Εγκαίνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων-Υπνωτηρίου του ΟΚΑΝΑ για εξαρτημένα άτομα στο κέντρο της Αθήνας

Εγκαίνια Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων-Υπνωτηρίου του ΟΚΑΝΑ για εξαρτημένα άτομα στο κέντρο της Αθήνας

Η δομή απευθύνεται σε άστεγους, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους

YOR_0128
Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη, εγκαινίασε το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων - Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σουρμελή 4-6, στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη.

Η ίδρυση ενός Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας-Υπνωτηρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, για άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας αποτελούσε μία διαχρονική και επιτακτική ανάγκη, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης σταθερής και ασφαλούς στέγης.

Η εν λόγω δομή απευθύνεται σε άστεγους, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους ή διανυκτερεύουν σε Υπνωτήρια/Ξενώνες Φιλοξενίας ή διαμένουν σε επισφαλείς χώρους και δεν διαθέτουν μόνιμη στέγη, εξασφαλίζοντάς τους τη δυνατότητα παραμονής σε φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον για όλο το 24ώρο.

YOR_9965
YOR_0207


Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων- Υπνωτήριο αποτελεί βασικό πυλώνα των δομών και υπηρεσιών του διευρυμένου Δικτύου Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ στην Αττική, το οποίο διαπνέεται από τη φιλοσοφία της μείωσης της βλάβης και στοχεύει στο να παρέχει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών με απώτερο στόχο την διασφάλιση της ατομικής υγείας των ωφελούμενων και κατ’ επέκταση την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:
• Βασική πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα
• Διερεύνηση και καταγραφή των βασικών αναγκών, με σκοπό την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για την προστασία και την κοινωνική ένταξη των χρηστών που διαβιούν στο δρόμο.
• Κινητοποίηση και εκπαίδευση σε συμπεριφορές που δεν ενισχύουν τη διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
• Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
• Παραπομπή και διασύνδεση με δομές και υπηρεσίες (κοινωνική πρόνοια, σίτιση, ξενώνες, θεραπευτικά προγράμματα, δομές πρωτοβάθμιας υγείας, νοσοκομεία, νομική συμπαράσταση).
• Κινητοποίηση του ατόμου για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (σε άλλες μονάδες/δομές).
• Παροχή δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα οικείο και ασφαλές περιβάλλον.
Κλείσιμο
• Παραμονή σε ασφαλή και κατάλληλα θερμαινόμενο / κλιματιζόμενο χώρο
• Φροντίδα ατομικής υγιεινής, παροχή μικρού γεύματος (σνακ) και ρουχισμού
• Δυνατότητα διανυκτέρευσης έως 90 ατόμων ημερησίως
• Ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας σε τυπικά και άτυπα κοινωνικά δίκτυα της ευρύτερης κοινότητας.

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων του ΟΚΑΝΑ στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα ιατρού, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών θεραπευτών, εργασιακών συμβούλων και άλλων ειδικοτήτων παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η ίδρυση και λειτουργία της δομής γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης με τίτλο «Νέες Δομές Αστέγων Δήμου Αθηναίων: Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων – Υπνωτήριο» με κωδικό ΟΠΣ 5004188, στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική».

Η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων Ζωή Ράπτη, εγκαινιάζοντας τη δομή ανέφερε ότι «θέλουμε να τους προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο ξεκούρασης, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και υγειονομικής και ψυχολογικής φροντίδας στους ωφελούμενους. Οι υπηρεσίες παρέχονται από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης, παρέχουμε σίτιση, ένδυση και δημιουργική απασχόληση σε άστεγους χρήστες. Αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο σκαλοπάτι για την θεραπευτική τους πορεία. Συμπληρωματικά στο Κέντρο Ημέρας, λειτουργεί και το Υπνωτήριο, όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν με ασφάλεια έως 90 άτομα. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, για να επανενταχθούν στην κοινωνία, να επανενταχθούν στη ζωή».

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης, εξήγησε ότι δομή ήταν ένα διαχρονικό και επιτακτικό αίτημα χρόνων, προερχόμενο τόσο από τα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όσο και από επαγγελματίες του χώρου των εξαρτήσεων ικανοποιείται επιτέλους στο κέντρο της Αθήνας. «Η δομή φιλοδοξεί να αποσυμφορήσει τους χώρους συνάθροισης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου θα μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά, να φροντίσουν την υγεία τους και τον εαυτό τους και να κινητοποιηθούν ώστε να θέσουν τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο. Οι εξαρτημένοι συνάνθρωποί μας θα έχουν επιτέλους φροντίδα και υποστήριξη από την εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μπορέσουν να θέσουν στέρεες βάσεις για τη ζωή τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Την ανιούσα πήρε ξανά το ιικό φορτίο στα λύματα - Αύξηση 100% στη Θεσσαλονίκη και 66% στην Αττική

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Οι συνήγοροι της οικογένειας ζητούν αναίρεση για το ελαφρυντικό στον Κορκονέα

Ισόβια για τους δολοφόνους ζητά η μητέρα του 42χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Ραφήνα - «Να σαπίσουν στη φυλακή»
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης