Πειρατεία στον Περσικό: Επίδειξη δύναμης από το Ιράν η κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ

Πειρατεία στον Περσικό: Επίδειξη δύναμης από το Ιράν η κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ

Μετά το βίντεο με την επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης στα δύο ελληνικά τάνκερ, η Τεχεράνη καλεί την Αθήνα  σε συνεννόηση για την επίλυση του θέματος, χωρίς τη βοήθεια της Ουάσινγκτον

tanker-persikos-arthro
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, στο οποίο παρουσιάζεται ο συντονισμός της επιχείρησης που σχεδίασαν οι Φρουροί της Επανάστασης, για την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, το Ιράν «ξαναχτύπησε».

Παρά τις καταγγελίες που προηγήθηκαν, τόσο από τον Άντονι Μπλίνκεν, όσο και από το Φόρεϊν Όφις και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για το ιρανικό ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η Τεχεράνη δεν πτοήθηκε και κάλεσε την Αθήνα να κάνει στην άκρη την Ουάσινγκτον και να προχωρήσουν σε απευθείας συνεννόηση για την επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη ... Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης προέκυψε σαν «απάντηση» στην ακινητοποιήση τάνκερ με ιρανική σημαία από τις ελληνικές αρχές και την κατάσχεση του φορτίου πετρελαίου που αυτό μετέφερε από τις ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο των Φρουρών της Επανάστασης


Οι διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Οι εικόνες θύμισαν ταινία περιπέτειας όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Φρουροί της Επανάστασης: Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Αρχικά οι Έλληνες ναυτικοίύτες νόμιζαν πως έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος, προερχόμενοι από τους «Φρουρούς της επανάστασης» του Ιράν, το οποίο είναι επίλεκτο αλλά ανεξάρτητο σώμα από τον τακτικό στρατό.

Ο τακτικός στρατός αποτελεί το βαθύ κράτος της χώρας και τα μέλη του είναι από τους πιο σκληρούς στρατιώτες.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Καταπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθείτε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.

Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.


Οι καταγγελίες από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία

Την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες με τον Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία. Στη ανακοίνωση επίσης υπογραμμίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Κλείσιμο
Σε καταδίκη προχώρησε και το Φόρεϊν Όφις, αναφέροντας: «Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Παρίσι, με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας να αναφέρει: «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία. Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς».

Σύσταση στα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τον Περσικό Κόλπο

Ανησυχία ότι το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες κατασχέσεις ελληνικών πλοίων, μετά το περιστατικό της Παρασκευής, εκφράζει το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο προβαίνει σε «
έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.



Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στο Αιγάλεω: Αστυνομικός έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε - Προσπαθούσε να εγκαταστήσει ένα κλιματιστικό

«Θα σας κόβω τα κεφάλια ένα ένα» - Η παραληρηματική ανάρτηση του 37χρονου πριν πάει με καραμπίνα στο Σύνταγμα

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πότε μηδενίζεται το γραπτό ενός υποψηφίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης