Στυλιανίδης για τη φωτιά στη Βούλα: Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία - Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

Στυλιανίδης για τη φωτιά στη Βούλα: Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία - Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

«Αποφύγαμε τραυματισμούς σε μια περιοχή κοντά στον αστικό ιστό», ανέφερε ο Ευάγγελος Τουρνάς - «Όλες οι προγνώσεις για το καλοκαίρι αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα» τόνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης

fotia01-mesa
«Ήταν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία», ανέφεραν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς στην ενημέρωσή τους για τη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε αρχικά: «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».

Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε κατά την ενημέρωση: «Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά που έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν περιορισμένες ζημιές σε κατοικίες. Αποφύγαμε τραυματισμούς σε μια περιοχή κοντά στον αστικό ιστό».

Προσέθεσε σχετικά με την φωτιά: «Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα όπου έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και οι φλόγες επεκτάθηκαν στην Άνω Βούλα και ακολούθησαν φωτιές σε Βάρη και Κουβαρά. Η αποστολή μας ήταν πολύ δύσκολη.

Κλείσιμο
Χθες, σε όλη τη χώρα είχαμε 61 δασικές πυρκαγιές. Έγινε τεράστια προσπάθεια που διήρκησε όλο το βράδυ για να περιοριστούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλους. Θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που βρίσκεται μπροστά μας».

Όσον αφορά στην ετοιμότητα των Δυνάμεων, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι σε οκτώ λεπτά από την αναφορά της φωτιάς έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συμβάλουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τέλος, σχετικά με την τωρινή εικόνα του μετώπου, δήλωσε ότι «Οι δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την πυρκαγιά και παραμένουν εκεί. Οι τοπικοί διοικητές θα μας ενημερώσουν πότε θα ελεγχθεί πλήρως. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις οικίες τους και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί».

Ολονύχτια μάχη να μην εξαπλωθεί η φωτιά 

Στη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. Ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει. 

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με το ξημέρωμα επανήλθαν στη μάχη. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου. 

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά» λέει ο δήμος Γλυφάδας

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις - υδροφόρες και οχήματα - στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανία: 5 δισ. ευρώ κοστίζει η διακοπή εφοδιασμού της Gazprom Germania με φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα στο σημείο

Οι 5 αλλαγές - κριτήρια που καθορίζουν την πορεία των βάσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης