Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα λόγω ισχυρών ανέμων - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα λόγω ισχυρών ανέμων - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Τουλάχιστον 49 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες -  Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας -  Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Κυκλάδες και νότια και ανατολική Κρήτη θα έχουν «πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές»

kindynos_fwtias_xr
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα για πυρκαγιές και σήμερα αφού οι καιρικές συνθήκες – θερμοκρασία και ισχυροί άνεμοι- ευνοούν την εκδήλωσή τους. Ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, βόρειου Αιγαίου και Κρήτης. Συνεπώς, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 49 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες με τις κυριότερες να είναι σε Έβρο και Σάμο, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Πρέβεζα και Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες για σήμερα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, φθάνοντας τα 7-8 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου θα αγγίξουν τα 9 - 10 μποφόρ και τοπικά 11 μποφόρ.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του meteo ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν οι άνεμοι με διευθύνσεων βόρειοι βορειοανατολικοί θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και την καύσιμη ύλη, δηλαδή όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου. Έτσι η Αττική, η κεντρική και νότια Εύβοια, οι Κυκλάδες και η νότια και ανατολική Κρήτη θα έχουν «πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές». Επίσης, όπως αναφέρει το meteo «υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο. Αλλά και τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας».

Όσον αφορά τον καιρό, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καλός και ζεστός καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 36, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 36-37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 37-38, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 34-35 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς, ενώ τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική θα υπάρχει ηλιοφάνεια και ζέστη. Αρκετά δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και κατά περιόδους στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.

Κλείσιμο
Στη Θεσσαλονίκη θα έχει ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τσίπρας αποδοκιμάζει Βερναρδάκη: Απαράδεκτη διατύπωση που δεν μας εκφράζει

Σάλος στη Βρετανία με τα «δόντια Τουρκίας» - Πολίτες επιστρέφουν στη χώρα με πόνους και επιπλοκές

Αποφυλακίστηκε ο Λιγνάδης: Ενάμιση χρόνο παίζανε μόνοι τους μπάλα, τώρα δικαιούμαι να μιλάω κι εγώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης