Πώς αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην κατηγορηματική δήλωση Μητσοτάκη για εκλογές το 2023

Πώς αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην κατηγορηματική δήλωση Μητσοτάκη για εκλογές το 2023

Μπορεί η χθεσινή «δέσμευση» του Μητσοτάκη να «μπέρδεψε» τα κομματικά επιτελεία που προεξοφλούν «ημερομηνίες» και πρόωρες κάλπες, ωστόσο τόσο οι ηγεσίες όσο και οι βουλευτές  εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά

τσιπρας-ανδρουλακης
Στον ίδιο προεκλογικό τόνο σκοπεύουν να κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Μπορεί η χθεσινή «δέσμευση» του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της βουλής να «μπέρδεψε» τα κομματικά επιτελεία που προεξοφλούν «ημερομηνίες» και πρόωρες κάλπες, ωστόσο τόσο οι ηγεσίες όσο και οι βουλευτές που δίνουν όλο και πιο έντονα την μάχη στις εκλογικές τους περιφέρειες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. «Επειδή μας είπατε, γελώντας, στο τέλος της τετραετίας... ποιος σας πιστεύει; Γιατί κάθε δεύτερη ημέρα ανακοινώνετε υποψηφίους; Μαζέψτε τους βουλευτές σας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ακούσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει με την δευτερολογία του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι ότι θα επιβεβαιωθούν την κατάλληλη ώρα τα λεγόμενά του. Εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε αργότερα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι ο κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να μπλοφάρει και να χτίσει ξανά, σε όσο χρόνο απομένει μέχρι την προκήρυξη των εκλογών ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. «Δεν θα επιβεβαιωθούν τα λεγόμενά του, θα διαψευστούν οι προσδοκίες του ότι μπορεί δίνοντας χρόνο στο χρόνο να σώσει την παρτίδα», λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «ήταν διάχυτη η αμηχανία του πρωθυπουργού χθες στην Ολομέλεια κι ότι για πρώτη ίσως φορά δεν έσπευσε να πάρει το λόγο για να απαντήσει στη δευτερολογία Τσίπρα- ίσως περίμενε τις εισηγήσεις στελεχών του από μια μίνι-σύσκεψη στο γραφείο του στη βουλή».

Άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι αυξάνεται το κλίμα δυσαρέσκειας στην κοινωνία, που πλήττεται από την ακρίβεια και τις ανισότητες κι ότι ο προσεχής χειμώνας θα είναι… αδιάψευστος μάρτυρας των δικών τους προβλέψεων. Τα ίδια στελέχη στοιχηματίζουν ότι στο Μαξίμου συνεχίζουν να αναζητούν ημερομηνίες για την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό, γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές τους δεν πρόκειται να ανακόψουν το κύμα απογοήτευσης των πολιτών. Μάλιστα υπογραμμίζουν την ανάγκη να μην χαλαρώσουν -«ούτε τον Αύγουστο»- οι ρυθμοί και να συνεχίσουν τις περιοδείες και τις επαφές με τους πολίτες ανά την Ελλάδα.

Το αφήγημα Τσίπρα θέλει άλλωστε σκληρή μάχη για το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής με την «παραδοχή» ότι μπορεί από την πρώτη Κυριακή να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η αναφορά και η έμμεση πίεση του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ να πάρει καθαρή θέση όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες: «Όσοι διακηρύσσουν, όσοι θέλουν προοδευτική -και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική- κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για να έχουν νόημα οι λέξεις και οι διακηρύξεις τους».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στη «γραμμή» της πολιτικής αυτονομίας και προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση σε αυτήν την φάση για τις μετεκλογικές του κινήσεις. Δηλώνει ότι είναι ανάγκη να γίνουν σύντομα εκλογές «διότι οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια»- πιστεύει όμως ότι μετά και την χθεσινή κατηγορηματική δήλωση ο κ. Μητσοτάκης κινείται με αποκλειστικό σενάριο την εξάντληση της τετραετίας; Το αντίθετο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δυσκολεύεται να καταλήξει εντός του Ιούλη στο τελικό σενάριο κι ότι με τις δηλώσεις του προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Πιστεύει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει το τραίνο της αυτοδυναμίας- γεγονός που προσθέτει δυσκολίες χάραξης στρατηγικής στο παζλ του Μεγάρου Μαξίμου. Παρά την ανοδική τάση του τουρισμού -προβλέπει ακόμη- ότι δεν θα είναι μόνο ο χειμώνας αλλά και το φετινό καλοκαίρι εξαιρετικά «δύσκολο» για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες, λόγω της ενεργειακής ακρίβειας και της αδυναμίας τους να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές. «Πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατό», επαναλαμβάνει ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη συμπληρώνουν ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε το φθινόπωρο, είτε αργότερα, θα έρθει αντιμέτωπη με το αποτέλεσμα των πολιτικών της».

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, όπως έχουν ήδη διαβεβαιώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, έχουν στόχο να ανακοινώσουν εντός του Ιούλη το περίπου 80% των υποψηφίων βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Έχουν ξεκινήσει ταυτόχρονα πλάνο συγκρότησης συνδυασμών στους Δήμους, προετοιμάζοντας τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, περιφερειακών και δημοτικών, του 2023.


Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε από την ηπατίτιδα το 13 μηνών βρέφος

Η Άγκυρα βγάζει τον Αύγουστο το τέταρτο γεωτρύπανο, «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Survivor: Μεγάλος νικητής του τελικού ο Στάθης Σχίζας - Οι «καυτές» παρουσίες όλα όσα έγιναν στο Γαλάτσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης