Χαμηλώνουν τα φώτα οι εκκλησίες: «H έλλειψη λαμπρού φωτισμού, δεν στερεί τη Χάρη του Θεού», λέει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Χαμηλώνουν τα φώτα οι εκκλησίες: «H έλλειψη λαμπρού φωτισμού, δεν στερεί τη Χάρη του Θεού», λέει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

Με απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, σε μία συμβολική κίνηση οι Εφημέριοι και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καλούνται, να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως

5033031
Χαμηλώνουν τα φώτα οι Ναοί που θα χρησιμοποιούν συχνότερα το φως των κεριών αντί για πολυελαίους. Την στάση αυτή θα κρατήσουν πολλές Μητροπόλεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση .

Ηδη, με απόφαση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, σε μία συμβολική κίνηση οι Εφημέριοι και Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καλούνται, να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις Ιερές Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία. «Το να μη διαθέτουμε τον λαμπρό φωτισμό, δεν στερεί σε τίποτα τη Χάρη του Θεού» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται η τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης, προς αποφυγή διαμαρτυριών και παρεξηγήσεων, καθώς οι Ακολουθίες της πανηγύρεως του Ιερού Ναού ή της Μονής. Επίσης, επιτρέπεται ο αναγκαίος φωτισμός τις βραδινές ώρες για λόγους ασφαλείας.

«Θα εισέλθουμε σε μια δύσκολη περίοδο, όπου θα είναι έντονο το ενεργειακό πρόβλημα, ως προς την αύξηση του κόστους και την απειλή του φυσικού περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, η υπερβολή της χρήσης φέρνει πολλά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά από τον άμβωνα ο κ. Ιγνάτιος. Για τον λόγο αυτό σε όλους τους ναούς της δικαιοδοσίας του και κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών δεν θα υπάρχουν αναμμένοι πολυέλαιοι, ούτε μεγάλοι προβολείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. «Οχι γιατί, με τον τρόπο αυτό, θα λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε όλοι μας ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτή τη κατάσταση», είπε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, τα φώτα δεν θα σβήσουν όταν τελούνται γάμοι και βαπτίσεις. «Οι υπόλοιπες ακολουθίες, από τούδε και στο εξής, θα έχουν τον ελάχιστο δυνατό φωτισμό. Θα υπάρχει κατάνυξη και θα δίνεται ένα μήνυμα ότι, πρώτοι εμείς, μέσα στη Θεία Λατρεία, κάνουμε αυτό το βήμα, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Αν δεν ενεργήσουμε έτσι, θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας, στο επόμενο διάστημα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ας κάνουμε, λοιπόν, την προσπάθεια, όλοι μαζί. Το κράτος έχει την ευθύνη να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς, όμως, θα κάνουμε μικρά πράγματα, για να έχουμε αναπαυμένη τη συνείδησή μας ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Το να μη διαθέτουμε τον λαμπρό φωτισμό, δεν στερεί σε τίποτα τη Χάρη του Θεού».

Και τόνισε: «Θα υπάρχει κατάνυξη και θα δίνεται ένα μήνυμα ότι, πρώτοι εμείς, μέσα στην Θεία Λατρεία, κάνουμε αυτό βήμα, για να μπορέσουμε, όλοι μαζί, ν’ αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Αν δεν ενεργήσουμε έτσι, θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας, στο επόμενο διάστημα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».


Ειδήσεις σήμερα:

Νέες απειλές από την Τουρκία: «Μην την πατήσετε όπως οι Ουκρανοί»

Δεκάδες καταγγελίες από πολίτες για τηλεφωνική απάτη με δόλωμα «ποινικές εκκρεμότητες»

Δείτε βίντεο: Χημικά στο ΑΠΘ μετά από επίθεση φοιτητών στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης