Ρήτρα αναπροσαρμογής: Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του Άρειου Πάγου για πιλοτική δίκη

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση του Άρειου Πάγου για πιλοτική δίκη

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν όχι την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επί του αιτήματος που κατέθεσε η ΔΕΗ

areios_pagos_ktirio_art
Κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Αρείου Πάγου το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια και μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανά την ερχόμενη Δευτέρα) θα ληφθεί απόφαση για το εάν το όλο θέμα θα πάει σε πιλοτική ή δίκη ή όχι.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Σήμερα απασχόλησε τους αρεοπαγίτες, μετά από αίτημα της ΔΕΗ, το εάν θα εισαχθεί ή όχι το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.

Παρέμβαση υπέρ της κατάργησης έχει κάνει ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα υποβάλλουν υπόμνημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και στην συνέχεια η τριμελής επιτροπή θα έχει τον τελικό λόγο.

Ειδικότερα, αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηρίσει την ρήτρα αναπροσαρμογής ο Δημήτρης Βερβεσός και όπως έχει επισημαίνει η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Κλείσιμο
Κατά τον κ. Βερβεσό η ρήτρα στηρίχθηκε για την επιβολή της σε μία υπουργική απόφαση του 2013, ενώ το 2019 εκδόθηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

Υπογράμμισε μάλιστα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ότι η κοινοτική Οδηγία διαφοροποιεί τελείως το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εταιρείες παροχής ρεύματος σε σχέση με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή, ικανοποιώντας εν μέρει σχετικό αίτημα καταναλωτικών οργανώσεων, με την οποία απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 του νόμου 4001/2011.


Ειδήσεις σήμερα:

Ξέφυγε ο Ερντογάν, κόκκινος συναγερμός διαρκείας στο Αιγαίο

O Πούτιν «παλεύει να κρατηθεί όρθιoς» κατά τη διάρκεια ομιλίας και τα πόδια του λυγίζουν - Δείτε βίντεο

Τραγωδία στο Παγκράτι: Πήγε να μπει στο σπίτι της από το μπαλκόνι, έπεσε και σκοτώθηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης