Καιρός: Η κακοκαιρία Genesis «χτυπά» Ιόνιο και δυτικά, δείτε live την πορεία της

Πλημμυρικά φαινόμενα απειλούν περιοχές στα δυτικά τμήματα της χώρας, η Αττική δεν επηρεάζεται σημαντικά σήμερα - Πλημμύρες στην Αμφιλοχία, βρέχει καταρρακτωδώς στη Λάρισα

kairos_vroxes_xr
Πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε βόρειο Ιόνιο και βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα. Μέσα στο επόμενο τρίωρο οι βροχοπτώσεις θα μετατοπιστούν στα δυτικά - νοτιοδυτικά τμήματα της επικράτειας.

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται:

- Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

- Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

- Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.




Κλείσιμο

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας Genesis




Ο καιρός σήμερα

 Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό 

-Έντονη αστάθεια με τοπικά μπουρίνια σε δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Από το Σάββατο το απόγευμα και μετά ύφεση φαινομένων

-Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση. Από Δευτέρα μικρή άνοδος

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 με 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ



Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω της κακοκαιρίας «Genesis», η οποία πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας και αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο, πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό, τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, άφησε ήδη το αποτύπωμα της στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου. Σφοδρές πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς της Δυτικής Στερεάς -περιλαμβανομένου μέρους του Ιονίου– της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Θεσσαλίας μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες, με σχετικά ήπιο ανάγλυφο και μειωμένη αντιπλημμυρική προστασία.





Το διήμερο Παρασκευής και  Σαββάτου θα εκδηλωθούν τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ η αστάθεια περιορίζεται από την Κυριακή.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 29 και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγιδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Τα φαινόμενα στη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και το βράδυ στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες .
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές από το απόγευμα και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

kairos-kakokairiagenesis


ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα .
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο


Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και πιθανώς στην Κρήτη, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την ανατολική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

kairosaurio

Έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο

Βροχοπτώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές, εκδηλώνονται από τη νύχτα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Ως εκ τούτου όλες οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Η Πολιτική Προστασία είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, δίνει συμβουλές και οδηγίες.

ipeiros-vroxes


Καιρός - Κακοκαιρία Genesis: Η στεριά γίνεται ένα με τη θάλασσα στην Αμφιλοχία, δείτε βίντεο

Η κακοκαιρία Genesis επηρεάζει την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι από χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

kairos-amfiloxiatora


Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του karvasaras.gr

Κακοκαιρία στην Αμφιλοχία: Μεγάλος όγκος νερού με φερτά υλικά κατεβαίνει από το δασύλλιο


Αμφιλοχία: Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα – Σαρώνει η κακοκαιρία Β'




Ειδήσεις σήμερα:

Ωμές απειλές Ερντογάν και στα ελληνικά: Η ακραία πρόκληση στο twitter και το «τελεσίγραφο» της Σμύρνης

Πανελλαδικές 2022: Δείτε τα σημερινά θέματα των ΓΕΛ σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Σταμάτης Κραουνάκης: «Είμαι πανερωτικός, είμαι 66 στα 67, τα πολλά ντουζένια έχουν παρέλθει» - «Τον Αλέξη Τσίπρα τον αγαπώ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης