Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Καμία ένδειξη ραδιενέργειας μετά την πτώση του Antonov

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Καμία ένδειξη ραδιενέργειας μετά την πτώση του Antonov

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - Γιατί ο σταθμός μέτρησης ραδιενέργειας στην Καβάλα ήταν εκτός λειτουργίας - Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους - Τι λένε οι Αρχές του Μπαγκλαντές για τα πυρομαχικά

antonov-arthro
Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρχές το Σάββατο, μετά την πτώση του αεροσκάφους τύπου Antonov στην Καβάλα. Για πολλές ώρες παρέμενε άγνωστο το φορτίο του αεροσκάφους, με τις ελληνικές υπηρεσίες να ερευνούν κάθε ενδεχόμενο.

Έντονη ήταν η ανησυχία ειδικών και κατοίκων, για πιθανό κίνδυνο από τοξικές ουσίες που παρήγαγε η καύση των πυρομαχικών που μετέφερε το Antonov, καθώς και των ίδιων των υλικών του αεροσκάφους.

Αρκετοί ήταν μάλιστα οι πολίτες που έσπευσαν στο site της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να δουν τις μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή. Αυτό που διαπίστωσαν ωστόσο ήταν ότι ο σταθμός της Καβάλας, ήταν εκτός λειτουργίας.

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr, με πηγές της «Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας», πράγματι ο σταθμός στην Καβάλα είναι εκτός λειτουργίας, ωστόσο όπως τονίζουν, δεν είναι ο μοναδικός και δεν σχετίζεται με το περιστατικό.

«Είναι ένα ολόκληρο τηλεμετρικό σύστημα με πολλούς σταθούς και μετράει τη ραδιενέργεια στο περιβάλλοντος. Το καλοκαίρι παρατηρούνται βλάβες που τις ψάχνουμε, είναι και άλλοι σταθμοί εκτός. Είναι συνεργεία που δουλεύουν για την αποκατάστασή τους. Αυτό δεν έχει σχέση με το περιστατικό στην Καβάλα. Επειδή είναι λίγο παλιό το σύστημα, έχει ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης η πλήρης αντικατάσταση όλων των σταθμών σε όλη την Ελλάδα», αναφέρουν οι ίδιε πηγές στο protothema.gr.

H Ελληνική Επιτροπή Ατομική Ενέργεια, είναι απολύτως καθησυχαστική. «Στις μετρήσεις μας, δεν υπήρξε καμία αλλαγή, μετά το περιστατικό. Δεν είχαμε καμία ένδειξη ραδιενέργειας μετά την πτώση του Antonov. Αν υπήρχε ζήτημα, θα το «έπιανε» κάποιος από τους άλλους σταθμούς, όπως από τις Σέρρες ή την Κομοτηνή», ανέφεραν στο protothema.gr.

Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους

Εξηγήσεις από το Βελιγράδι ζητά η Αθήνα σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Καβάλα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Η ειδική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας κορυφώθηκε χθες, προκειμένου να απομακρυνθούν από το Παλαιοχώρι Καβάλας συντρίμμια, βλήματα και άλλα στρατιωτικά υλικά από το μοιραίο Antonov12, το οποίο κατέπεσε λίγο πριν της 11 το βράδυ, του περασμένου Σαββάτου, σε γεωργική έκταση του δήμου Παγγαίου.

Οι εργασίες για την «αποψίλωση» του χώρου, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό και στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ώστε η περιοχή να απολυμανθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά και να καταστεί προσβάσιμη για τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν ακόμη και τώρα ανάστατοι από την συντριβή του αεροσκάφους.

Γράφοντας τον τραγικό επίλογο, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν χθες και τις οκτώ σωρούς των μελών του άτυχου πληρώματος ουκρανικής καταγωγής, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής με ειδικό όχημα των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αιτήθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Τι λένε οι Αρχές του Μπαγκλαντές για τα πυρομαχικά

Την ίδια ώρα πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την υπόθεση με το φορτίο του μοιραίου Antonov.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των σερβικών Αρχών, το αεροπλάνο μετέφερε τα εξής πυρομαχικά, τα οποία αποτελούσαν νόμιμο φορτίο:

• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62
• εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62
• φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67


Παραλήπτης, σε κάθε περίπτωση, φέρεται να ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο.

Οπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, ο εκπρόσωπος του αρχηγείου της BGB (η υπηρεσία συνοριοφυλάκων), Αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman ανέφερε πως ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βόμβες για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, η αποστολή ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, ωστόσο, απέρριψαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές.

«Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες» ισχυρίστηκε ο Fayzur Rahman. Οπως σημειώνεται, πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Masud Bin Momen, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη» και προσέθεσε ότι το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Ερωτηθείς για τη χρήση ουκρανικού αεροσκάφους εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προμηθευτές συνήθως κανονίζουν τη μεταφορά σε τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να σχολιάσει χωρίς να ελέγξει λεπτομέρειες.

Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό, με το οκταμελές πλήρωμα -όλοι Ουκρανοί- να βρίσκουν ακαριαίο θάνατο. Ο πιλότος ζητά αναγκαστική προσγείωση αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνει, όπως προκύπτει από τα τελευταία του λόγια που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω
Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;
Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.
Πιλότος Antonov: Ενημέρωσέ μας
Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cli6263ky0zt)

Πανικοβληθήκαμε, σαν να έσκασε πυρηνική βόμβα» λένε οι κάτοικοι

Στους Αντιφιλίππους η ανακούφιση επέστρεψε στα πρόσωπα των κατοίκων, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για τοξικές ουσίες από το φορτίο του αεροσκάφους, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζωή τους.


Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα


«Μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα»

Ο Πασχάλης Λιόντας, κάτοικος του χωριού, είδε με τα μάτια του το φλεγόμενο αεροσκάφος να οδηγείται στη μοιραία πτώση, καθώς το σπίτι του βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της συντριβής. Ο ίδιος περιέγραψε στο MEGA εκείνα τα δραματικά λεπτά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cliiy2um6hc9)


«Είχαμε πανικοβληθεί στην αρχή, τώρα ηρεμήσαμε, γύρισε η καρδιά μας στη θέση της. Το αεροσκάφος ήταν φλεγόμενο, έπεσε χαμηλά, σύρθηκε γύρω στα 200 μέτρα και μετά έγινε η μεγάλη έκρηξη. Δεν καταλάβαμε τι έγινε, μας φάνηκε σαν πυρηνική βόμβα», δήλωσε.

Αμέσως ο κ. Λιόντας κάλεσε την αστυνομία, ενώ οι κάτοικοι των Αντιφιλίππων βγήκαν στην πλατεία του χωριού για να ενημερωθούν από το δημαρχείο. Όπως δήλωσε, η ηλεκτροδότηση στους Αντιφιλίππους δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

antonov_kavala
antonov_ana


«Ευτυχώς δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή»

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α., εξήγησε στο MEGA πως το τετρακινητήριο Antonov μπορεί να πετάξει στον αέρα με τρεις ή ακόμα και δύο κινητήρες.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η φωτιά δεν ήταν δυνατό να σβήσει και μεταδόθηκε και στον άλλο κινητήρα. «Πιθανώς να υπήρξαν καπνοί και αναθυμιάσεις στο cockpit και να δημιουργήθηκαν προβλήματα ορατότητας και λιποθυμίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως το ευτυχές γεγονός μέσα σε αυτή την τραγωδία ήταν ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγιστάνας του real estate στο Ντουμπάι είναι στη Μύκονο και ξόδεψε 100.000 ευρώ σε σαμπάνιες Dom Perignon

Σαρώνει ο καύσωνας τη Δυτική Ευρώπη - Συναγερμός για θερμοκρασίες ρεκόρ στη Βρετανία

«Έχουμε φωτιά στον κινητήρα» - Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν την συντριβή του Antonov στην Καβάλα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης