Φωτιά στη Δαδιά: Μαίνεται για έκτη μέρα - Δείτε βίντεο από τις αντιπυρικές ζώνες του στρατού

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αδιάκοπα - Τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη - «Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος», λέει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Για έκτη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να απειλεί το δάσος της Δαδιάς, το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη, όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες αλλά και η μοναδική αποικία, του μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στη μάχη συνδράμουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.



Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, μια ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. 

Οι αντιπυρικές ζώνες κατάφεραν να περιορίσουν και να αποτρέψουν την εξάπλωση πυρκαγιών







Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιό εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

«Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»

O γενικός διευθυντής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μητσόπουλος επεσήμανε στο MEGA πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, έχουν καταστραφεί.



«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα, είναι μία ιδιαιτερη περίπτωση το μέρος. Την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε έξω από το πάρκο και καταβάλαμε προσπάθειες να μην περάσει μέσα στο δάσος, ωστόσο η πρώτη μέρα χάθηκε, και δεν τα καταφέραμε. Έπειτα οριοθετήθηκε η φωτιά την Παρασκευή, αλλά μετά από μία μεγάλη αναζωπύρωση έγινε ανεξέλεγκτη. Ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση, το να προστατεύσεις έναν πυρήνα, με φωλιές από σπάνια αρπακτικά, θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δώσαμε τις κατευθύνσεις και το Σαββατοκύριακο φτιάχτηκε μία αντιπυρική ζώνη για να σωθούν οι φωλιές αυτών των σπάνιων ζώων. Αλλάζει συνέχεια η πορεία του ανέμου και σύμμαχος μας είναι κυρίως η ταχύτητά του, που είναι συμβατή με την εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.



«Έχουν γίνει διάφορες μελέτες, αλλά το θέμα είναι να εφαρμόζονται. Υπάρχουν αστοχίες. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και θα τα πάμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη για τον θάνατο της Μαρίτας Αγγελοπούλου: «Θα είσαι πάλι στην αγκαλιά του μπαμπά σου»

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με τον οπλισμένο άνδρα στην Πάτρα

Νικόλ Σάναχαν: Το «μήλον της Έριδος» στη φιλία του Μασκ με τον συνιδρυτή της Google
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr