Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% σημείωσε η ζήτηση σε self και rapid test την τελευταία εβδομάδα

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 50% σημείωσε η ζήτηση σε self και rapid test την τελευταία εβδομάδα

Η μείωση της ζήτησης κατέβασε τις τιμές το τελευταίο διάστημα -  «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός υπάρχει», λέει ο πρόεδρος του ΦΣΘ

self_test1
Σε ποσοστό που «αγγίζει» το 50% αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα η ζήτηση των self tests, αλλά και η διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από Covid-19. Μάλιστα, αυξημένο είναι και το ποσοστό θετικότητας των τεστ, καθώς περίπου 7 στα 10 είναι θετικά.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠE ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης, λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν μειωθεί, στα φαρμακεία, οι τιμές τόσο των self tests όσο και των rapid tests. Συγκεκριμένα, οι χαμηλότερες τιμές διάθεσης των self tests κυμαίνονται μεταξύ 2,5-4 ευρώ, ενώ οι τιμές για τα rapid tests που διενεργούνται στα φαρμακεία κυμαίνονται από 3 έως 10 ευρώ, με τον μέσο όρο στα 5 ευρώ.

«Ήδη, από την προηγούμενη βδομάδα και μετά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε πολλοί συμπολίτες μας βρήκαν την ευκαιρία να εκδράμουν, παρατηρούμε αύξηση στην αγορά self tests, τα οποία προμηθεύονται όσοι θέλουν να τα κάνουν μόνοι στο σπίτι τους για να διαπιστώσουν, εάν νοσούν από Covid-19. Αύξηση, όμως, καταγράφεται και στη ζήτηση των rapid tests που διενεργούμε στα φαρμακεία μας, καθώς οι πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα που τους ανησυχούν, θέλουν να εξακριβώσουν εάν είναι θετικοί ή όχι στον κορωνοϊό», εξηγεί ο κ. Ευγενίδης.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι συμπολίτες μας που τις τελευταίες ημέρες προστρέχουν στα φαρμακεία είναι όλων των ηλικιών, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. «Υπάρχουν φαρμακεία της πόλης μας, όπου πριν από μία εβδομάδα διενεργούνταν 1-2 rapid tests ημερησίως και τώρα γίνονται 5-6. Επίσης, σε άλλα φαρμακεία καταγράφεται αύξηση στην πώληση self tests που αγγίζει έως και το 50%, ενώ αυξημένη είναι και η θετικότητα, όπως φαίνεται στα αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κύρια αιτία για την αύξηση της ζήτησης, αλλά και της θετικότητας είναι η χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας λόγω καλοκαιριού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός υπάρχει. Φανταστείτε ότι συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με πολίτες που θέλουν να μπουν στο φαρμακείο χωρίς να φορούν μάσκα, όταν βάσει νόμου η χρήση της είναι υποχρεωτική. Κάποιοι τελικώς συμμορφώνονται, ενώ άλλοι περιμένουν στην πόρτα για να εξυπηρετηθούν. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να παραμένουμε προσεχτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας και η αποφυγή, όσο φυσικά είναι εφικτό, του συγχρωτισμού», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλονίκη - Σε λιγότερο από δύο ώρες έβρεξε 1,5 φορά περισσότερο από όλο τον Ιούνιο!

Ιερωμένος ο τεχνικός της Google που «ανακάλυψε» ότι τα ρομπότ έχουν συνείδηση

«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές... αλλά και περισσότεροι να μην γίνουν» λέει ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης