Στο ΚΥΤ Φυλακίου την Τρίτη οι 38 μετανάστες της νησίδας στον Έβρο

Στο ΚΥΤ Φυλακίου την Τρίτη οι 38 μετανάστες της νησίδας στον Έβρο

Λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα - Στο νοσοκομείο προληπτικά μία γυναίκα έγκυος - Θα διενεργηθεί προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια

FaNDyLOXgAETv7y
Στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παραμονή τους εκεί θα διενεργηθεί προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια. Ακολούθως θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρεται σε νοσοκομείο προληπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι ελληνικές αρχές μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας διασχίζοντας τον ποταμό, τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, σε δύο ανακοινώσεις της η αστυνομία είχε επισημάνει ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω σε νησίδα στο τουρκικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

Η ανάρτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη:
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό των μεταναστών:

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ ενώ είχε κάνει παρέμβαση και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας πως μέχρι πρότινος η ομάδα των μεταναστών βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος και οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερωθεί δις από τις ελληνικές για να τους διασώσουν.

Ο υπουργός παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία, όπως έλεγε, έκανε αλλεπάλληλες έρευνες με κάθε τεχνικό μέσο στην περιοχή, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία σε ελληνικό έδαφος και είχε επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας. 

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μηταράκη:

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι μετανάστες δεν είχαν εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί, ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας. Γι' αυτό είχαν ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, ώστε να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και να βοηθήσουν τους ανθρώπους.

Η Τουρκία δεν είχε ανταποκριθεί άμεσα στις εκκλήσεις της Αθήνας. Στο θέμα είχε επανέλθει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δίνοντας και πάλι διευκρινίσεις για τις ενέργειές της, ενώ με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το Αρχηγείο επαναλάμβανε ότι από την έρευνα προκύπτει πως το σημείο που αναφέρεται στις καταγγελίες είναι εκτός ελληνικής επικράτειας και είχε ενημερώσει δύο φορές τις τουρκικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας. Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας. Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».



Ειδήσεις σήμερα:

Σανγκάη - Χάος σε Ikea: Πελάτες τρέχουν στις εξόδους όταν ανακοινώθηκε «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού

Κόλλησε κορωνοϊό και ο Μπουρλά: «Έχω λάβει τέσσερις δόσεις και κάνω αγωγή με Paxlovid»

Ουκρανία: Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης ενώ κολυμπούσαν στην Οδησσό - Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης