Σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες σε ζωντανή μετάδοση στην Ανθούσα - Εγκαταλείπουν τον Γέρακα οι κάτοικοι

Σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες σε ζωντανή μετάδοση στην Ανθούσα - Εγκαταλείπουν τον Γέρακα οι κάτοικοι

Δείτε βίντεο - Μήνυμα από το 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα προς Αγία Παρασκευή - Απομακρύνθηκαν 46 άτομα από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» 

penteli-fwtia-01
Διαρκή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά έφτασε στον Γέρακα και την Ανθούσα!

Μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ, σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες περί τις 4 τα ξημερώματα στην περιοχή της Ανθούσας, στη συμβολή της λεωφόρου Ανθούσας με την οδό Στρατηγού Πλαστήρα, με τους πυροσβέστες να μην μπορούν να δράσουν, λόγω των ισχυρών ανέμων και της δύναμης της φωτιάς. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-clk2le2bbc0p)

Ανάλογες εικόνες μετέδωσε και ο  τηλεοπτικός σταθμός Mega καθώς η φωτιά που μαίνεται από το απόγευμα στην Πεντέλη πέρασε στον οικισμό Δέση στον Γέρακα με αποτέλεσμα να τυλιχθούν σπίτια στις φλόγες.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-clk2ej012ypl)
Κλείσιμο


Νωρίτερα, λίγο πριν τις 3.00 τα ξημερώματα, εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα «εκκενώστε τώρα προς Αγία Παρακευή».
alert-2

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ήταν αυτοί που, σύμφωνα με τα στελέχη της Πυροσβεστικής, καθοδήγησαν τη φωτιά.

Δραματικές σκηνές περιέγραψε ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν άρον - άρον τις εστίες τους στον Γέρακα λόγω της φωτιάς. 

Μιλώντας στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θάνο Σιαφάκα ο δήμαρχος Παλλήνης διευκρίνισε ότι η περιοχή που εκκενώνεται είναι αυτή που βρίσκεται στις παρυφές του ρέματος Γέρακα - Ανθούσας.

Στις 3 το πρωί η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη και στα δύο πρανή της ρεματιάς και είχε φτάσει σχεδόν μέχρι την Αττική Οδό, είπε ο κ. Ζούτσος. 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-clk1q5shn13t)


Ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι το μέτωπο  στη ρεματιά του Γέρακα με την Ανθούσα είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο. Σημείωσε ακόμα ότι στην περιοχή έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθειεα εκκένωσης της περιοχής. 



Η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια της Ανθούσας ενώ στην περιοχή του Γέρακα ακούγονταν σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Βασίλη Σιώμο ακούγονταν συνεχώς εκρήξεις είτε από επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή είτε από πυλώνες της ΔΕΗ

Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου εξήγησε ότι υπάρχει πλέον ανοδική τάση στους ανέμους και ότι αναμένεται μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση με τις ριπές να φτάνουν τα 9 έως 10 μποφόρ. 

Όπως είπε, συνεχώς ο αέρας στην περιοχή αλλάζει κατεύθυνση και ότι ένας βορειοανατολικός άνεμος ήταν αυτός που έσπρωξε τη φωτιά προς τον Γέρακα και την Ανθούσα.  


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-clk1dkti9opt)


Παράλληλα, δόθηκε εντολή εκκένωσης των Κατοικιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Πεντέλης και Τυρνάβου. Οι κατοικίες έχουν 46 άτομα μέσα τα οποία παρελήφθησαν και μεταφέρονται στο δημαρχείο Παλλήνης.
Πολλές εστίες σε όλη την περίμετρο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ανθούσα και τον Γέρακα καθώς οι εστίες είναι πολλές και σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ οι άνεμοι παραμένουν αρκετά ισχυροί.

Το πύρινο μέτωπο με τη βοήθεια του αέρα,  δεν έχει κοπάσει. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη Παλαιά Πεντέλη και στην Καλλιθέα Πεντέλης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ζημιές σε σπίτια. Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά έχουν αναπτυχθεί 420 πυροσβέστες, με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Στο πεδίο επιχειρούν μαζί και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος ενώ στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Μάχη για το Παίδων Πεντέλης 

Παράλληλα οι πυροσβέστες παλεύουν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φτάσει στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο είναι ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Σημειώνεται ότι μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 6 μηνύματα. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. Στις 2 τα ξημερώματα ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πεντέλης και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου να εκκενώσουν προς Βριλήσσια. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε από όλους όσοι βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα να εκκενώσουν προς Αγία Παρασκευή.

Ειδήσεις σήμερα:

Η 18χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κόρινθο είχε χάσει τον κολλητό της πριν 1,5 χρόνο

Κορβέτες από τους Ιταλούς και τανκς από τους Γερµανούς αγοράζει η Ελλάδα

Όλα «δείχνουν» διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Gazprom, λέει το Βερολίνο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης