Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης

Όλη η δικογραφία για τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης που δρούσε από το 2016 - Τα «SAFE HOUSES», το «μαύρο» χρήμα και το σχέδιο μεταφοράς τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απ’ όπου έφευγαν με πλαστά διαβατήρια

venizelos_aerodromio
Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης εξάρθρωσαν οι αρχές.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr το κύκλωμα δρούσε από το 2016. Τα μέλη του «φιλοξενούσαν» τους παράνομους μετανάστες σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, και τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, είτε με διαβατήρια που είχαν αποσπάσει από τουρίστες σε Μύκονο, Σαντορίνη κι άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Φρόντιζαν δε μέχρι και την μεταφορά τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το κύκλωμα δε, σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, λειτουργούσε με πρακτικές μαφίας και είχε τα «πλοκάμια» του παντού και σε καίρια πόστα. Χαρακτηριστικό της καλής οργάνωσης του κυκλώματος είναι ότι τα μέλη του συνεργάζονταν με ένα κατάστημα που πουλούσε κινητά τηλέφωνα και με ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος Western Union στην Αθήνα. Αυτά τα δυο καταστήματα μετέφεραν χρήματα σε παρόμοιες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο εξωτερικό προκειμένου να διακινούν με ασφάλεια το «μαύρο» χρήμα από τις πωλήσεις των πλαστών διαβατηρίων στους μετανάστες και τις αμοιβές που έπαιρναν για να τους στέλνουν «πακέτο» σε χώρες της Ε.Ε. Επειδή όλες οι συναλλαγές γίνονταν μέσω διαδικτύου ήταν πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουν οι Αρχές.


Συνόδευαν τους μετανάστες μέχρι το αεροδρόμιο

Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος συνόδευαν τους παράνομους μετανάστες μέχρι το αεροδρόμιο με τέτοιο τρόπο ώστε να περνούν απαρατήρητοι. Κρατούσαν αποστάσεις αλλά ήταν σε θέση να επιτηρούν την διαδικασία εισόδου τους στις πύλες αναχωρήσεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είχαν δε στην κατοχή τους εισιτήρια που τους επέτρεπαν να μπαίνουν στις αίθουσες των αναχωρήσεων ώστε να βεβαιωθούν ότι οι μετανάστες θα μπουν στο αεροπλάνα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο, άσχετα εάν αυτά τα εισιτήρια δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Εντυπωσιακό δε είναι ότι άλλαζαν μέχρι και τα ρούχα τους για να μην δώσουν στόχο. Όταν κάτι δεν πήγαινε καλά και οι μετανάστες γίνονταν αντιληπτοί κατά την διάρκεια ελέγχου των διαβατηρίων τους, τα μέλη της οργάνωσης αύξαναν τα μέτρα ασφάλειας κατά την κίνηση τους. Τηρούσαν περισσότερο τις αποστάσεις, περπατούσαν αργά ή γρήγορα ανάλογα την περίπτωση.

Η έφοδος οδήγησε στη σύλληψη 12 ατόμων

Για την μετάβαση των παράνομων μεταναστών στο αεροδρόμιο χρησιμοποιούσαν ταξί ή λεωφορείο για να εκμεταλλευτούν τον συνωστισμό. Για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δεν έκαναν κλήσεις στα τηλέφωνα τους παρά μόνο διαδικτυακές εφαρμογές και φωνητικά μηνύματα.

Κλείσιμο
Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, 20 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε έφοδος από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας σε πρόσωπα, καταστήματα και σπίτια. Συνελήφθησαν μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να βγουν παράνομα από τη χώρα με πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Μετά έγιναν έρευνες σε SAFE HOUSES που είχαν νοικιαστεί από μέλη της οργάνωσης για την φιλοξενία των μεταναστών, σε Αθήνα, Αιγάλεω και Νέα Σμύρνη. Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα. Κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και το συνολικό ποσό των 88.475 ευρώ. Εντοπίστηκε μέχρι και το Ι.Χ που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς για τους παράνομους μετανάστες.





Ειδήσεις σήμερα:

Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της 30χρονης εγκύου, λέει το Ιπποκράτειο


Διπλασιάζονται οι δικαιούχοι του «Τουρισμός για όλους» - Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ


Ο Mr Monopoly στη Μύκονο - Ο «λύκος» από τη Νέα Υόρκη και το σοκ των Αμερικανών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης