Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα πολιτογραφήθηκε τιμητικώς ως Έλληνας υπήκοος

Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα πολιτογραφήθηκε τιμητικώς ως Έλληνας υπήκοος

Ο Γιασάμ Αγιαβέφε τιμητικά στις 14 Ιουνίουι επειδή «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού »

pseydokrat12
Αμηχανία έχει προκαλέσει στη Λευκωσία η αποκάλυψη της τιμητικής πολιτογράφησης ως Έλληνα πολίτη του 39χρονου Τούρκου Γιασάμ Αγιαβέφε. Τα στοιχεία που περιβάλλουν αυτή τη περίεργη υπόθεση αποκάλυψε η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου στο Inside Story. Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατέχει «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην κατεχόμενη Κερύνεια, αξιοποιώντας προφανώς περιουσία Ελληνοκυπρίων που σφετερίστηκε η Τουρκία με την εισβολή του 1974.

Ο Γιασάμ Αγιαβέφε πολιτογραφήθηκε τιμητικά στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 22ας Ιουνίου, η απόφαση της κυβέρνησης εδράζεται στο ότι «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή, απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων. Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη χώρα, έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντάς τη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου, η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος άνθρωπος στις 17 Αυγούστου 2016, πήρε τη λεγόμενη «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα» και θεωρείται μεγάλος ευεργέτης του ψευδοκράτους, καθώς διαθέτει επιχειρήσεις (καζίνο, ξενοδοχεία κ.λπ.) στην κατεχόμενη Κερύνεια. Την περίοδο που οι «δημόσιοι υπάλληλοι» του ψευδοκράτους είχαν μείνει απλήρωτοι, ανέλαβε να καταβάλλει μέρος των μισθών τους, ενώ το όνομά του ενεπλάκη και στη δολοφονία του επιχειρηματία (μαφιόζου) Χαλίλ Φαλγιαλί, τον περασμένο Φεβρουάριο στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Αγιαβέφε είχε πληρώσει $ 8 εκατ. για να σκοτώσουν τον Φαλγιαλί, με τον οποίο υπήρχε ανταγωνισμός για έλεγχο του τζόγου στα κατεχόμενα. Μάλιστα, είχε γραφτεί ότι το «συμβόλαιο θανάτου» κλείστηκε στην Αθήνα όπου ζει ο Αγιαβέφε. Ο 39χρονος, με δηλώσεις του, είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως αποτελούσαν παραπληροφόρηση τα όσα γράφτηκαν για τον ίδιο, παρουσιάζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Όπως είχε σημειώσει, «ο ισχυρισμός προέκυψε ενώ όλοι οι ύποπτοι που σχετίζονται με τη δολοφονία συνελήφθησαν, έδωσαν καταθέσεις και συνεχίζεται η διαδικασία έρευνας». Για να ισχυροποιήσει τη θέση του για τις πληροφορίες που τον έφεραν ως εμπλεκόμενο, είχε επισημάνει ότι τα δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν ως Ιρανό, ενώ ο ίδιος δεν έχει σχέση με το Ιράν.

Πέραν της τουρκικής «τουρκοκυπριακής» και ελληνικής υπηκοότητας, έχει ακόμα υπηκοότητα της Σερβίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκρέτα Γκάρμπο: Στο καταφύγιο της «ερημίτισσας» στη Νέα Υόρκη

Νικ Κύργιος: Πώς έφτασε το «κακό παιδί» του τένις για πρώτη φορά σε τελικό Grand Slam

Μητσοτάκης: Γιατί τράβηξε κόκκινη γραμμή στην εκλογολογία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης