Αστυνομική αυθαιρεσία: Τι ζητάνε οι πρόεδροι του δικηγορικού συλλόγου

Αστυνομική αυθαιρεσία: Τι ζητάνε οι πρόεδροι του δικηγορικού συλλόγου

Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, η αξιοπρέπειά μας και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα, αναφέρουν οι δικηγόροι σε ανακοίνωσή τους 

210327104022_5268323
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στην Καβάλα, στις 10.9.2022, με αφορμή συνεχιζόμενα και ολοένα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε βάρος δικηγόρων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, η αξιοπρέπειά μας και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελούν πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα.

Θεωρούμε αδιανόητη και παράνομη την κράτηση δικηγόρων για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως και την παραβίαση της αριθμ. 2/2021 εγκυκλίου του Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου.
Οι δικηγόροι, λόγω του λειτουργηματικού χαρακτήρα του επαγγέλματός τους, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, εντάσσονται στα πρόσωπα ειδικής δωσιδικίας, δεν ακολουθείται για αυτούς η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα και η κράτησή τους δεν είναι σύννομη. Δεν οδηγούνται στο κρατητήριο αλλά υπάρχει νόμιμη υποχρέωση του αρμοδίου ανακριτικού υπαλλήλου να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ο τελευταίος, είτε θα διατάξει να οδηγηθεί ο δικηγόρος άμεσα ενώπιόν του, είτε ακόμη και τηλεφωνικά θα δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος, βασιζόμενος στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Η καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων απάδει στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατική λειτουργία και αντίκειται στη θεσμική αποστολή της αστυνομικής δύναμης.

Στα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας είναι προφανές ότι δεν χωρεί ουδεμία ανοχή και η Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει στην πράξη την αποφασιστικότητά της και την ειλικρινή της πρόθεση να αντιμετωπίσει λυσιτελώς τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλομένων περιστατικών και την απόδοση ευθυνών σε όσους ανήκουν, ενώ παράλληλα θα ζητήσει να γνωστοποιηθεί σε κάθε αστυνομικό όργανο η εγκύκλιος 2/2021 του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία θα υπενθυμίζεται το νόμιμο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλάδος ελαίας «την τελευταία στιγμή» από τον Ουίλιαμ σε Χάρι και Μέγκαν μετά από προτροπή του Καρόλου

Αύριο το «πρώτο κουδούνι» της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς μάσκες και τεστ για τους μαθητές

Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα - Ζημιές σε κτίρια, καταστροφές σε δρόμους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης