Φωτιές - Copernicus: Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική

Φωτιές - Copernicus: Ακραίος ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αττική

Πολύ ισχυροί άνεμοι έως επτά μποφόρ συνεχίζουν να πνέουν στην Πεντέλη - Οι ριπές θα παραμείνουν στα 70 με 80 χιλιόμετρα την ώρα  - Δείτε χάρτες

fotiesathina-fotiatora-copernicus
Με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς έχει σημανθεί το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής βάσει του χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης μαίνεται.


Επιπλέον, σε κατάσταση ακραίου κινδύνου βρίσκονται επίσης η Λακωνία και η Δυτική Ελλάδα, ενώ σε κατάσταση πολύ ακραίου κινδύνου βρίσκονται Έβρος και περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας.


Σύμφωνα με τον χάρτη όλες τις χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς επικρατεί σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στην «καρδιά» της Γερμανίας, όπως αποτυπώνει σε χάρτη η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Για την Ελλάδα ο ακραίος κίνδυνος εντοπίζεται στις νότιες περιοχές της χώρας μας.

Κλείσιμο
«Πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς για τις 20 Ιουλίου

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί (χωρίς «Πολύ ακραίο κίνδυνο»), ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλη την Ευρώπη\

Ακραίος κίνδυνος προβλέπεται σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία», αναφέρει ανάρτηση του Copernicus στο twitter.


Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη φωτιά στην Πεντέλη και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων   που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 - 80 km/h.

Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.

Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Αξιοποιώντας στοιχεία που δόθηκαν ελεύθερα κατά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και δορυφορικές παρατηρήσεις θερμών σημείων, οι επόμενες εικόνες συνοψίζουν την αναμενόμενη εξέλιξη της έντασης του ανέμου στα πλευρά (δυτικά και ανατολικά), την κεφαλή (νότια) και την ουρά (βόρεια) της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

foties-fotiatora-anemoi-fotiapedeli-meteo


meteo-fotiapedeli-


Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού έως την Πέμπτη θα είναι οι τοπικά θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα. 

Λόγω της φωτιάς στην Πεντέλη οι άνεμοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω στην περιοχή, έως και επτά μποφόρ, καθώς φυσάει πολύ περισσότερο από όσο προβλέπουν τα αριθμητικά μοντέλα.  Οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών και δεν βοηθούν να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς. 



O καιρός με μία ματιά

-Η θερμοκρασία σε κανονικά επίπεδα για την εποχή με μέγιστη τιμή τους 35 με 36 βαθμούς στα ηπειρωτικά

-Σχεδόν αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές

-Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 6 στο Αιγαίο 5-7 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μικρή υποχώρηση των ανέμων θα έχουμε από το απόγευμα. 

Όταν θα αρχίσουν να εξασθενούν, θα αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία από την Παρασκευή θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά και τους 39 βαθμούς, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα καθώς η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι τουλάχιστον τριών ημερών. Δεν θα πρόκειται για έναν ακραίο καύσωνα , αλλά για έναν τυπικό καύσωνα για το ελληνικό καλοκαίρι με τις θερμοκρασίες πιο υψηλές στα δυτικά ηπειρωτικά εκεί το θερμόμετρο λίγο πάνω από τους 40οC.



Δείτε την εικόνα των ανέμων 

ripes_anemou_19_00



Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα 

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 33 με 36 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 33 με 36 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Βίντεο με την πρόγνωση του καιρού - Πότε κοπάζουν οι άνεμοι  - Μελτέμι τοπικά 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο και κανονικές θερμοκρασίες



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά θαλάσσια βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στην Ήπειρο.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, και στο Ιόνιο τοπικά 6 στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και στα ηπειρωτικά κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

kairostora-kairossimera-anemoi


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στη Κρήτη κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:
Ρούλα Πισπιρίγκου: Προθεσμία για Δευτέρα έλαβε η 33χρονη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας

Μύκονος: Ελληνίδα concierge στους συλληφθέντες που διακινούσαν κοκαΐνη

Φωτιά στην Πεντέλη: Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι Παλλήνης, Πεντέλης, Ανθούσας και Διώνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης