Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Ποιες περιοχές επηρεάζονται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ακόμα και χαλαζοπτώσεις - Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

vroxi-athina-3
 Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων εξέδωσε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:

Α. Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Καιρός: «Αγριεύει» η κακοκαιρία - Στο επίκεντρο οι Κυκλάδες, καταιγίδα στην Αττική

Κλείσιμο
Καταιγίδες σημειώνονται από το πρωί σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ενημερωθείτε εδώ για τα προβλήματα σε Κερατσίνι, Κορυδαλλό και Δραπετσώνα.



vroxi-kentro
vroxi-kentro__2_




Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας - Δείτε ΕΔΩ.


Η εξέλιξη του καιρού σε βίντεο 



Μύκονος:  Πλημμύρισαν τα Ματογιάννια - Εικόνα με υδροστόβιλο


 

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, πλημμύρισαν τα σοκάκια της Μυκόνου, ενώ υδροστρόβιλος δημιουργήθηκε κοντά στην περιοχή του Καλαφάτη.

Η εικόνα από το λιμάνι της Μυκόνου το πρωί της Τετάρτης αποτυπώνει την ένταση των φαινομένων. 

kakokairia-mikonos




Κοζάνη: Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης η Εορδαία

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.

Ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στην Πτολεμαΐδα από την ισχυρή καταιγίδα  5


Κατολισθήσεις στο λιμάνι της Σαντορίνης

Προβλήματα υπάρχουν λόγω των έντονων φαινομένων και στη Σαντορίνη όπου σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος.








santorini__2_
santorini__1_
santorini


«Πνίγηκε» η Αττική



Η χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση στην Αττική προκάλεσε πολλά προβλήματα στους δρόμους, κυρίως στα νότια και δυτικά προάστια, αλλά και στο Γκάζι.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 164 κλήσεις, 48  για απάντληση υδάτων,  οκτώ κοπές δέντρων, και επτά απομακρύνσεις από ΙΧ.  Τα σημαντικότερα προβλήματα σημειώθηκαν στα νότια και δυτικά προάστια του νομού. 

kakokairia-kairos-provlimata


Κάποιοι δρόμοι στο Λεκανοπέδιο έκλεισαν λόγω συσσώρευσης υδάτων και από πτώσεις δέντρων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, έπεσαν 40 χιλιοστά βροχής σε μόλις μία ώρα και πάνω από 2.500 κεραυνοί.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Εκτεταμένα ήταν τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσα και Τρίπολη.

kairos-thessaloniki


Στο Αγρίνιο, από πτώση κολώνας της ΔΕΗ ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα.

Στη Λαμία από την έντονη βροχόπτωση, δρόμοι πλημμύρισαν, φρεάτια «άνοιξαν» από την πίεση των υδάτων.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας, έπεσαν βράχοι. Στην περιοχή του δήμου Παλαμά, χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες. Αρκετές ήταν και οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων.

LamiaReport.gr: Φρεάτια παγίδες κατά τη διάρκεια της βροχής


Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες - Έρχεται «ψυχρή λίμνη» – Επεισόδιο βροχόπτωσης 3


Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες αναμένεται σήμερα Τετάρτη 24/08 να αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς την χώρα μας.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες (Γραφικό 1) με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας “ψυχρής λίμνης” σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιο ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

kakokairia-prixrilimni

Γραφικό 1: Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την ΝΑ Ευρώπη το μεσημέρι της Τετάρτης 24/08. Οι μαύρες γραμμές δείχνουν το γεωδυναμικό ύψος στα 500 hPa, ενώ οι μώβ αποχρώσεις δείχνουν τις περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa και οι πορτοκαλί αποχρώσεις δείχνουν τις περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές θετικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa.



Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/08 θα είναι (Γραφικό 2):

Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.

Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Τετάρτης 24/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.


kairos-kakokairiatora-meteo-psixrilimni-kairostetarti
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης