Νότης Μηταράκης: Στον Έβρο για τους 38 μετανάστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος

Νότης Μηταράκης: Στον Έβρο για τους 38 μετανάστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος

«Θα πρέπει να διαπιστωθεί πώς έφτασαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος» - Καλά στην υγεία τους, μία έγκυος στο νοσοκομείο - Σήμερα η ταυτοποίησή τους - Το χρονικό της υπόθεσης - Δείτε βίντεο

evros_metanastes_xr
Στον Έβρο βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου και θα μεταφερθούν οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος μετά τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους σε τουρκική νησίδα στον ποταμό.

Ο κ. Μηταράκης, όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και θα προβεί και σε δηλώσεις.

Η ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη χθες σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. Στο τέλος της επίσκεψης θα προβεί σε δηλώσεις».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ τόνισε πως στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προς το παρόν.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. «Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα. Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες μιας και όλοι τους δηλώνουν Σύροι και εντάσσονται στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία (η οποία θεωρείται ασφαλής χώρα), η οποία υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη από αυτή τη συμφωνία να τους παράσχει βοήθεια.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι εάν έχει πεθάνει κάποιο μέλος της ομάδας επί τουρκικού εδάφους δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι.

Δείτε βίντεο:

Κλείσιμο
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cm77oq68qju9)

Οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες μεταφέρονται σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται πως χθες αργά το απόγευμα είχαν μεταφερθεί στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο όπου και διενεργήθηκε προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια. Σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου θα μεταφερθούν προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν χθες δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την χθεσινή εξέτασή τους προέκυψε από μαρτυρία μίας μητέρας πως το παιδί της πέθανε από τσίμπημα σκορπιού ενώσω βρίσκονταν στην νησίδα στην τουρκική επικράτεια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι ελληνικές αρχές μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας διασχίζοντας τον ποταμό, τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, σε δύο ανακοινώσεις της η αστυνομία είχε επισημάνει ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω σε νησίδα στο τουρκικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.


Ειδήσεις σήμερα:

Τριπλό «ραντεβού» με την εφορία στο τέλος Αυγούστου

Τα 8 πιο παράξενα αντικείμενα που... εκσφενδονίστηκαν σε συναυλίες

Καιρός: Έρχεται ισχυρό κύμα ζέστης - Στους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, κίνδυνος πυρκαγιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης