Στον Ian Collins το μεγάλο βραβείο της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης για το 2022

Στον Ian Collins το μεγάλο βραβείο της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης για το 2022

Η διάκριση αφορά στο βιβλίο του «John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή» , δηλαδή στην ολοκληρωμένη βιογραφία ενός σπουδαίου -όσο και αντισυμβατικού στη ζωή και την τέχνη- εικαστικού, του φιλέλληνα John Craxton 

aggloellinikh_enosh
Στον Βρετανό συγγραφέα και επιμελητή εκθέσεων Ian Collins απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης (Anglo-Hellenic League Runciman Award) για το 2022, με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Η διάκριση αφορά στο βιβλίο του Ian Collins «John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή» (εκδ. Πατάκη), δηλαδή στην ολοκληρωμένη βιογραφία ενός σπουδαίου -όσο και αντισυμβατικού στη ζωή και την τέχνη- εικαστικού, του φιλέλληνα John Craxton (1922-2009).

Μάλιστα, η βράβευση του Ian Collins συμπληρώνει κατά τον ιδανικό τρόπο τα δύο προηγούμενα στάδια επαναπροσέγγισης στο έργο και τον βίο του Craxton: Το πρώτο έγινε τον Απρίλιο με τα εγκαίνια της έκθεσης με 90 έργα του Βρετανού καλλιτέχνη η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, σε επιμέλεια του Ian Collins. Το δεύτερο βήμα ήταν η έκδοση της, βραβευμένης πλέον, βιογραφίας του Craxton, η οποία λειτουργεί και σαν οδηγός για την έκθεση.
Το 2022 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του John Craxton, ενός ασυμβίβαστου, ηδονοθήρα, περιπετειώδους αλλά και εξαιρετικά χαρισματικού ανθρώπου. Στο βιβλίο του ο Collins αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα για τον Craxton, ως τόπος εγκατάστασης και δράσης, αλλά και σαν διαρκής πηγή έμπνευσης.

Κλείσιμο
Αποδεχόμενος το βραβείο της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης, ο Ian Collins δήλωσε ότι «το να κερδίζω το Runciman Award για το 2022 αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα. Ταυτόχρονα, είναι το επιστέγασμα των εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του John Craxton, ο οποίος υπήρξε ολοκληρωτικά φιλέλληνας -όπως υπήρξε και ο απόλυτος ηδονιστής. Το μόνο που πόθησε ο Craxton ήταν να ζήσει και να εργαστεί στην Ελλάδα. Εκπλήρωσε αυτή την επιθυμία στα 23 του χρόνια και την ευτυχία που ένιωσε γι' αυτή τη μετοικεσία αποτύπωσε με το χρωστήρα στους πίνακές του.
» Παρόλ' αυτά, ο ίδιος αρνούνταν επίμονα τη βιογράφησή του. Τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του συνδεθήκαμε με πολύ στενή φιλία και, όταν τελικά συγκατατέθηκε στη συγγραφή της βιογραφίας του από εμένα, του υποσχέθηκα ότι θα κρατώ σχολαστικά σημειώσεις από κάθε συνάντησή μας. Ακολούθησαν πάρα πολλές συνεντεύξεις και η αφήγηση τελείωσε στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε ο Craxton λίγο πριν αποβιώσει, το 2009.
brabeio-runciman-2022-ston-ian-collins

» Νιώθω ευτυχής που έχω μείνει κοντά του από τότε, γράφοντας την ιστορία της ζωής του. Αυτό το υπέροχο βραβείο της Anglo-Hellenic League, στην πραγματικότητα, είναι για εκείνον. Έναν μαγικό καλλιτέχνη, ένα έξοχο αισθησιακό, δαιμόνιο και αναρχικό πνεύμα, έναν άνθρωπο που απόλαυσε κάθε στιγμή από τον δια βίου ερωτικό δεσμό του με την Ελλάδα».

Το βραβείο της Αγγλο-Ελληνικής Ένωσης απονέμεται κάθε χρόνο κατόπιν επιλογής από μια κριτική επιτροπή διαπρεπών διανοουμένων. Οι κριτές εφέτος ήταν ο καθηγητής και λογοτέχνης Διονύσης Καψάλης, μαζί με τους επίσης πανεπιστημιακούς Naoise Mac Sweeney, Judith Mossman και Sofka Zinovieff, υπό την προεδρία του καθηγητή παγκόσμιας ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέα, Δρ. Peter Frankopan.

Σε ό,τι αφορά στην Αγγλο-Ελληνική Ένωση, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται την περίοδο μετά από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-'13, έχει ως στόχο την προαγωγή και την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στους Βρετανούς και τους Έλληνες, κυρίως μέσω της ανάδειξης των σημείων όπου δύο διαφορετικές κουλτούρες συναντώνται και συνδιαλέγονται.

Πρόεδρος της Anglo-Hellenic League κατά την τρέχουσα περίοδο είναι ο ένθερμος φιλέλληνας Δρ. John Kittmer, πρώην πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα. Το δε βραβείο Runciman (προς τιμήν του εξαίρετου Βυζαντινολόγου Sir Steven Runciman, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ένωσης, από το 1951 έως το 1967), απονέμεται από το 1986 στον συγγραφέα του καλύτερου βιβλίου με αντικείμενο κάποια πτυχή του ελληνικού πολιτισμού.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη έχουν αναλάβει τη χορηγία του θεσμού από το 2021, χρηματοδοτώντας το έπαθλο του νικητή και υποστηρίζοντας τη δραστηριότητα της Anglo-Hellenic League.

Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή απειλή για την Ευρώπη με ομόλογα και φυσικό αέριο: Το νέο «σωσίβιο» της ΕΚΤ και οι κλειστές στρόφιγγες της Gazprom

Κορωνοϊός: Γιατί ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Κρήτη: Απολογείται ο 47χρονος μασέρ για ασέλγεια σε πελάτισσα ξενοδοχείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης