εκτιμήσεις, αλλά και αναλύοντας τα όσα είδαν στις φυτείες των πέντε επιπέδων του Ολύμπου, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

20092022narkotikathess009
20092022narkotikathess016
20092022narkotikathess017

- Ηγετικά μέλη της αλβανικής μαφίας θέλησαν να στήσουν στο πιο άγριο βουνό της χώρας το κέντρο παραγωγής κάνναβης άριστης ποιότητας της Ευρώπης. Το σημείο που επέλεξαν απαιτεί μεγάλο αριθμό ατόμων που θα δούλευε, αλλά και χρηματοδότηση, καθώς το κόστος παραγωγής πολλαπλασιαζόταν λόγω του ανάγλυφου της περιοχής και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Πριν από έναν χρόνο ήρθαν σε επαφή με τοπικούς έμπιστους διακινητές ναρκωτικών και ξεκίνησαν τις εργασίες. Αφού επέλεξαν τα πέντε επίπεδα που θα καλλιεργούσαν τα δενδρύλλια (κάθε επίπεδο απείχε από το άλλο έως και 20 λεπτά πεζοπορίας και αναρρίχησης), ξεκίνησαν με θηριώδη αλυσοπρίονα να κόβουν εκατοντάδες έλατα και βελανιδιές που υπήρχαν στο σημείο. Με τους κορμούς των δέντρων έφτιαχναν τοιχία για να μη φεύγει το χώμα σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, εντόπισαν πηγές που έβγαζαν νερό και με λάστιχα χιλιομέτρων κατασκεύασαν ένα τεράστιο αρδευτικό δίκτυο για να ποτίζουν τις φυτείες.
narcos_olympos_in__1_

narcos_olympos_in__6_
Ανδρες της Αστυνομίας ξεφορτώνουν τα φορτηγά με τα ναρκωτικά

- Ολα αυτά ολοκληρώθηκαν προτού φτάσει ο περσινός χειμώνας και τον Μάρτιο, χρησιμοποιώντας δεκάδες μουλάρια, μετέφεραν λιπάσματα, σπόρους και φάρμακα για να ξεκινήσουν οι καλλιέργειες. Για έξι μήνες, καθημερινά, περίπου 15 άτομα δούλευαν πυρετωδώς προκειμένου τα 40 στρέμματα με τα χιλιάδες δενδρύλλια να αναπτυχθούν πλήρως και να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η συγκομιδή. Μάλιστα, το καρτέλ είχε φτιάξει μια μίνι κοινότητα για τους εργάτες, παρέχοντας τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, ενώ προσέλαβαν και γυναίκες για να φροντίζουν από το ψήσιμο του ψωμιού μέχρι την καθαριότητα των εργατών. Αλλωστε οι εργαζόμενοι μπορεί να περνούσαν μέχρι και πολλές εβδομάδες απομονωμένοι στο σημείο, ενώ για την επικοινωνία τους με τους επικεφαλής χρησιμοποιούσαν ειδικό ασύρματο.

- Πρόλαβαν πριν από την έφοδο της Αστυνομίας να μαζέψουν και να αποξηράνουν εκατοντάδες δενδρύλλια φτιάχνοντας «φούντα» άριστης ποιότητας περίπου 22 κιλών. Δεν πρόλαβαν όμως να έρθουν τα μουλάρια για να τη φορτώσουν και να την κατεβάσουν στην πόλη.
20092022narkotikathess014
20092022narkotikathess018
20092022narkotikathess019

Ο αρχηγός και το καρτέλ

Οι έρευνες του ειδικού κλιμακίου της Ασφάλειας δεν ολοκληρώθηκαν με την επιχείρηση στον Ολυμπο, καθώς τώρα, μετά το ξερίζωμα των φυτειών, αναζητούν τον αρχηγό που ήθελε να στήσει το καρτέλ για να το «ξεδοντιάσουν». Ολα δείχνουν ότι ο «Εσκομπάρ της Ελλάδας» είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, χοντρές άκρες στην Ευρώπη και φιλοδοξία να γίνει ο νούμερο 1 στην παραγωγή και διακίνηση χασίς. Επένδυσε πολλές χιλιάδες ευρώ για να στήσει την υπερ-φυτεία των πέντε επιπέδων στον Ολυμπο, ελπίζοντας ότι η άγρια φύση θα κρατήσει καλά κρυμμένα τα ένοχα μυστικά του και με τους περισσότερους από 11 τόνους φούντας θα έβγαζε, την πρώτη χρονιά, κέρδη άνω των 40 εκατ. ευρώ.
f7_307801083_502443551702633_5634713951000524634_n
Ο γενικός περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας

Στη συνέχεια, μέρος των εσόδων θα τα επένδυε διευρύνοντας το δίκτυο και πιθανότατα καλλιεργώντας στο βουνό των θεών χιλιάδες δενδρύλλια και για την επόμενη χρονιά.
Μέσα από τις έρευνες για την αγορά πρώτων υλών, «ενοικίασης» μουλαριών, αλλά και τη ροή των χρημάτων, η Αστυνομία προσπαθεί τώρα να φτάσει στα ίχνη των επιχειρησιακών αρχηγών του καρτέλ και εντέλει στον άνθρωπο που ήθελε να γίνει ο «Εσκομπάρ της Ελλάδας».

Δείτε βίντεο: Narcos Olympos: Στο βουνό των θεών το μεγαλύτερο καρτέλ κάνναβης στην Ευρώπη
Narcos Olympos: Στο βουνό των θεών το μεγαλύτερο καρτέλ κάνναβης στην Ευρώπη


Ειδήσεις σήμερα

Μηταράκης: «Βρέχει βάρκες στον Έβρο; Δεν ξέρω πώς οι 38 βρήκαν μία βάρκα»

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Ευρυτανία με τη 48χρονη - Νοσηλεύτηκε με κακώσεις λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί

«Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα που απειλεί με casus belli» απάντησε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης