Φωκίδα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, καίει τον Ελαιώνα της Άμφισσας - Απομακρύνουν τους κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα

Φωκίδα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά, καίει τον Ελαιώνα της Άμφισσας - Απομακρύνουν τους κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα

Σε τρία μέτωπα καίνε οι φλόγες στη Φωκίδα -  Ισχυροί οι άνεμοι - Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι - Εκκενώθηκε η μονή Προφήτη Ηλία - Ο δήμαρχος Δελφών καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από το βόρειο κομμάτι της Ιτέας και να καταφύγουν ανατολικά, στην Κίρρα -  Σοβαρή αναζωπύρωση στη Βάλμη Ηλείας, μήνυμα εκκένωσης του χωριού Λάτα

ileia-fotia-arthro
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυτή την ώρα στην Άμφισσα και την ευρύτερη περιοχή, που ξεπερνούν και τα 6 μποφόρ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να ελέγξουν το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από το μεσημέρι.

Το πράσινο φως για την εκκένωση της βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.


Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, η ατμόσφαιρα στην Ιτέα είναι αποπνικτική, ενώ η φωτιά μαινεται στο βουνό. Υπάρχει ένα καταφύγιο, μάλιστα, με περίπου 100 σκύλους τους οποίους προσπαθούν να απομακρύνουν. 

Nafpaktia news:Τεράστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ιτέα - Είχε κλείσει η εθνική οδός




291137558_734069207907487_5668043084617610541_n




Στην πυρκαγιά στη Φωκίδα επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων, 43 οχήματα όπως και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Από  αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα (εκ των οποίων δύο του Στρατού) και 1 ελικόπτερο για συντομισμό. Εθελοντές, υδροφόρες, τμήματα ΟΤΑ και δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης. 

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Τα μέτωπα της φωτιάς 

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές. Ήδη, οι ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να συγκρατήσουν το μέτωπο για να μην προχωρήσει προς το μοναστήρι και από εκεί σε δασική έκταση.



fokida_fotia1


Το δεύτερο μέτωπο δείχνει να είναι το πιο απειλητικό. Έχει κατεύθυνση το χωριό Σερνικάκι, απέχει όμως ιδιαίτερα από το χωριό, το οποίο σε αυτή τη φάση δεν κινδυνεύει. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος μαζί με εθελοντές και μηχανήματα, προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά.

ilialive.gr - Σοβαρή αναζωπύρωση στην πυρκαγιά της Πηνείας


Το τρίτο μέτωπο κινείται μέσα στον Ελαιώνα και είναι το πιο καταστροφικό, ενώ τα επίγεια και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να το θέσουν σε περιορισμό.




«Με τέτοιους ανέμους κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως «θα πρέπει μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, να έχουμε ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς γιατί διαφορετικά μέσα στη νύχτα τα πράγματα θα γίνουν εφιαλτικά» και ζήτησε «ενίσχυση των επίγειων και εναέριων μέσων όσο είναι ημέρα ακόμη».

Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε ορισμένα αντλιοστάσια και άρχισαν να δουλεύουν και πάλι. Όμως οι εκκλήσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού παραμένουν.

Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αλλά και εθελοντές, ενώ έχουν μεταφερθεί δυνάμεις και από την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία και παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και πεζοπόρα τμήματα δασοκομάντος σε κρίσιμα σημεία.

Σοβαρή αναζωπύρωση στην Ηλεία

Στο μεταξύ, σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βάλμη Ηλείας, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα, γύρω στις 6 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάτα να εκκενώσουν προς Εφύρα.  



Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ευνοούν τη δημιουργία νέων μικρών μετώπων σε σημεία που δεν έχουν καεί γύρω από τη Βάλμη.

ilialive.gr - Σοβαρή αναζωπύρωση στην πυρκαγιά της Πηνείας





Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cl6txrgt7m3l)





Η εικόνα των πύρινων μετώπων σε όλη τη χώρα

Στις 20.00 το βράδυ της Δευτέρας μαίνονταν πολλές δύσκολες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα:

- Στην Άμφισσα επιχειρούν ένα Erickson και 2 CL215, 2 Chinook, ένα CL415, 2 Tractores και ένα επιπλέον Erickson, ενώ οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με επίγειο ΜΕΤΠΕ Στερεάς. Στάλθηκε 112 για αποφυγή μετακίνησης στη βόρεια πλευρά της Ιτέας.
- Ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον Άραξο, βόρεια από το δάσος της Στροφυλιάς, που ελέγθηκε πριν από λίγο. -Πυρκαγιά στο Άγιο Ορος (ακρωτήριο Αράπης) επιχειρούν επίγειες και Ε/ Π Mi8.
-Πυρκαγιά και στο Κρανίδι στο ξενοδοχείο Amanzoe (περιοχή Κοράκια
- Κρανίδι Αργολίδας). Έχουν σταλεί ένα Ε/Π Erickson και ένα Bell214 -Στην Ηλεία η πυρκαγιά έχει βελτιωθεί. Νότια προς Λάττα δεν υπάρχει πρόβλημα, ανατολικά προς Κάλφα δουλεύεται και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί σύντομα.
- Στη Ζάκυνθο στο Καμπί η πυρκαγιά αντιμετωπίζεται καλά, επιχειρούν 2 Ε/Π και 2 PZL.



Ειδήσεις σήμερα:

Υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθήνας η Άννα Ροκοφύλλου

Στα 9.360 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 23 θάνατοι και 102 διασωληνωμένοι

Τέτα Καμπουρέλη για Βαρβάρα Κίρκη: «Την τελευταία φορά φορούσε συνέχεια γυαλιά ηλίου κι έδειχνε πολύ ανήσυχη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης